Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСП страхові послуги 321 стр.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

3. Страховий захист фінансових ризиків.

Страхування фінансових ризиків можна розглядати в широ­кому та вузькому розумінні. У вузькому розумінні - це страхуван­ня лише кредитних ризиків, про що йшлося раніше, а широке ро­зуміння охоплює всі види страхового захисту від ризиків, які ви­являються в будь-якій сфері фінансових відносин або безпосере­дньо спричиняють фінансові втрати.

Отже, фінансовий ризик — це ймовірність виникнення непередбачених фінансових втрат (зниження очікуваного прибутку, доходу, втрата частили чи всього капіталу) в ситуації невизначеності умов фінансової дія­льності підприємства.

Основні види фінансових ризиків підприємства: ризик зни­ження фінансової стійкості, ризик неплатоспроможності, інвес­тиційний, відсотковий, валютний, депозитний, кредитний, подат­ковий та ін. За джерелами виникнення всі види фінансових ризи­ків поділяють на дві основні гр-'ІІи: систематичні (ринкові ризи­ки) та несистематичні (специфічні ризики).

Спробуємо визначити страхування фінансових ризиків як су­купність видів страхових послуг, що передбачають зобов'язання страховика здійснити страхову виплату в розмірі повної або ча­сткової компенсації втрачених доходів (додаткових витрат) страхувальникові.

До страхування фінансових ризиків належать:

1. страхування від утрат прибутку;

2. страхування на випадок зниження обумовленого рівня рен­табельності;

3. страхування ризику засновника;

4. страхування біржових ризиків;

5. страхування коштів та /або банківських металів, вкладених на депозитне зберігання;

6. страхування відсотків від коштів та /або банківських мета­лів, укладених на депозитне зберігання;

7. страхування інвестиційних ризиків.

Найбільш поширеним видом страхування фінансових ризиків є страхування від утрат прибутку (доходів). Це страхування є фор­мою страхового захисту майнових інтересів суб'єктів підприємниць­кої діяльності від утрат майбутньої фінансової користі. Випадкова втрата очікуваних прибутків може настати передусім внаслідок із причин випадкового спаду або зупинки виробничого процесу До збитків у цьому випадку відносять втрату прибутку, постійні витрати підприємства, витрати, пов'язані з доведенням обсягів діяльності до показників виробничої програми. Крім того, якщо уповільнення або припинення виробничого процесу настало внаслідок непередбачуваного випадку, то обсяг збитків зростає за рахунок витрат, які здійс­нені з метою протистояння наслідкам цього випадку.

Страхування від втрат прибутку є комплементарним до багатьох видів страхування. Найпоширенішою базою для приєднання є стра­хування від ризиків вогню, стихійних лих та інших випадковостей, що призводять до втрати майна, зупинки виробничого процесу.

Страхова сума визначається в розмірі брутто-прибутку, який дорівнює сумі власне прибутку та постійних витрат підприємства. Обсяг збитку залежить не стільки від розміру знищень, скільки від перерви виробничої діяльності (терміну відшкодування, про­тягом якого накопичуються негативні результати).

Страховий тариф ураховує ймовірність настання таких ри­зиків: 1) базового (пошкодження або знищення майнових засо­бів); 2) ризику сповільнення або зупинки виробничого процесу. Крім того, при розрахунку тарифу враховується сезонність виро­бництва, термін відшкодування, характер конкуренції в даній га­лузі, частка власної участі у фінансовому ризику втрати прибутку. Наприклад, 5 днів, а з 6-го дня збитки покриває страховик.

Список використаної літератури:

1. Закон України "Про страхування" від 07.03.96 р. N 85/96-ВР;

2. Цивільний кодекс 16.01.03р. №436 - IV;

3. Сабодаш Р.//Страхування кредитних ризиків-спосіб забезпечення виконання зобов'язань чи їх окремий вид?//Підприємство, господарство, право.-№11.-2005р.-с.123- 125;

4. Сабодаш Р.// Співвідношення національного та європейського законодавства в сфері страхування кредитних ризиків// Юридична Україна .- №5.- 2006 р.- с.59-62;