Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ d п(3).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
347.14 Кб
Скачать

97. Розмежування адміністративних і дисциплінарних проступків. Ознаки за якими здійснюється розмежування ап і дп:

  1. ДП – це порушення трудової дисципліни, яка діє у межах конкретної  організаційної структури з метою забезпечення її ефективного функціонування.

АП – це порушення загальнообов’язкових правил, які діють у межах всієї держави. Вони встановлюються з метою охорони прав і свобод громадян, власності, конституційного ладу, прав і законних інтересів підприємств, установ і організацій, встановленого правопорядку, зміцнення законності, запобігання правопорушенням, виховання громадян у дусі точного і неухильного додержання КУ і законів, поваги до прав, честі і гідності інших громадян, до правил співжиття, сумлінного виконання своїх обов’язків, відповідальності перед суспільством.

  1. АП зафіксовані в законодавстві про АП , яке на даний час кодифіковано. Дисциплінарні проступки прямо чи побічно називаються в нормативному матеріалі адміністративного, трудового, виправно – трудового й інших галузей права.

  2. головною ознакою суб’єкта ДП  є обов’язкова належність до конкретного трудового колективу. Відсутність цієї ознаки виключає визнання особи суб’єктом дисциплінарного проступку.

Головними ознаками АП є вік, осудність, винність.      4.   Суб’єктом розгляду дисциплінарних справ є керівник колективу, в якому працює правопорушник. Між ними            обов’язково існують стійкі організаційні зв’язки.             Суб’єктом розгляду справ про адміністративні правопорушення є носій функціональної влади, повноваження якого чітко визначені і зафіксовані законом. Між ним і правопорушником немає стійких організаційних зв’язків.

98. Розмежування адміністративних проступків і злочинів. Ознаки за якими здійснюється розмежування АП і злочинів:

  1. Включення складу правопорушення або в КУпАП, або в КК. Підставою для включення в той чи інший кодекс є ступінь суспільної небезпеки. Виключно КК встановлює  які суспільно небезпечні діяння є злочинами. Діяння може розглядатися як АП , якщо воно не включене до КК.

  2. Склад будь якого злочину може бути встановлений тільки законом. Склади АП – як законами, так і підзаконними актами.

  3. Джерело кримінальної відповідальності єдине. Це КК. Джерел адміністративної відповідальності безліч.

  4. За вчинення злочинів передбачені покарання. За здійснення АП  передбачені стягнення.

  5. Адміністративне стягнення є мірою відповідальності і застосовується з метою виховання правопорушника і запобігання правопорушенням. Покарання – це насамперед кара за вчинення злочину. Кара виступає як засіб для досягнення виправних і превентивних цілей покарання.

  6. Кримінальні справи розглядаються тільки судами, і тільки суд визначає і призначає те чи інше покарання за злочин.  Правом розглядати адміністративні справи  наділено більше ніж 40  суб’єктів.

  7. Законодавством встановлено пріоритет кримінальної відповідальності перед адміністративною.

99.Система адміністративних судів