Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСП страхові послуги 321 стр.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

2 Характеристика видів страхування технічних ризиків

У світовій практиці, коли йдеться про страхування технічних ризиків, розрізняють, як правило, види страхування, які надають покриття ризиків або виробника, або експлуатаційника:

1. Страхування будівельного підприємця від усіх ризиків (CAR);

2. Страхування всіх монтажних ризиків (EAR);

3. Страхування машин;

4. Страхування електронного устаткування.

Послідовність страхових операцій, які забезпечують страхо­вий захист на період від перевезення обладнання та матеріалів на будівельний майданчик до здачі об'єкта та його експлуатації, за­значена на рис. 8 .9.

Якщо під час будівництва об'єкта переважають (за обсягом та вартістю) будівельні ризики, то вибирають страхування будіве­льного підприємця від усіх ризиків. Якщо при технічному спору­дженні, в якому використовуються попередньо виготовлені або готові пристрої, наприклад верстати, переважають монтажні ри­зики, то укладаються договори страхування всіх монтажних ри­зиків. Страхування машин, а також електронних пристроїв відбу­вається вже у процесі експлуатації об'єкта.

Види страхування технічних ризиків

Передбачає, що страхувальниками можуть бути замовник будівництва, а також будівельні підприємства, що виконують проект будівництва, включаючи всіх підрядників (генерального, головного) та субпідрядників.

В основу цього виду страхування покладено ідею забезпечення страхувальникові необхідного і якомога повнішого страхового покриття всіх ризиків, які виникають при монтажі машин та механізмів, а також при зведенні сталевих конструкцій

Вид майнового страхування, котрий використовується для захисту підприємців від небезпеки механічних поломок машин, які здебільшого входять до складу важливих технологічних ліній або є ключовими виробничими агрегатами.

становить інтерес для банків, телекомунікаційних компаній та інших організацій, що мають «електронні ризики», і здійснюється на випадок знищення, пошкодження або втрати обладнання

Рисунок 8 Види страхування технічних ризиків

Рисунок 9 Структура страхування будівельних ризиків

Розглянемо зазначені види страхування докладніше. Страхування будівельного підприємця від усіх ризиків

Страхування будівельного підприємця від усіх ризиків (страхування CAR-contractors all risks) передбачає, що страхувальниками можуть бути замовник будівництва, а також будівельні підприємства, що виконують проект будівництва, включаючи всіх підрядників (генерального, головного) та субпідрядників.

Страхове покриття надається за принципом „від усіх ризиків" що дозволяє надавати захист не тільки від класичних небезпек, якими є стихійні лиха тощо, а й від суто специфічних ризиків, які дуже часто важко передбачити і, відтак, чітко визначити в дого­ворі. Більшість страхових компаній у договорах страхування пе­редбачають такі ризики, як пожежа, вибух, удар блискавки, па­діння пілотованих літальних апаратів, а також аварії під час про­ведення будівельно-монтажних та пусконалагоджувальних робіт, у т.ч. внаслідок короткого замикання та надлишкової напруги в системі електромереж, електричних дуг, підвищеного тиску то­що; пошкодження водою та іншими рідинами; стихійні лиха (по­вінь, град, осідання ґрунту, буря, зсув, землетрус, ураган, сель тощо); протиправні дії третіх осіб, у т.ч. крадіжки, пограбування; помилки проектувальника та будівельного персоналу, їхню не­дбалість. Застрахованою може бути також відповідальність під­рядчика за шкоду, заподіяну життю, здоров'ю та майну третіх осіб, а також навколишньому середовищу під час проведення бу­дівельно-монтажних робіт у межах будівельного майданчика та поблизу нього.