Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ d п(3).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
347.14 Кб
Скачать

81.Поняття касації в адміністративному судочинстві

82.Поняття публічної адміністрації

83.Поняття публічної служби

84. Поняття суб’єктів адміністративного права. В адміністративному праві під суб’єктом розуміють носія прав та обов’язків у сфері публічного управління, які передбачені адміністративно – правовими нормами, здатного надані права реалізовувати, а покладені обов’язки виконувати. Складові елементи адміністративної правосуб’єктності: ·         Адміністративна правоздатність – це здатність суб’єкта мати права та обов’язки у сфері державного управління. З’являється з моменту виникнення суб’єкта. ·         Адміністративна дієздатність – це здатність суб’єкта самостійно, свідомими діями реалізовувати надані йому права і виконувати покладені на нього обов’язки у сфері державного управління. Складовою дієздатності є адміністративна деліктоздатність, тобто здатність суб’єкта нести за порушення адміністративно – правових норм юридичну відповідальність. ·         Суб’єктивні права у сфері державного управління – це надана і гарантована державою, а також закріплена в адміністративно – правових нормах  міра можливої поведінки у правовідносинах, яка забезпечена кореспондуючим обов’язком іншого учасника правовідносин. ·         Суб’єктивні адміністративно – правові обов’язки - це покладена державою і закріплена в адміністративно – правових нормах міра належної поведінки у правовідносинах. Якщо громадянина не чинить адміністративних правопорушень, то він не є суб’єктом адміністративно – деліктних відносин. Cуб’єкти:

  • Президент України

  • Орган виконавчої влади

  • Державні службовці, як суб’єкти, у діяльності яких об’єктивуються повноваження державних органів управління

  • Громадяни України, іноземці, особи без громадянства

  • Органи місцевого самоврядування

  • Об’єднання громадян

  • СПД

85. Правила і строки накладення адміністративних стягнень Стягнення  за  адміністративне  правопорушення накладається у межах, установлених цим Кодексом та іншими законами України. При  накладенні  стягнення  враховуються  характер  вчиненного правопорушення, особа порушника, ступінь його вини, майновий стан, обставини, що пом'якшують і обтяжують відповідальність. Адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - два місяці з дня його виявлення. У разі відмови в порушенні кримінальної справи  або  закриття кримінальної справи, але при  наявності  в  діях  порушника  ознак адміністративного правопорушення  адміністративне  стягнення  може бути накладено не пізніш як через місяць з дня  прийняття  рішення про відмову в порушенні кримінальної справи або про її закриття.

86. Предмет адміністративного права Предметом адміністративного права є сукупність особливих управлінських відносин, що складаються у сфері публічного управління. Відносини, що становлять предмет адміністративного права чи адміністративно – правові відносини – це стійкі правові зв’язки між суб’єктами й об’єктами публічного управління, що виникають у результаті дії адміністративно – правових норм. Особливості адміністративно – правових відносин: ·         виникають у результаті управлінської діяльності з реалізації публічних, найчастіше державно – управлінських, інтересів; ·         у них обов’язково бере участь суб’єкт, наділений державою відповідними управлінськими повноваженнями; ·         для них, як і для управління взагалі, характерні владність і цілеспрямованість. Це відносини влади і підпорядкування; ·         вони захищені правовими засобами, у тому числі і примусовими.

87. Предметна підсудність адміністративних справ 1.Місцевим  загальним  судам   як   адміністративним   судам підсудні: 1) адміністративні справи, у яких однією зі сторін є орган чи посадова особа  місцевого  самоврядування,  посадова чи  службова особа  органу  місцевого  самоврядування,  крім тих,  які підсудні окружним адміністративним судам  2) усі  адміністративні  справи  з  приводу  рішень,  дій  чи бездіяльності   суб'єктів   владних   повноважень  у  справах  про притягнення до адміністративної відповідальності. 2. Окружним адміністративним судам  підсудні  адміністративні справи,  у  яких  однією зі сторін є орган державної влади,  інший державний  орган,  орган  влади  Автономної  Республіки  Крим,  їх посадова чи службова особа, крім справ з приводу їхніх рішень, дій чи бездіяльності у справах про адміністративні проступки. 3. Справи щодо оскарження дій або бездіяльності посадових  чи службових  осіб  місцевих органів виконавчої влади розглядаються і вирішуються місцевим загальним судом як адміністративним судом або окружним адміністративним судом за вибором позивача. 4. Вищому  адміністративному  суду  України  як суду першої і останньої інстанції підсудні справи: 1) щодо   встановлення    Центральною    виборчою    комісією результатів виборів або всеукраїнського референдуму; 2) щодо  скасування  реєстрації  кандидата на пост Президента України. 5. У разі невизначеності предметної  підсудності адміністративної   справи   така   справа  розглядається  місцевим адміністративним судом за вибором позивача. 88.Президент України і публічна адміністрація

89. Призначеня Кодексу адміністративного судочинства  Кодекс  адміністративного  судочинства  України   визначає повноваження    адміністративних   судів   щодо   розгляду   справ адміністративної юрисдикції, порядок звернення до адміністративних судів і порядок здійснення адміністративного судочинства.