Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мотивація -оленка.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
459.26 Кб
Скачать

Розділ II зміст, форми і методи формування позитивної мотивації у студентів навчальних закладів і-іі рівнів акредитації до фізичної культури

У розділі розроблена модель формування у студентів позитивної мотивації до фізичного виховання; з’ясовані форми і методи формування позитивної мотивації у студентів (юнаків та дівчат) до фізичного виховання в умовах навчального закладу І-ІІ рівня акредитації.

2.1. Модель формування у студентів позитивної мотивації до фізичного виховання

У процесі дослідження, аналіз анкетних даних та аналіз літературних джерел дали нам можливість виділити групу факторів, що впливають на мотивацію студентів до фізичного виховання ( рис.2.1).

Рис.2.1. Факторів, що впливають на мотивацію молодшого школяра.

Г.І.Власюк вважає, що існують певні розходження у структурі зовнішніх і внут­рішніх факторів, які впливають на мотивацію до систематич­ного виконання фізичних вправ як засобу самовдосконалення у юнаків та дівчат під час навчання у коледжі [26, с.34]. У хлопців відносно рівноцінними щодо впливу є такі зовнішні фактори, як поради батьків, поради викладача далі йдуть відвідування змагань, поради друзів, телепередачі і пре­са.

Внутрішніми факторами, які впливають на інтенсивність мотивації, можна вважати знання, переконання, бажання і пошук причин, що заважають реалізувати мету. У студентів ІІІ курсів, особливо хлопці, впевненість у користі занять фізични­ми вправами більша.

М.А.Годік та В.К.Бальсевич вважають, що до об'єктивних зовнішніх причин, які утруднюють реаліза­цію мети, можна віднести відсутність груп за інтересами і спро­можність оплачувати заняття, до внутрішніх причин, які відби­вають нестійкість мотивів та інтересів і низьку мотивацію, на­лежить брак часу [27, с.24].

Р.Г.Головкова та І.Ф.Зінгер зазначають, що сімейне виховання відіграє важливу роль у формуванні фізкультурно-спортивних інтересів студентів, починаючи з дитинства [28, с.37]. Автор переконена, що сімейні традиції пе­редаються з покоління в покоління. Залучаючи дитину до спорту з раннього дитинства, батьки заздалегідь піклуються про здорове майбутнє свого «чада» [28, с.37]. Доведено, що діти, які займаються фізичною культурою і спортом, менш схильні до таких шкідливих звичок, як алкоголізм, паління, наркоманія, токсикоманія і т.п. [28, с.37].

С.Гуськов та А.Зотов вважають, що під впливом фізичних вправ у них вироб­ляється стійкий імунітет до різних видів захворювань [31, с.55]. Хтось з «великих» сказав: «Коли людина не діє, вона псується», вкла­даючи у значення слова «псується» те, що людина легко підпа­дає під вплив «дурної» компанії, переймає шкідливі звички й у підсумку гине як особистість. Дуже часто діти неблагополучних родин попадають під такий вплив, так і не усвідомивши того, що є інший бік життя. Тому дуже важливо, щоб кожний з батьків приділяв якнайбільше уваги вихованню своєї дитини, враховуючи її уподобання та інтереси з дитинства [31, с.61].

Розробляючи модель формування позитивної мотивації до фізичної культури та оздоровчої роботи зі студентами, ми спиралися на розробки учених які розглядали у своїх наукових дослідженнях такі питання: Л.І.Альошина – формування мотивації здорового способу життя майбутнього вчителя в процесі професійної підготовки [3]; В.І.Бабич – підготовку майбутніх учителів фізичного виховання до формування культури власного здоров’я 11; І.М.Богданова – професійно-педагогічну підготовку майбутніх учителів на основі застосування інноваційних оздоровчих технологій [17].

При створенні моделі ми виходили із загальнотеоретичних основ моделювання, відповідно до яких були визначені такі характеристики: а) модель повинна складати комплексну систему взаємопов’язаних елементів (принципів, змісту, форм, методів, засобів, новітніх підходів, функцій), які при створенні педагогічних умов забезпечують якісну діяльність студентів; б) структура моделі повинна створювати можливості контролю досягнень студентів на всіх стадіях роботи щодо їх готовності до оздоровчої роботи у початковій школі; в) модель повинна надавати можливості для активного втручання з метою своєчасної корекції процесу навчання.

Графічне зображення розробленої в дослідженні моделі формування позитивної мотивації студентів до фізичного виховання представлено на рис.2.2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]