Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОБЖД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ТУРИЗМУ, ЕКОНОМІКИ І ПРАВА

Факультет туризму, готельного та ресторанного бізнесу

Кафедра організації та методики екскурсійної і

музейної діяльності

Робоча навчальна програма дисципліни

«БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ»

(кредитно-модульна система організації

навчального процесу)

Для студентів галузі знань

0201 „Культура”

напряму підготовки 6.020107 „Туризм”

денної форми навчання

Київ - 2008

БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ. Робоча навчальна програма дисципліни для напряму підготовки 6.020107 «Туризм»

Київського університету туризму, економіки і права (КУТЕП). - Київ, 2007. – 40с.

ЗАТВЕРДЖЕНА 2007 р.

Розробник:

Падун М.М., канд. геогр. наук, професор КУТЕП

Рецензенти:

Бейдик О.О., докт. геогр. наук, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка;

Михайленко Н.М., канд. геогр. наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Затверджено на засіданні кафедри організації та методики екскурсійної і музейної діяльності. Протокол від " 26 " грудня 2007 р. № 4 .

Розглянуто і схвалено науково-методичною комісією факультету туризму, готельного та ресторанного бізнесу КУТЕП. Протокол від " 27 " грудня 2007 р. № 3 .

ВСТУП

Вся історія існування людської цивілізації тісно пов’язана з проблемою захисту від небезпек. Спочатку людині загрожували небезпеки, які були викликані тільки природними чинниками. До них відносяться, перш за все, такі природні явища як повінь, блискавка, дощ, вітер, жара, холод, природна пожежа тощо, а також небезпеки, які пов’язані з представниками живої природи (звірі, птахи, комахи, рослини та ін.).

Згодом загрозою для людини стали дії інших людей, тобто небезпеки, які створювала сама людина. Це вбивства, збройні конфлікти, терористичні акти, іншого роду дії і насильства, включаючи і таке ганебне явище як війна.

Сьогодні людству загрожують об’єкти і явища, які створені людиною для задоволення своїх потреб. Це різного роду машини, механізми і устаткування, хімічні і вибухові речовини, різноманітні за своєю природою види випромінювань, електромагнітні поля, шуми і вібрації, а також, як результат антропогенного впливу на природне середовище, підвищення концентрації токсичних речовин у повітрі, воді і грунтах та поява сучасних різновидностей вірусів і мікроорганізмів. Щорічні епідемії різних штамів грипу серед людей, поява аналогічної хвороби серед птахів, розвиток і поширення захворювань на атипову пневмонію стають повсякденним явищем у сучасному суспільстві.

Вкрай неблагополучна ситуація з точки зору безпеки життєдіяльності склалася в останні роки в Україні. Статистичні дані свідчать про те, що щорічно в нашій державі від нещасних випадків, природних і техногенних катастроф і аварій гине від 50 до 85 тисяч осіб. Ступінь ризику отримати травму або загинути в Україні на один-два щаблі вище, ніж у наших західних сусідів. Це стосується усіх галузей господарства в нашій державі, в тому числі і галузі туризму. Причинами таких негараздів є, перш за все, глибока економічна криза, в якій знаходиться наша держава, а також політична нестабільність. Реально оцінюючи ситуацію, що склалася в Україні, ми змушені констатувати, що небезпека загрожує не тільки кожному із нас, а і всій державі в цілому. Ось чому вкрай нагальною стала необхідність вироблення ідеології

безпеки, термінового формування суцільної грамотності населення у сфері безпеки. Першим кроком у цьому напрямку і повинно стати вивчення дисципліни „Безпека життєдіяльності”.