Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОБЖД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

Організація і проведення туристських походів (2 год.)

Питання для обговорення:

  1. Підготовка спорядження.

  2. Головні складові організації безпечного руху на маршрутах при його проведенні:

  • пішки,

  • на автомобілях,

  • водним шляхом,

  • на велосипедах,

  • на конях.

  1. Страховка і самостраховка

  2. Вибір безпечного місця для базування.

  3. Приготування їжі та харчування в польових умовах.

  4. Правила санітарії і гігієни в походах.

  5. Конфлікти та конфліктні ситуації.

  6. Обов’язки та права учасників подорожі.

  7. Надання першої медичної допомоги при переломах, вивихах, розривах і розтягах зв'язок.

Література: А – 2, 39; Б – 7, 9, 12, 19, 25, 27.

Питання безпеки життєдіяльності набувають особливого значення, коли людина попадає на відносно тривалий час в умови відмінні від звичайних. Під час проведення туристських походів для учасників змінюються побутові умови, звичний режим харчування, рівень фізичного навантаження, характер оточуючого середовища тощо. Можуть виникати ситуації, коли необхідно діяти самостійно, не розраховуючи на швидку допомогу від сторонніх. Ось чому при плануванні і організації туристських походів необхідно прискіпливо враховувати всі аспекти і нюанси майбутньої подорожі. У цій справі немає дрібниць. Відсутність, наприклад, таких дрібниць як сірники чи запасні батарейки для ліхтаря або мобільного телефону може дуже негативно вплинути на учасників походу, а інколи викликати більш серйозні ускладнення.

Особливо увагу під час проведення туристських маршрутів необхідно звернути на можливість виникнення конфліктів і конфліктних ситуацій. Виділяють чотири основні типи конфліктів: ролевий (внутрішньо-особистісний), міжособовий, конфлікт між особою і групою, а також міжгруповий. Головними причинами їх виникнення можуть бути незадовільний стан організації самого маршруту, різний життєвий досвід учасників, їх освітній рівень, манера поведінки, погляди на життєві цінності, невідповідний рівень керівництва маршрутом, інтриги тощо.

Семінарське заняття № 4

Небезпеки техногенної сфери (2 год.)

Питання для обговорення:

1. Виробниче середовище та умови праці.

Небезпеки на транспорті:

Автомобільний транспорт.

Рейкові транспортні засоби.

Морські і повітряні види транспорту.

Вплив шуму і вібрації на організм людини.

Небезпеки від іонізуючого, ультрафіолетового і лазерного випромінювання.

Інфразвук і ультразвук як виробничі небезпечні фактори.

Небезпечний вплив електромагнітних полів.

Перша домедична допомога при утопленні.

Література: А – 1,4, 5, 7, 8, 22, 25, 32, 34, 36; Б – 5, 7, 10, 11, 13, 14, 20, 22, 27-31.

Виробниче середовище – це сукупність чинників фізичної, хімічної та біологічної природи, які впливають на людину в процесі її виробничої діяльності. В узагальненому вигляді до них відносять : мікроклімат, чистоту повітря, освітлення, шум і вібрацію у закритих приміщеннях, всі види виробничого випромінювання, пожежо- і вибухонебезпечні чинники тощо.

Всі фактори виробничого середовища поділяють на небезпечні і шкідливі. До небезпечних факторів ми відносимо такі виробничі фактори, які за певних умов можуть призвести до травми, а в окремих випадках – до раптового порушення здоров’я працівника або навіть до його смерті; до шкідливих виробничих факторів – фактори дії на людину, які можуть призвести до захворювання або зниження її працездатності.

Матеріальними носіями небезпечних, шкідливих виробничих чинників є об’єкти, що формують трудовий процес і які входять до його складу, а також предмети праці; засоби праці (споруди, приміщення, машини, верстати, інструменти, комп’ютери, шляхи сполучення тощо); продукти праці; технології виробництва, операції, дії; природно-кліматичне середовище (земля, сонячна активність, стан атмосфери, флора і фауна, повені тощо) і безумовно люди.

За природою дії небезпечні і шкідливі виробничі фактори поділяються на: фізичні, хімічні, біологічні та психофізичні.

Семінарське заняття № 5