Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОБЖД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

Організація і управління безпекою життєдіяльності (2 год.)

Питання для обговорення:

  1. Загальні аспекти державного управління безпекою життєдіяльності в Україні.

  2. Нормативно-правові основи безпеки життєдіяльності в нашій державі.

  3. Головні положення Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про туризм» від 18 листопада 2003р.

  4. Права і обв’язки туриста у сфері безпеки життєдіяльності.

  5. Управління безпекою життєдіяльності на глобальному рівні:

    1. Заходи по збереженню озонового шару планети за матеріалами Віденської конференції (1985р.) і Монреальського протоколу (1987 р.).

    2. Програми дій на ХХІ століття у рішеннях: конференції у Ріо-де-Жанейро (1992р.), ООН «Ріо+5» (1997р.) і Всесвітнього саміту в Йоганнесбурзі (2002р.).

    3. Декларація тисячоліття ООН (2000р.).

    4. Рішення Кіотської конференції про зміни клімату (Японія, 1997р.).

  6. Надання першої медичної допомоги при враженні електрострумом і блискавкою, при порушенні дихання і серцевої діяльності.

Література: А – 1 – 40; Б – 4, 5, 7, 10, 11, 13, 14, 19, 21, 22, 27, 29-31.

Під управлінням безпекою життєдіяльності розуміється комплекс дій з підготовки, прийняття та реалізації рішень, які спрямовані на забезпечення безпеки людини у різних сферах її діяльності як за нормальних умов, так в умовах виникнення надзвичайних ситуацій. Воно носить правовий, організаційний, економічний, соціально-політичний, екологічний, техногенний, медичний, психологічний та етичні аспекти.

Регулювання відносин у галузі безпеки життєдіяльності в нашій державі здійснюється на основі законодавчих та нормативних актів різної юридичної сили – Конституцією України, законами, урядовими нормативними актами (постанови та розпорядження Кабінету Міністрів України), відомчими нормативно-правовими актами, нормативними актами органів місцевої влади, а також нормативами, що діють у межах конкретного об’єкта господарювання.

Законодавство України щодо безпеки життєдіяльності включає в себе закони про основи національної безпеки в нашій державі, про охорону довкілля і здоров’я населення, про охорону праці і пожежну безпеку, про дорожній рух і надзвичайний стан, про правові засади цивільного захисту тощо.

Головні вимоги щодо безпеки туристів визначенні в нашій державі законом «Про внесення змін до Закону України «Про туризм» від 18 листопада 2003р. Він визначає загальні правові, організаційні та соціально-економічні засади реалізації державної політики в нашій державі у галузі туризму. Відповідно до Конституції України цей закон спрямований на забезпечення прав громадян на відпочинок, свободу пересування, охорону здоров’я, на безпечне для життя і здоров’я людей довкілля, задоволення духовних потреб та інших прав туристів при здійсненні подорожей. Він встановлює засади раціонального використання туристсько-рекреаційних ресурсів і регулює відносини, що виникають при організації та проведенні туристських маршрутів на території України.

Небезпека загрожує сьогодні не лише окремим особам чи країнам, а людській цивілізації взагалі. Тому збереження пристойного для сучасної людини рівня безпеки життєдіяльності є проблемою вкрай нагальною і невідкладною. Вирішити її можливо тільки спільними зусиллями усіх держав світу. Наша країна бере активну участь у роботі багатьох міжнародних організацій, дія яких пов’язана з вирішенням актуальних завдань безпеки життєдіяльності людини.

Семінарське заняття № 3