Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОБЖД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

В умовах надзвичайних ситуацій ( 1 год.)

  1. Причини виникнення та особливості розвитку надзвичайних ситуацій.

  2. Рівні надзвичайних ситуацій та їх класифікація.

  3. Основні заходи захисту населення і територій у разі загрози виникнення надзвичайних ситуацій.

  4. Загальні правила виживання людини в екстремальних умовах.

Література: А – 7, 9 , 13, 16, 17, 25, 32, 33, 38;Б – 1,4-6, 10-17, 19-23, 26, 29, 30.

4. Семінарські заняття

Семінарське заняття №1

Людина і умови її життєдіяльності (2 год.)

Питання для обговорення:

  1. Потреби людини та їх класифікація.

  2. Оптимальні та допустимі природні параметри середовища існування людини.

  3. Вплив флори і фауни на життєдіяльність людини.

  4. Антропометрична, біофізична та енергетична сумісність людини з технікою.

  5. Соціальні та політичні фактори, що впливають на безпеку життєдіяльністі людини.

  6. Духовне середовище людини і безпека життєдіяльності.

  7. Перша медична допомога при укусах тварин і комах.

Література: Б – 2,3, 5-8,10, 11, 13- 15, 20, 21, 22, 27, 30, 31.

Для забезпечення процесу життєдіяльності і своїх потреб людина вимагає відповідного рівня умов свого існування. Відомо, що середовище проживання людини складається з трьох основних компонентів: природного, соціально-політичного і техногенного.

Природне середовище являє собою сукупність всіх об’єктів живої і неживої природи, які оточують людину. До нього належить рельєф, ґрунти, вода, повітря, рослини, тварини, а також космічні об’єкти – сонце, місяць, планети, метеорити, комети, астероїди тощо. У природному середовищі відбуваються землетруси і виверження вулканів; змінюються кліматичні умови; утворюються цунамі, припливи і відпливи; виникають тропічні циклони і смерчі; формуються повені і паводки, сельові потоки і снігові лавини; на поверхню планети падають метеорити, астероїди; відбувається постійний кругообіг речовини і енергії; йде безперервний процес переформування земної поверхні тощо. У природному середовищі виникають небезпеки геологічного, метеорологічного, гідрологічного і космічного походжень.

Окрім природного середовища на життєдіяльність кожної людини впливають також інші люди або спільноти людей, які оточують її і утворюють соціальне або соціально-політичне середовище. Між окремими людьми, між людиною і спільнотою, а також між самими людськими спільнотами виникають різного роду конфлікти, суперечки і непорозуміння, що негативно впливають на умови життєдіяльності людини і підвищують ймовірність її наразитись на небезпеку.

Для задоволення своїх потреб людина створила техногенне середовище. Його поділяють, як правило, на побутове і виробниче. До побутового середовища відноситься, насамперед, житло з урахуванням його розмірів і ступені комфортності

(наявність центрального опалення, холодної і гарячої води, ліфтів, ступені електрифікації і газифікації тощо) і всього, що забезпечує його надійність. Крім того, до побутового середовища слід віднести споруди спортивного і культурного призначення, а також організації і установ комунально-побутового характеру.

До виробничого середовища відноситься комплекс підприємств, організацій і установ, де людина здійснює свою трудову діяльність, а також різного виду комунікації. Одним із атрибутів як виробничого, так і побутового характеру є звичайно громадські і індивідуальні транспортні засоби.

Семінарське заняття №2