Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка курс. раб. _ФП.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Показники, що характеризують фінансово-господарську діяльність

підприємства

Ліквідність

Довгострокова платоспроможність

Рентабельність

Положення на ринку цінних паперів

1

Коефіцієнт поточної ліквідності

Коефіцієнт концентрації власного капіталу

Рентабельність господарської діяльності

Доход на акцію

2

Коефіцієнт швидкої ліквідності

Коефіцієнт концентрації позикового капіталу

Коефіцієнт оборотності активів

Цінність акції

3

Коефіцієнт абсолютної ліквідності

Співвідношення власного капіталу до позикового

Коефіцієнт фондовіддачі

Рентабельність акції

4

Коефіцієнт оборотності запасів

Коефіцієнт забезпеченості по кредитах

Коефіцієнт віддачі власного капіталу

Дивідендний вихід

5

Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості

Коефіцієнт котирування

6

Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості

Перш ніж приступити до оцінки ліквідності підприємства необхідно усвідомити, що ліквідність означає здатність підприємства перетворити активи в гроші швидко і без утрат його ринкової вартості.

Оцінка ліквідності підприємства дозволяє проаналізувати його здатність вчасно й у повному обсязі погасити поточні зобов'язання - короткострокову кредиторську заборгованість.

При оцінці ліквідності студентам необхідно розрахувати:

  1. коефіцієнт поточної ліквідності;

  2. коефіцієнт швидкої ліквідності;

  3. коефіцієнт абсолютної ліквідності;

  4. коефіцієнт оборотності запасів;

  5. коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості;

  6. коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості.

Важливо розуміти, що перші три коефіцієнти, що розраховуються на підставі даних форми №1 «Баланс» шляхом зіставлення поточних активів і поточних зобов'язань підприємства, характеризують достатність поточних активів для погашення боргів протягом року. Четвертий, п'ятий і шостий коефіцієнти розраховуються на підставі форми №1 «Баланс» і форми №2 «Звіт про фінансові результати» і дозволяють оцінити ефективність використання активів.

Насамперед варто усвідомити, що поточні активи - це активи, що постійно звертаються в процесі господарської діяльності підприємства і включають оборотні активи і витрати майбутніх періодів. Оборотні активи являють собою кошти і їхні еквіваленти, які не обмежені у використанні, а також інші активи, призначені для реалізації або споживання протягом операційного циклу чи протягом 12 місяців з дати складання балансу. Облік цих активів відповідно до Інструкції №291 ведеться на рахунках класу 2 «Запаси» і класу 3 «Засоби, розрахунки й інші активи». У балансі вони відбиваються в рядках 100-260 розділу II Активу.

Витрати майбутніх періодів. Віднесення витрат майбутніх періодів до поточних активів порозумівається наступним незважаючи на те що це витрати. Оплачені наперед, тобто зроблені заради одержання прибутку очікуваної в майбутньому, цілком імовірно, що частина цього прибутку може бути отримана протягом одного року чи операційного циклу підприємства. Таким чином, витрати майбутніх періодів зберігають кошти підприємства.

Відповідно до вимоги пункту 13 МСБО 13 «Представлення поточних активів і поточних зобов'язань» серед статей, що включаються до складу поточних активів, повинні бути витрати майбутніх періодів, що, як очікується, будуть цілком використані (списані) протягом одного року починаючи з дати балансу.

Відповідно до Інструкції №291 витрати майбутніх періодів враховуються на однойменному рахунку 39 і згідно П(З)БО 2 відбиваються в розділі III Активу Балансу в рядку 270. Прикладом таких витрат є витрати, зв'язані з підготовчими роботами в сезонних галузях промисловості, з освоєнням нових виробництв і агрегатів, оплачені авансом орендні платежі, оплата страхового поліса, підписка на газети, журнали, періодичні і довідкові видання і т.ін.

Отже, у рядку 270 «Балансу» у складі витрат майбутніх періодів розраховуються витрати, що підлягають списанню як протягом 12 місяців з дати балансу, так і в більш пізніше час.

Доречно нагадати, що статті Балансу, що включають активи чи зобов'язання, що підлягають використанню (погашенню) як протягом періоду, меншого чим 12 місяців з дати балансу, так і в більш тривалий період часу повинні бути розкриті в примітках до фінансової звітності в тій їхній частині, що буде використана (погашена) протягом терміну, що перевищує 12 місяців з дати балансу.

Таким чином, інформацію про витрати майбутніх періодів, що підлягають списанню протягом 12 місяців з дати балансу, можна одержати, використовуючи дані рядку 270 Балансу і приміток до звітів.

У таблиці 4.2 на підставі фрагмента Балансу зроблений розрахунок поточних активів (цифри умовні)

Таблиця 4.2