Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОБЖД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

Небезпеки сучасного урбосередовища (3 год.)

Питання для обговорення:

1. Безпека життєдіяльності в умовах побуту.

  1. Небезпеки, які пов’язані з експлуатацією житла.

3. Джерела і наслідки забруднення атмосфери міст.

4. Забруднення міських приміщень.

  1. Проблема якості питної води у містах.

  2. Захворювання, травматизм, аварії у побуті.

  3. Безпека життєдіяльності у сфері дозвілля (дискотеки, концертні зали, кінотеатри, виставки, спортивні арени, бари тощо).

  4. Характерні джерела небезпек на вулиці, у транспорті і натовпі, житлових будинках і вокзалах тощо.

  5. Особливості безпеки життєдіяльності жінок.

10.Проблеми утримання у містах тварин.

11.Надання першої долікарської допомоги при отруєннях і враженні внутрішніх органів.

Література: А – 5 - 9, 11, 21, 24, 28-30, 35, 37; Б – 2-4, 7, 11, 13, 14,27-30.

Урбанізація у перекладі з латинської мови означає міський. Кожне місто являє собою штучне середовище, яке створене людиною для свого проживання. Воно має свої специфічні умови і своє співвідношення між природними, соціальними і технічними чинниками небезпек.

Міське середовище шкідливо впливає на життя і працездатність людини. На відміну від природного середовища, до якого віками був пристосований організм людини, у містах забруднене атмосферне повітря і вода, спостерігається дефіцит сонячного світла і зелених насаджень. До цього необхідно додати часті стресові ситуації, що зумовлюються напруженим ритмом

життя, колосальну скупченість населення і зниження вільного „життєвого” простору, зростання злочинності, вплив шумового і вібраційного навантажень, електричних, магнітних та іонізуючих полів, а також транспортні проблеми.

Статистичні дані вказують на те, що в крупних містах значно зростає кількість спадкових і хронічних захворювань, збільшується кількість дітей з алергічними захворюваннями і просто неповноцінних. Ступінь поширення багатьох хвороб у містах, в тому числі і інфекційних, у два-три рази перевищує аналогічний показник у сільських місцевостях.

Семінарське заняття № 8

Безпека життєдіяльності в умовах надзвичайних ситуацій (2 год.)

Питання для обговорення:

  1. Правовий режим надзвичайних ситуацій.

  2. Загальні правила і дії населення при:

2.1. Землетрусах і зсувах.

2.2. Водопіллі і паводках.

2.3.Сельових потоках і снігових лавинах.

2.4.Небезпечних метеорологічних явищах.

2.5.Пожежах і аваріях.

2.6.Радіоактивному забрудненні.

2.7.Перебуванні в якості заручника.

  1. Прийоми та способи проведення рятувальних робіт.

  2. Аптечка першої долікарської допомоги.

  3. Перша медична допомога при кровотечах.

Література: А – 7,9, 13, 16, 17, 25, 32, 33, 38; Б –1,4-7, 10-17, 1 9-23, 26, 27, 29, 30.

Надзвичайними ситуаціями називаємо події, при яких відбувається порушення нормальних умов життя і діяльності людей і які можуть призвести або призводять до загибелі людей, значних матеріальних витрат, а також завдають шкоди природному середовищу. Відбуватися це може як на території суші, так і на воді.

Джерелом надзвичайних ситуацій можуть бути як сили природного характеру (виверження вулканів, землетруси, цунамі, водопілля, епідемії тощо), чинники антропогенного походження (хижацьке використання природних ресурсів, непродумана концентрація промислового виробництва, неконтрольоване зростання міст, будівництво і експлуатація АЕС і ГЕС тощо), так і комбінованого характеру. Окремим джерелом виникнення надзвичайних ситуацій виступають сьогодні також і фактори соціально-політичного характеру. Це війни, міжетнічні конфлікти, територіальні претензії, тероризм, боротьба за владу, релігійні протистояння, забруднення інформаційного простору, корумпованість, вплив зарубіжної культури і т. ін.

Відповідно до причин походження подій, котрі зумовлюють виникнення надзвичайних ситуацій на території України, розрізняють: надзвичайні ситуації техногенного, природного, соціально-політичного та воєнного характерів. В залежності від масштабів поширення, розмірів економічних збитків, кількості людей, що загинули, виділяють чотири рівня надзвичайних ситуацій: загальнодержавний, регіональний, місцевий і об’єктовий.

В Україні сьогодні у зв’язку з небезпечними природними явищами, техногенними катастрофами і аваріями склалася дуже складних ситуаціях. Гине велика кількість людей, а матеріальні збитки сягають кількох мільярдів гривен. Це серйозна загроза як безпеці окремої людини, довкіллю, так і безпеці всієї країни в цілому.