Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ohorona praci_ost._ versia 2.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
2.07 Mб
Скачать
      1. Ботанічні та зоологічні експедиційні роботи

Під час проведення робіт зі збору матеріалу з підстилки, ґрунту, дерев, чагарників, каміння, з потічків, канав, у прибережній зоні озер, річок, у болотах, а також у разі гербаризування рослин з різних місцевостей (лісів, полів, лук, боліт), фіксування зібраного матеріалу в польових умовах та в лабораторіях стаціонару, монтування колекцій рослинних і тваринних об’єктів необхідно дотримуватись спеціальних заходів, які зумовлені певними специфічними вимогами щодо безпеки праці:

  1. У місцях проведення досліджень учасники експедиції повинні оберігати природу, її флору та фауну.

  2. Перед виходом експедиції в маршрут необхідно надійно упакувати у спеціальну тару пляшки та банки з фіксуючими речовинами, перевірити попередньо їхню цілісність, герметичність закриття та наявність на них відповідних етикеток.

  3. Заборонено нюхати квіти та пробувати на смак будь-яку частину невідомої рослини.

  4. Після збирання матеріалу (рослин, грибів, комах та інших представників флори і фауни, у тім числі й отруйних) руки вимити теплою водою з милом та продезінфікувати слабким марганцевим розчином.

  5. Працюючи з фіксуючими речовинами (хлороформом, формаліном, ефіром), необхідно дотримуватись вимог особистої гігієни та інструкцій безпеки при роботах з цими речовинами.

  6. Запас фіксувальних речовин зберігати у стаціонарній лабораторії.

  7. Заборонено:

  • нюхати хлороформ, формалін, ефір тощо;

  • палити під час роботи з фіксуючими речовинами;

  • зберігати фіксуючі речовини у приміщенні (холодильнику) разом з продуктами харчування.

      1. Топографо-геодезичні роботи

  1. Перед початком спостережень на геодезичному знаку необхідно перевірити надійність східців, перил, майданчика.

  2. Підніматися і спускатися по східцях знака з вантажем у руках забороняється. Працюючи на майданчику знаку, люк повинен бути закритий.

  3. Під час роботи на знаку під ним не повинні знаходитись люди і тварини. В перерві робіт на знаку, інструмент складають у скриньку (коробку ) або закріплюють.

  4. Не дозволяється дивитися на сонце через оптичні прилади, щоб не обпекти очі.

  5. Не класти геодезичний інструмент на скелистих виступах (карнизах), на схилах сипучих ґрунтів.

  6. При сильному вітрі для запобігання зриву зі схилу працювати з парасолю забороняється.

  7. Переміщуючись крутими схилами з нетранспортабельним вантажем (рейки, штативи), треба бути особливо обережним, тому що зачепившись за схил, можна втратити рівновагу і впасти.

Безпека праці в загальноосвітніх навчальних закладах

Вирішення питань із охорони праці в загальноосвітниз навчальних закладах здійснюють відповідно до положення про організацію роботи із охорони праці учасників навчально-виховного процесу в установах і закладах освіти, яке визначає єдину систему організації роботи з охорони праці, обов’язки керівників та посадових осіб щодо забезпечення здорових і безпечних умов навчально-виховного процессу, запобігання травматизму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]