Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мотивація -оленка.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
459.26 Кб
Скачать

Технологія повного засвоєння навчального матеріалу

( за Є.К.Ізвековою)

Організація спеціальної діяльності студентів на засвоєння і закріплення навчального матеріалу та розвитку певних фізичних якостей

Вибір методики ліквідації прогалин у розвитку основних фізичних якостей

Діагностика причин низької мотивації до фізичного виховання

Рис.1.2. Технологія індивідуального підходу

• перший етап — розгорнуте, образно-емоційне пояснення викладача значущості фізичних вправ; Вибір методів фізичного виховання, додаткова робота з групою або окремим студентом (блок знань);

• другий етап — стислий вик­лад навчального матеріалу та перевірка рівня розвитку фізичних якостей;

• третій етап — вивчення причин низької мотивації до фізичного виховання;

• четвертий етап — робота з окремими студентами та мотивації їх на самостіну роботу у домашніх умовах;

• пятий етап —діагностика і добір груп з близьким рівнем фізичного розвитку

• шостий етап — повторення й поглиблення раніше вивченого матеріалу.

Покращення фізичного стану студентів, а отже і їхнього здоро­в'я, можливе лише при систематичних цілеспрямованих занят­тях фізичними вправами, які мають тренуючий режим і носять розвивальний характер. Такими формами у навчальному закладі є уроки фізкультури, секційні заняття і самостійні домашні завдання. За даними опитування студентів домашні завдання з фізкультури виконують близько 7%. Результати досліджень показали, що виконання домашніх завдань може стати дієвою формою, яка сприятиме розвитку фізичної фізичної підготовленості тільки за умов зацікавленості студентів (В.В. Добринський, 1999; Т.Ю. Круце­вич, 1999). Результати дослідження вікової динаміки мотивів занять ФК і С показали, що перше місце як у юнаків, так і у дівчат, зай­має мотив удосконалення форми тіла, однак розвиток цього мотиву має свої особливості. У юнаків цей мотив йде паралельно зі спортивним мотивом, простежується позитивний взаємозв'язок, тобто заняття спортом асоціюються з гарною фігурою і здоров'ям. А відбувається чіткий поділ мотивів - мотив удосконалення форми тіла домінує, а спортивний мотив знижується. Дівчата починають звертати увагу на свою фігу­ру раніше, ніж хлопці. У них у 3 рази вищий мотив боротьби із зайвою вагою, ніж у хлопців. Досить стабільний в усі вікові періоди мотив зміцнення здоров'я. Мотивами рекре­аційного характеру є: "спілкування з друзями" та "активний ,, відпочинок", які притаманні і юнакам, і дівчатам.

1.3. Сучасний стан формування позитивної мотивації до фізичного виховання у студентів внз і-іі рівня акредитації

З метою вивчення стану формування позитивної мотивації до занять фізичними вправами у молоді та відповідно до завдань дослідження було охоплено за допомогою анкетування 50 студентів Луцького педагогічного коледжу, зокрема студентів 1-го курсу у кількості 21 особи, 15 студентів 2-го курсу і 14 студентів 3-го курсу. Зразок анкети міститься у додатку А.

У плані вирішення поставлених завдань нас цікавило ставлення до уроку фізичної культури, ставлення до фізичних вправ і занять спортом студентів І-ІІ-ІІІ курсів (юнаків та дівчат), загальної обізнаності у галузі оздоровчої фізичної культури, що дозволило з’ясувати доцільність включення певних видів спорту у шкільну програму і формування фізкультурних груп “за інтересами” як у урочний, так і у позаурочний час. Анкети для опитування студентів подані у додатку А.

Таблиця 1.1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]