Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МКП(посібникІЗДН).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
483.84 Кб
Скачать

Інші міжурядові космічні організації:

Міжнародна організація мобільного зв’язку (ІНМАРСАТ), Міжнародна організація супутникового зв’язку (ІНТЕЛСАТ), Міжнародна організація космічного зв’язку (ІНТЕРСУПУТНИК), а також кілька регіональних міжнародних організацій: Азійська асоціація з дистанційного зондування (ААДЗ), Арабська організація супутникового зв’язку (АРАБСАТ), Європейське космічне агентство (ЄКА), Європейська організація супутникового зв’язку (ЄВТЕЛСАТ), Європейська організація з експлуатації метеорологічних супутників (ЄВМЕТСАТ), міждержавна організація з космосу країн СНД (МДУК).

Неурядові міжнародні космічні організації: Міжнародна аеронавтична федерація, Міжнародний інститут космічного права, Асоціація міжнародного права

Міжнародна аеронавтична федерація (МАФ) та її асоційовані органи − Міжнародний інститут космічного права і Міжнародна астронавтична академія.

Членами Федерації є товариства та установи різних країн світу. МАФ організовує конгреси та наукові симпозіуми, здійснює дослідження з конкретних питань астронавтики, публікує звіти щодо досліджень з різноманітних напрямів своєї діяльності. У рамках конгресу, як правило, проводиться кілька симпозіумів, які організує МАА, та колоквіум з МКП, які проводить МІКП.

Міжнародний інститут космічного права неурядова космічна організація, створена в рамках МАФ для сприяння співробітництву в питаннях розробки актуальних проблем МКП. МІКП на своїх колоквіумах розглядає проблеми МКП, що виникають у зв’язку з розвитком космічної діяльності, він є одним з найавторитетніших міжнародних форумів з усестороннього розгляду широкого кола правових проблем цієї діяльності.

Асоціація міжнародного права

Асоціацію з питань реформи та кодифікації законів націй, як спочатку називалася АМП, було засновано на конференції, що відбулася в 1873 році в Брюсселі. З 1958 року (Нью-Йоркська конференція АМП) було розглянуто цілу низку проблем МКП, серед яких найбільш важливі такі: правовий режим космічного простору; космічна техніка та право міжнародної організації; норми відповідальності за шкоду або збитки, спричиненням роботою космічних кораблів; правові наслідки застосування космічних систем безпосереднього мовлення; дистанційне зондування Землі з космосу тощо.

Міжнародні космічні програми і проекти:

Програма ООН з використання космічної техніки

Підготовлені в рамках Програми фахівці роблять значний внесок у впровадження космічних технологій у різні галузі своїх країн; вони виступають як користувачі інформації з борту КА в її різноманітному використанні, у тому числі з комерційною метою; беруть активну участь у здійсненні національних програм застосування космічної техніки та підготовки кадрів; організують роботу національних і регіональних центрів дешифрування даних і станцій прийому інформації з космосу, а також сприяють поширенню правових знань в космічній галузі.

Програма ООН з питань довкілля, основною її метою є забезпечення планомірного збирання даних про параметри довкілля для отримання кількісного уявлення про його стан і про природні та антропогенні глобальні й регіональні тенденції щодо критичних параметрів довкілля. Важливим засобом для системного збирання даних є ДЗЗ.

Міжнародний проект створення та експлуатації Міжнародної космічної станції передбачає проектування, виробництво та експлуатацію орбітальної космічної станції для різноманітних потреб у галузях фундаментальних наукових досліджень, розробки нових космічних технологій та їх практичного використання; широкого (більшою мірою комерційного) використання інформації з орбіти Землі для потреб багатьох галузей економіки: природокористування, екології, ресурсо-забезпечення, навігації, проблематики катастроф та інших.

Міжнародний проект „Морський старт” – проект створення ракетно-космічного комплексу морського базування з використанням ракети-носія українського виробництва „Зеніт-3SL” для запуску корисних вантажів на геостаціонарну орбіту з приекваторіальних акваторій Світового океану.

Завдання для самостійної роботи

7.1. Ознайомтеся з запропонованою до цієї теми основною та додатковою літературою (зокрема: [1], С.141-198).

7.2. Охарактеризуйте діяльність організацій системи ООН та їх внесок у кодифікацію та прогресивний розвиток МКП.

7.3. Обґрунтуйте вплив спеціалізованих організацій ООН на розвиток МКП.

7.4. Доведіть позитивну роль міжурядових організацій у галузі космічної діяльності на розвиток відповідних правових механізмів.

7.5. Перелічіть неурядові міжнародні правотворчі організації та охарактеризуйте їх внесок у розбудову МКП.

7.6. Які найбільш масштабні міжнародні програми і проекти зробили свій „внесок ” у правові регулятори космічної діяльності?

Практичні завдання

Дайте обґрунтовану відповідь на питання:

7.1. Чим визначається провідна роль організацій системи ООН у встановленні правових механізмів прикладних видів космічної діяльності.

7.2. Які міжнародні організації є провідними в галузі правової регламентації супутникового зв'язку?

7.3. Охарактеризуйте внесок міжнародних організацій у вирішення правових проблем, пов'язаних з комерціалізацією галузі супутникових телекомунікацій.

7.4. Які міжнародні інституції є провідними у сфері правового регулювання дистанційного зондування Землі?

7.5. Назвіть провідні міжнародні організації у сфері правового регулювання супутникової навігації.

7.6. Сформулюйте особливості правової регламентації міжнародних комерційних проектів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]