Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ohorona praci_ost._ versia 2.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
2.07 Mб
Скачать

2.2.4. Робота із твердими та сипучими речовинами

Роботи з будь-якими твердими речовинами необхідно проводити максимально обережно, пам’ятаючи, що неакуратність, необережність і недостатні знання властивостей речовини, з якою проводять роботу може призвести до нещасного випадку. За призначенням реактиви бувають загального і спеціального призначення. Реактиви загального призначення є у всіх лабораторіях і до них відносять оксиди кальцію, барію, ряд неорганічних солей, індикатори і т.д. Властивості цих реактивів, як правило, добре відомі всім працівникам лабораторії. Реактиви спеціального призначення застосовуються тільки для окремих лабораторних робіт. Працівники лабораторій повинні знати основні властивості реактивів, які застосовують. Особливо це стосується їхньої властивості утворювати вибухо- та вогненебезпечні суміші з іншими реактивами. Забороняється брати тверді хімічні речовини голими руками. Під час роботи з особливо шкідливими речовинами застосовують рукавичний бюкс. Не можна близько нахилятися та нюхати невідомий реактив.

Тверді реактиви у разі зберігання в банках можуть злежуватися в грудки, які важко виймати. Тому перед тим як брати твердий реактив із банки необхідно потрусити банку. Якщо злежаний реактив не розсипався, тоді відкривши корок розрихлюють верхній шар за допомогою чистого фарфорового шпателя чи скляної палочки. Металевий шпатель застосовувати для цієї мети не рекомендують.

Перед відбором реактиву з банки потрібно оглянути її горло і видалити з нього все, що може потрапити в речовину. Дуже зручно брати реактиви з банки за допомогою фарфорової ложки, фарфорового шпателя. Реактив, що висипався на стіл, не можна висипати назад в ту ж банку, де він зберігається. Турбота про збереження чистоти реактивів – найголовніше правило під час роботи з ними.

Якщо в банці залишається дуже мало реактиву, залишки слід пересипати в дрібнішу тару – це звільнить місце в шафі і скоротить втрати під час наступного використання реактиву. Перш ніж насипати реактив в банку, її потрібно добре вимити і висушити, заздалегідь підібравши до неї корок. В не просушені банки пересипати реактив не можна.

Під час зважування сухих реактивів не можна насипати їх прямо на чашку терезів, оскільки можливе псування терезів

У разі зберігання гігроскопічних речовин або таких, які можуть взаємодіяти з компонентами повітря, банки повинні герметизуватися, для цього їхні корки заливають парафіном або сургучем.

Реактиви, що змінюються під дією світла, зберігають в жовтих або темних склянках, іноді вставлених в картонну коробку.

Деякі реактиви під час тривалого зберігання змінюються або навіть розкладаються. Такі реактиви перед вживанням слід очистити або перегонкою, або фільтруванням через адсорбенти (активоване вугілля, силікагель і т. д.), або іншими засобами, залежно від властивостей речовини.

Деякі реактиви володіють здатністю самозайматися, до них відносять білий або жовтий фосфор, металоорганічні сполуки.

Не можна спільно зберігати реактиви, здатні взаємодіяти між собою. Наприклад, металічні натрій, калій і літій, а також пероксид натрію і білий фосфор не можна зберігати з вогненебезпечними речовинами; металічні натрій, калій, літій і кальцій, а також фосфор – з елементарними бромом і йодом.

Бертолетову сіль, марганцевокислий калій, перекис натрію, перекис водню, концентровану хлорну кислоту і інші окислювачі не можна зберігати разом з відновниками – вугіллям, сіркою, крохмалем, фосфором і ін.

Абсолютно неприпустимо змішувати і розтирати бертолетову сіль, марганцевокислий калій, пероксид натрію і інші окислювачі з органічними речовинами.

Солі хлорної кислоти також здатні вибухати, іноді навіть без видимої причини. Всі ці речовини вимагають особливих умов зберігання. В лабораторії не повинен бути великим запасом таких речовин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]