Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка курс. раб. _ФП.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Коефіцієнт власний капітал

концентрації (стр. 380 ф. №1)

власного = -----------------------------------------------

капіталу активи підприємства

(стр. 080 + стр. 260 + стр. 270 ф.№1)

Чим вище значення цього коефіцієнта, тим більше фінансово стійко, стабільно і незалежно від кредиторів підприємство. Якщо його значення дорівнює 1 (або 100%), це означає, що власники цілком фінансують своє підприємство.

Відповідно до Методик №81 і №22 підприємство вважається фінансово стійким за умови, що частина власного капіталу в загальній сумі його фінансових ресурсів складає не менш 50%.

Хочемо звернути увагу також на П(З)БО 5, відповідно до якого заповнюється форма фінансової звітності «Звіт про власний капітал». Метою складання Звіту є розкриття інформації про зміни, що відбулися в складі власного капіталу підприємства протягом звітного періоду. У зв'язку з цим дані, приведені в Звіті, можна використовувати для аналізу динаміки структури власного капіталу.

2. Коефіцієнт концентрації позикового капіталу. Є доповненням до попереднього коефіцієнту - їхня сума дорівнює 1 (чи 100%). Коефіцієнт характеризує частку позикових засобів у загальній сумі засобів, вкладених у майно підприємства. Розраховується по формулі:

позиковий капітал

Коефіцієнт (стр. 430 + стр.480 +

концентрації + стр. 620 + стр. 630 ф.№1)

позикового = --------------------------------------------.

капіталу активи підприємства

(стр. 080 + стр. 260 +

+ стр. 270 ф. № 1)

Чим нижче цей показник, тим менше заборгованість підприємства, тим стійкіше його положення. Ріст цього показника у динаміці означає збільшення частки позикових засобів у фінансуванні підприємства.

Помітимо, що з приводу залучення позикових засобів у закордонній практиці існують різні, часом суперечливі, точки зору.

Так, на Заході поширене думка, що частка власного капіталу повинна бути досить велика – 0,6 (чи 60%). Навпроти, багатьом японським компаніям властиве прагнення до збільшення частки позикового капіталу - до 80%.

Такий підхід до співвідношення власного і позикового капіталу можна пояснити різною природою інвестиційних потоків.

У США основний потік інвестицій надходить від населення, у Японії - від банків. Тому для японських компаній високе значення коефіцієнта концентрації позикового капіталу свідчить про високий ступінь довіри до корпорації з боку банків, а виходить, і про її фінансову надійність. Навпроти, низьке значення цього коефіцієнта свідчить про неможливість одержати кредити в банку, що є визначеним застереженням інвесторам і кредиторам.

3. Коефіцієнт співвідношення позикового капіталу і власного (інша назва - коефіцієнт важеля). Як і перераховані вище показники, цей коефіцієнт дає найбільш загальну оцінку фінансової стійкості підприємства. Розраховується по формулі:

позиковий капітал

Коефіцієнт (стр. 430+стр. 480+стр.620+стр.630

співвідношення ф. № 1)

позикового капи- = ----------------------------------------------.

талу і власного власний капітал

(стр. 380 ф. №1)

Коефіцієнт має досить просту інтерпретацію: його значення, рівне, наприклад, 0,3, означає, що на кожну 1 гривню власних засобів, вкладених в активи підприємства, приходиться 30 коп. позикових. Ріст показника в динаміці свідчить про посилення залежності підприємства від інвесторів і кредиторів, тобто про деяке зниження фінансової стійкості, і навпаки.

4. Коефіцієнт забезпеченості по кредитах (інша назва - коефіцієнт покриття відсотка). З його допомогою оцінюється потенційна можливість підприємства погасити позику. Коефіцієнт показує ступінь захищеності кредиторів від несплати процентних платежів. Розраховується розподілом суми чистого прибутку до оподатковування і витрат на виплату відсотків на величину витрат на виплату відсотків.

чистий прибуток витрати на

до оподатковування виплату відсотків

Коефіцієнт (стр. 170 ф. №2) + (стр. 140 ф. №2)

забезпеченості = -------------------------------------------------------------

по кредитах витрати на виплату відсотків

(стр. 140 ф. № 2)

Зменшення значення коефіцієнта в порівнянні з аналогічним коефіцієнтом попереднього періоду свідчить про збільшення витрат підприємства на виплату відсотків за кредит.

Завершуючи даний аспект аналізу, відзначимо, що на величину приведених коефіцієнтів впливають багато факторів: галузева приналежність підприємства, принципи кредитування, структура джерел засобів що склалася, репутація підприємства й ін. Тому прийнятність значень цих коефіцієнтів, оцінка їхньої динаміки можуть бути встановлені тільки в результаті тимчасових зіставлень по групах родинних підприємств.

Можна сформулювати правило, що застосовне для підприємств будь-яких типів: кредитори (постачальники сировини, матеріалів, банки, що надають кредити, інші контрагенти) віддають перевагу підприємствам зі значною часткою власного капіталу, з високим ступенем фінансової автономності, оскільки таке підприємство з більшої імовірність зможе погасити борги за рахунок власних коштів.

Власники підприємства (акціонери, інвестори, інші обличчя, що зробили внесок у статутний капітал) бажають розумний ріст у динаміці частки позикових засобів.

Оцінка рентабельності підприємства

Звичайно при оцінці рентабельності визначають відношення прибутку до наступного показникам: рівню продажів, активам, власному капіталу. При розрахунку цих показників використовуються:

Чистий прибуток, що визначається як балансовий прибуток за винятком платежів у бюджет (стр. 220 ф.№2 «Звіт про фінансові результати»).

Чиста реалізація, що визначається як виторг від реалізації без обліку ПДВ, акцизного збору й інших відрахувань з доходу (стр. 035 ф..№2).

Відзначимо, що яких-небудь абсолютних загальноприйнятих значень рентабельності, на які можна орієнтуватися при аналізі, не існує, тому що її показники різко коливаються по галузях. Ріст цих показників по періодах звітності вважається позитивною тенденцією.

Розглянемо кожний з показників рентабельності окремо.

1. Рентабельність продажів (інша назва - коефіцієнт «прибуток/продажу» (profit margin), норма чистого прибутку). Він показує, який прибуток з однієї гривні продажу одержало підприємство. Визначається як відношення чистого прибутку до чистої реалізації.

Рентабельність чистий прибуток (стр. 220 ф. №2)

продажів = ----------------------------------------------- .

чиста реалізація (стр. 035 ф.№2)

Наприклад, для підприємства А рентабельність продажів у 1999 році склала:

Рентабельність продажів = чистий прибуток : чиста реалізація = 52500 : 350000 = 0,15 (15%). Це означає, що після відрахування з отриманого доходу усіх витрат залишається 15 копійок прибутку від кожної гривні продажів.

Зміна рентабельності продажів підприємства по роках представлене в табл. 4.3.

Таблиця 4.3