Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.1-3.8 Характерні реакціі іонів.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
949.76 Кб
Скачать

5.5. Лабораторна робота № 5.

Реакції катіонів Fe3+, Fe2+, Mn2+, Bi3+, Sb3+, Sb5+

Для катіонів Fe3+, Fe2+, Mn2+, Bi3+, Sb3+, Sb5+, властиві змінні ступені окислення, реакції окислення-відновлення, забарвлення їх іонів і сполук, здатність утворювати координаційні сполуки. З катіонів цієї групи в даних методичних вказівках розглядаються катіони Fe3+, Fe2+, Mn2+, Bi3+.

Гідроксиди цих катіонів не проявляють добре виражених амфотерних властивостей(не розчиняються в надлишку лугу), не утворюють розчинних координаційних сполук з амоніаком і за цими властивостями відрізняються від катіонів IV і VI аналітичних груп. Груповим реактивом на катіони п’ятої аналітичної групи є амоній гідроксид, який утворює з ними осади гідроксидів, які не розчиняються у воді. Гідроксиди Fe2+, Mn2+ розчиняються в амонійних солях і тому з водних розчинів їх солей осаджуються амоній гідроксидом не повністю. Щоб вилучити їх з розчину при відокремлені катіонів V аналітичної групи від катіонів VI групи катіони Fe2+, Mn2+ окислюють до Fe3+, Mn4+ відповідно. Для цього осадження катіонів V групи ведуть у присутності гідроген пероксиду Н2О2.

5.5.1. Реакції катіону Fe3+.

5.5.1.1. З лугами NaOH, KOH і розчином амоніаку іони Fe3+ утворюють червоно-бурий аморфний осад Fe(OH)3:

Fe3+ + 3NH4OH Fe(OH)3 + 3NH4+.

Осад розчинений у кислотах:

Fe(OH)3 + 3HNO3 Fe(NO3)3 + 3H2O.

У надлишку лугу осад не розчиняється, тому що у Fe(OH)3 здатність до кислотної дисоціації виражена дуже слабко.

Виконання: У дві пробірки відібрати по 2 краплі розчину солі феруму (Ш), додати в одну 2 краплі NaOH, а в другу - 2 краплі NH4OH. Перевірити осад на розчинність у кислоті HNO3 і надлишку лугу.

5.5.1.2. З тіоціонатом амонію NH4SСN або калію KSCN іони Fe3+ утворюють роданід феруму, який забарвлює розчин у криваво-червоний колір:

.

У залежності від концентрації роданід-іона можуть утворюватися

[Fe(SCN)]2+, [Fe(SCN)2]+, [Fe(SCN)3]0, [Fe(SCN)4], [Fe(SCN)5]2–, [Fe(SCN)6]3–.

Додаток надлишку реагенту зміщує рівновагу вправо і підсилює забарвлення розчину.

Виконання. До краплі розчину солі заліза (Ш) у пробірці додати 2 краплі розчину тіоціанату.

5.5.1.3. З калій гексаціаноферратом (П) K4[Fe(CN)6] з нейтральних і кислих розчинів солей феруму (Ш) осаджується берлінська лазур – осад інтенсивно синього кольору:

.

У кислотах осад помітно не розчиняється, але занадто сильне підкислення не доцільне, в лугах осад розкладається:

.

Виконання. До 1-2 крапель солі заліза (Ш) додати краплю HNO3 і 2-3 краплі розчину K4[Fe(CN)6]. Випробувати дію надлишку (5-6 крапель) лугу на осад, що утворився.

5.5.1.4. Відновлення Fe3+ до Fe2+. Іон Fe3+ є окислювачем, хоча і порівняно слабким. Із сильними відновниками, наприклад хлоридом стануму (П), реакція протікає легко:

1

2

Жовтий розчин при додаванні знебарвлюється. При додаванні розчину NH4SСN забарвлення у червоно - кривавий колір не спостерігається

Виконання. До 2 крапель розчину додати 2 краплі розчину .

Аналогічно іон Fe3+ взаємодіє з йодид іоном:

2KI + 2 FeCl3 I2 + 2FeCl2 + 2KCl.

Виконання. До 2 крапель розчину додати 2 краплі розчину калій йодиду. Розчин набуває бурого кольору, який синіє від доданої краплі розчину крохмалю.

5.5.2. Реакції катіону мангану Mn2+.

5.5.2.1. З їдкими лугами NaOH або KOH і розчином амоніаку NH4OH іони Mn2+ утворюють осад гідроксиду мангану білого кольору:

.

З аміаком осадження неповне, тому що реакція оборотна:

.

Осад швидко буріє на повітрі внаслідок окиснення киснем повітря іонів Mn2+ до :

.

Виконання. До 2 краплин розчину солі Mn2+ додати 2 краплі розчину лугу. Розділити розчин з осадом на дві пробірки. В одній спостерігати зміну кольору осаду в часі. В іншу пробірку додати 2 краплі розчину CH3COOH.

5.5.2.2. З гідроген пероксидом катіони Mn2+ окислюються до MnO2, який утворює осад:

3MnSO4 + H2O2 + KOH MnO2 + K2SO4 +2H2O.

Реакції заважають іони Cu2+, Co2+, Ni2+, Ag+, які з гідроген іонами утворюють чорні, або забарвлені осади.

Виконання. До краплі розчину солі мангану додають 2 краплі розчину гідроген пероксиду, і нагрівають. При наявності Mn2+ утворюється темно-бурий осад.

5.5.2.3. Окиснення Mn2+ до може бути здійснено дією різних окислювачів.

а) Діамоній гексаоксопероксодисульфат (NH4)2S2O8 окислює іони Mn2+ до у кислому середовищі у присутності каталізатору AgNO3. При цьому розчин здобуває малиново-фіолетовий колір:

2

5

Іони заважають проведенню реакції.

При відсутності каталізатора іон Mn2+ окислюється не до , а до бурого осаду H2MnO3.

Виконання. У пробірку внести скляною лопаткою кілька кришталів солі (NH4)2S2O8, додати краплю 2н розчину HNO3, 1-2 краплі концентрованої H3PO4, 2 краплі розчину AgNO3 і 5 крапель дистильованої води. Нагріти суміш до кипіння. Внести в нагріту суміш краплю розчину солі марганцю (П), яка не містить іонів . Якщо замість появи малиново-фіолетового кольору розчину випадає бурий осад H2MnO3, це значить, що концентрація іонів Mn2+ занадто велика. Дослід у цьому випадку треба повторити, попередньо розбавивши краплю розчину солі марганцю декількома краплями води, з цього розчину відібрати краплю для проведення реакції.

б) Розчин Br2 (бромна вода ) окислює іони Mn2+ до у лужному середовищі у присутності каталізатору CuSO4:

.

.

Br2 + 2e 2Br-.

Малиново-фіолетовий колір розчину додає іон , що утворюється в результаті окислювання іонів Mn2+.

Виконання. До краплі розчину солі мангану (П) додати 5 крапель дистильованої води, 2 краплі розчину СuSO4, 7-10 краплин 4н розчину NaOH, перемішати. Додати 7-10 краплин розчину NaBrO або Br2. Обережно нагріти суміш до 80-90 °С. Поява малиново-фіолетового забарвлення свідчить про присутність мангану.

5.5.3. Реакції катіону бісмуту Bi3+.

5.5.3.1. Гідроліз солей вісмуту. В нейтральному або слабо кислому середовищі відбувається гідроліз з виділенням білого осаду основних солей:

BiCl3 + 2H2O Bi(OH)2Cl +2HCl.

Основні солі не стійкі й відщеплюють молекулу води

Bi(OH)2Cl BiOCl +H2O.

Утворюються основні солі, які легко розчиняються в кислотах:

Виконання. До 2-3 крапель солі вісмуту додати 3-5мл(20-40 крапель) дистильованої води. Спостерігати появу білої каламуті основної солі(для прискорення реакції можна додати краплю розчину NaCl або KCl). Перевірити розчинність осаду в HNO3.

Примітка. Осад основних солей випадає також при дії розчину амоніаку на солі вісмуту.

5.5.3.2. З їдкими лугами NaOH або KOH катіони Bi3+ утворюють білий осад гідроксиду:

.

Осад розчинний у кислотах.

Виконання. До 4-5 крапель розчину солі Bi3+ додати 1-2 краплі розчину лугу. Випробувати відношення осаду, що утворився, до діїHNO3.

5.5.3.3. З станітами лужних металів Na2SnO2 або K2SnO2 іони Bi3+ відновлюються до металевого бісмуту, що випадає з розчину у виді чорного осаду. Реакція відбувається в лужному середовищі:

.

.

Розчин станіту готують з розчину хлориду стануму .

Виконання. До 2 крапель розчину додати 2н розчин NaОН до появи білого осаду амфотерного гідроксиду стануму:

.

і надлишок NаОН до розчинення осаду з метою одержання станіту натрію:

.

До отриманого розчину станіту додати краплю розчину солі бісмуту. Розчин підігріти. Спостерігати появу чорного осаду металевого бісмуту.

5.5.3.4. З калій йодидом KI катіон Bi3+ утворює чорний осад:

Bi(NO3)3 + 3KI BiI3 + 3KNO3,

який розчиняється в надлишку калій йодиду з утворенням координаційної сполуки:

BiI3 + KI K[BiI4].

При сильному розведенні розчину, який містить K[BiI4], утворюється оранжевий осад солі BiOI. Цій реакції заважають катіони Fe3+, Pb2+, Ag+.

Виконання. До 3-5 крапель розчину, який містить Bi3+ додати по краплям розчин KI. Спостерігати утворення чорного осаду і його розчинення в надлишку KI, при цьому розчин забарвлюється в оранжевий колір.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]