Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи молекулярної біології (Запоріжжя)Укр..doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
4.7 Mб
Скачать

275

ПАВЛІЧЕНКО В. І.

АБРАМОВ А. В.

Передмова

Відповідно до учбового плану підготовки лікарів з 1 вересня 2005 року в медичних Вузах України введений спецкурс «Сучасні проблеми молекулярної біології».

Необхідними передумовами введення новою для студентів - медиків дисципліни з'явилися досягнення молекулярної біології і генетики у вивченні тонкої структури генів эукариот, їх картировании на хромосомах ссавців, і раніше всієї людини, вражаючі успіхи проекту «Геном людини» в ідентифікації і клонуванні генів, мутації яких приводять до численних спадкових хвороб, і, нарешті, бурхливе зростання в області біотехнології і генної інженерії.

Останні 10 років інтенсивного розвитку генетики і особливо генетики людини забезпечили новий етап в розвитку медицини і її перехід на молекулярний рівень. Геноміка людини є основою молекулярної медицини. Різке збільшення інформації генома стало стартовою крапкою для переосмислення процесів розвитку людини і його хвороб. Розвиток патологічних процесів простежується на молекулярному рівні від первинного продукту гена до результату захворювання.

З'явилася можливість введення нових генів в різні організми, що для лікаря має глибокий сенс, тому що корінним чином змінюється наша здатність розуміти, діагностувати і лікувати хвороби.

Зважаючи на всі переваги нових терапевтичних дій, сучасний лікар повинен детально розуміти функції, розвиток і зростання кліток на молекулярному рівні.

Мета цієї книги полягає в тому, щоб представити цю інформацію чітко, просто і коротко, що дасть студентам можливість зрозуміти клітинну і молекулярну основу процесів захворювання.

Дана навчально-методична допомога підготовлена відповідно до учбової програми для студентів вищих медичних учбових закладів III-IV рівнів акредитації (протокол № 2 від 27.05.2005 р.).

Весь матеріал підрозділяється на три частини: «Молекулярні основи спадковості», «Молекулярні основи спадкових захворювань», «Сучасні питання генних технологій».

У першій частині допомоги висвітлені етапи розвитку молекулярної біології і генетики; структура і функції білків, ДНК, РНК; механізми і регуляція експресії генів про- і эукариот; організація геномів неклітинних і клітинних організмів.

У другій - розкриті молекулярні механізми генних, хромосомних і геномів мутацій у людини. Описані моногенні спадкові захворювання, мутагенні чинники, генеративные і соматичні мутації, апоптоз і генетичні механізми канцерогенезу.

У третій – викладені сучасні методи дослідження нуклеїнових кислот (полимеразная ланцюгова реакція і ін.), методи ДНК-діагностики, молекулярно-генетичні методи досліджень в судовій медицині, принципи конструювання рекомбинантных ДНК і трансгенних організмів, рекомбинантные лікарські препарати, генні вакцини, генна терапія і терапевтичне клонування.

Допомога ілюстрована 60-у малюнками і 10-у таблицями, а «Додаток» містить 160 контрольних тестів і термінологічний словник.

Матеріал допомоги закладе студентам фундамент для подальшого засвоєння ними знань з профільних теоретичних і клінічних професійно – практичних дисциплін (біологічної хімії, мікробіології, патофізіології, медичної генетики, клінічної імунології, внутрішньої медицини, педіатрії і ін.).

Пропозиції, побажання і критичні зауваження, направлені на поліпшення навчально-методичної допомоги, автори приймуть з вдячністю.

Автори Павліченко Віктор Іванович, кандидат біологічних

наук, доцент кафедри медичної біології і генетики

Запорізького державного медичного університету;

Абрамов Андрій Володимирович, доктор медичних наук, професор кафедри патофізіології Запорізького

державного медичного університету.

«Те, що ми знаємо, так нікчемно в порівнянні з тим

що ми не знаем»- Пьер Симон Лаплас (1827).