Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МКП(посібникІЗДН).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
483.84 Кб
Скачать

Ііі. Модуль 2. Сучасні проблеми правового регулювання діяльності з дослідження та використання космічного простору Тема 9. Правове регулювання світового ринку космічних послуг і технологій

Глобалізація світової економіки та комерціалізація космічної діяльності на сучасному етапі розвитку космонавтики.

Світовий ринок космічних послуг і технологій: поняття, основні суб'єкти.

Міжнародне космічне право та його роль у врегулюванні відносин на світовому космічному ринку.

регіональне співробітництво в космічній сфері та його роль у правовому регулюванні світового космічного ринку.

Третя конференція ООН з дослідження та використання космічного простору в мирних цілях (ЮНІСПЕЙС-ІІІ) про сучасну кризу міжнародного космічного права.

Міжнародно-правове регулювання зовнішньоекономічних операцій на світовому космічному ринку.

Регулювання майнових і немайнових відносин суб’єктів космічного ринку.

Роль транснаціонального торгового права у регулюванні світового ринку космічних послуг і технологій.

Особливості впливу національного законодавства на правові регулятори світового космічного ринку.

Єдиний правовий простір світового ринку космічних послуг і технологій.

Основні категорії та поняття

Глобалізація – комплекс зв’язків і відносин між державами та соціальними системами, суспільством і природою у загально планетарному масштабі, які зачіпають життєві інтереси народів усіх країн і можуть бути розв’язані шляхом їх спільної взаємодії.

Безпосереднім результатом цього всеосяжного процесу є формування глобального громадянського суспільства, матеріальним підґрунтям існування якого є світовий ринок і єдина міжнародна економічна система.

глобальне громадянське суспільство з погляду юриспруденції являє собою систему приватноправових зв’язків, що опосередковують відносини між такими суб’єктами як фізичні та юридичні особи, включаючи різні міжнародні організації і транснаціональні корпорації.

комерціалізація космічної діяльності – процес поступового переорієнтування ракетно-космічного сектора економіки на випуск продукції цивільного призначення та реалізації цієї продукції (техніки, технологій та послуг) на комерційних засадах.

Останнім часом все більш значне місце в космічних програмах розвинених країн світу відводиться розробці та впровадженню проектів загальнолюдської цінності, орієнтованих на вирішення глобальних земних проблем: екологічної; енергетичної; зв’язку; контролю над озброєннями; прогнозування, попередження та ліквідації наслідків стихійних лих і техногенних катастроф тощо.

Приватизація космічної діяльності – процес залучення приватного сектора економіки до реалізації космічних програм і проектів на комерційних засадах.

У 80-х рр. минулого століття спостерігається прискорення процесу приватизації космічної діяльності, а в окремих країнах (США) – провадження державної доктрини залучення приватного сектора в цю сферу, зокрема до реалізації конверсійних проектів щодо техніки військового призначення з метою комерційного використання останньої.

Світовий ринок космічних послуг і технологій

"Як специфічне економічне явище "ринок" – це обмін товарів, організований за законами руху товарно-грошових відносин" [17].

Як економічна категорія "світовий космічний ринок" – це сукупність міжнародних відносин у зв'язку з наданням космічних послуг і продажем-купівлею космічної техніки та технологій.

з юридичного погляду світовий ринок космічних послуг і технологій це система міжнародних правових відносин у зв'язку з наданням космічних послуг, продажем-купівлею космічної техніки та технологій [18].

Все більш значна частка операцій на світовому космічному ринку здійснюється приватними фірмами та транснаціональними корпораціями. Причому роль і вага останніх у загальному доробку операцій на цьому ринку безупинно зростає, адже в таких динамічних його секторах як супутникобудування, дистанційне зондування Землі з космосу, навігаційні системи та системи місцевизначення, космічні телекомунікації та комерційні космічні запуски левова частка контрактів на послуги здійснюється саме такими компаніями: Matra Marconi Space (заснована фірмами Великої Британії та Франції), International Launch Service Inc. (США, РФ), Sea Launch Company (Україна, США, Норвегія, РФ), Cosmos USA (США, РФ), Eurocot Gmbh. (ФРН, РФ), Starsem S.A. (Франція, РФ), European Aeronautic Defence and Space Company (ФРН, Франція, Іспанія, Італія), Astrium (Велика Британія, ФРН, Франція) та іншими.

А це додає до вже розглянутих проблем правового регулювання СКР ще одну − проблему правового врегулювання відносин транснаціональних утворень з іншими учасниками цього ринку.

транснаціональне торгове право (lex mercatoria) – сукупність норм, що регулюють транснаціональні торгові відносини. Транснаціональне право як нова система норм, які регулюють міжнародні економічні (торговельні) відносини, має складатися з відповідних норм міжнародного публічного, міжнародного приватного та національного права і координувати не тільки відносини між державами, але й взаємозв'язок з міжнародними міжурядовими організаціями, приватними корпораціями та індивідами, які разом складають єдиний економіко-правовий простір.

Завдання для самостійної роботи

9.1. Ознайомтеся із запропонованою до цієї теми основною та додатковою літературою (зокрема: [9], С. 1-5, 80-86, 141-143).

9.2. Сформулюйте проблеми правового регулювання світового космічного ринку у світлі рішень ЮНІСПЕЙС-ІІІ.

9.3. Визначте місце і роль міжнародного космічного права у врегулюванні відносин на світовому космічному ринку.

9.4. Оцініть проблеми міжнародно-правового регулювання зовнішньоекономічних операцій на світовому космічному ринку.

9.5. Назвіть проблеми правового регулювання майнових і немайнових відносин суб’єктів космічного ринку.

9.6. Проаналізуйте роль транснаціонального торгового права у регулюванні світового ринку космічних послуг і технологій.

9.7. Назвіть особливості впливу національного законодавства на правові регулятори світового космічного ринку.

Практичні завдання

Визначте або дайте обґрунтовану відповідь на питання:

9.1. Які основні проблеми міжнародного космічного права у правовому регулюванні комерційної космічної діяльності?

9.2. У чому пролягає роль МКП у правовому регулюванні відносин суб’єктів світового ринку космічних послуг і технологій?

9.3. Які проблеми є у міжнародно-правовому регулюванні зовнішньоекономічних операцій на світовому космічному ринку?

9.4. Які особливості регулювання майнових і немайнових відносин суб’єктів космічного ринку.

9.5. У чому полягає роль транснаціонального торгового права у регулюванні світового ринку космічних послуг і технологій?

9.6. Які основні напрями впливу національного законо-давства на правові регулятори світового космічного ринку?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]