Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка курс. раб. _ФП.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

4. Методичні рекомендації з виконання курсової роботи

При оформленні курсової роботи студентам необхідно звернути увагу на те, що в змісті не слід вказувати сторінки через дефіс, тобто, від - до, а тільки ту сторінку, з яким починаються назви питань. Крім того, відповідно до змісту по тексту обов'язково необхідно дати назву питання, а потім викласти його зміст.

При виконанні роботи студент може самостійно використовувати запропоновані й інші літературні джерела видань останніх років, крім зазначених у списку літератури, що рекомендується. При висвітленні питань студентам варто виділяти ключові моменти, указувати на практичну значимість із указівкою сторінок при обов'язковому посиланні на першоджерела.

Варто усвідомити, що при написанні розділу «Вступ» необхідно розкрити актуальність теми і сформувати ціль роботи. Наприклад, основні напрямки фінансової діяльності підприємств з різною формою власності включають розширення сфер одержання джерел доходів, забезпечення їхнього надходження та їх раціональне використання з метою збільшення обсягу отриманого прибутку.

Роль фінансів у взаємозв'язку з функціонуванням фінансової системи в ринковій економіці полягає в тім, що за допомогою фінансових відносин держава може впливати на темпи і пропорції соціально-економічного розвитку країни, що безпосередньо здійснюється через фінансово-кредитний механізм, що представляє собою сукупність різних методів фінансового впливу на окремі сторони життя суспільства, діяльність юридичних і фізичних осіб. Як відомо, без відповідних кредитних і фінансових ресурсів не можна вирішити ні однієї задачі соціально-економічного розвитку суспільства, однак, самі по собі виділені ресурси ще не гарантують виконання тієї чи іншої конкретної задачі. Надзвичайно важливим представляються питання формування ресурсів, напрямку їхнього руху по відповідних каналах, форми і умови, їхні виділення і цілеспрямованість використання.

В останні роки в Україні прийняті закони, що спрямовані на розвиток ринкових інфраструктур і стабілізацію економіки. Однак наявність моментів неплатоспроможності підприємств і підвищення цін обумовили винятково високий рівень ризикованості кредитних засобів, підвищення процентних ставок, скорочення термінів кредитування.

У зв'язку з цим метою даної роботи є: розгляд основних джерел фінансування, напрямків їхнього розміщення і використання на рівні підприємства, уточнення економічної сутності кредитної системи і розробка напрямків удосконалення, а також проведення аналізу фінансового стану підприємства з метою розробки заходів щодо зміцнення його фінансового положення.

Теоретичний розділ повинно бути виконано на основі аналізу теоретичних підходів до конкретних напрямків досліджень вітчизняних і закордонних вчених. Базою для виконання прикладного розділу служать дані фінансової звітності, обсяг, форми і порядок складання якої затверджені Міністерством фінансів України. Обсяг фінансової звітності є типовим для всіх господарюючих суб'єктів України. Для виконання курсової роботи студенти повинні використовувати дані Балансу підприємства (форма №1), Звіту про фінансові результати і їхнє використання (форма №2). Для проведення аналізу з використанням даних Додатку 2 кожен студент повинний виписати свої показники у виді балансу, тобто, ліворуч представити актив, а праворуч - пасив (форма №1), а потім окремо виписати дані з форми №2. Наприкінці розрахункової частини необхідно всі показники, що характеризують фінансовий стан підприємства, звести в таблицю.

З метою якісного виконання розрахункової частини курсової роботи студентам необхідно вивчити нижче приведений порядок розрахунку показників, що характеризують фінансовий стан підприємства. Аналіз даних, відбитих у фінансовій звітності, дозволить усвідомити поточний фінансовий стан підприємства, оцінити співвідношення між заборгованістю підприємства і його активами, визначити структуру активів, достатність величини матеріально-виробничих запасів, величину дебіторської заборгованості і т.ін.

Варто знати, щоб при проведенні аналізу фінансового стану підприємства застосовуються такі методи, як: аналіз за допомогою коефіцієнтів, аналіз на підставі порівняння результатів минулих років, аналіз на підставі даних галузевих показників і т.і.

Необхідно усвідомити, що аналіз за допомогою коефіцієнтів дозволяє вивчити такі важливі аспекти фінансового стану і результатів діяльності підприємства, як: ліквідність, платоспроможність, рентабельність, положення на ринку цінних паперів. Метод заснований на оцінці величини зазначених показників, що роблять за допомогою фінансових коефіцієнтів, розрахованих на підставі даних, приведених у формах фінансової звітності.

Інформація про коефіцієнти, що найбільш часто розраховуються, та застосовуються при аналізі фінансово-господарської діяльності підприємства, представлена в таблиці 4.1.

Таблиця 4.1