Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word (3).docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
81.78 Кб
Скачать

1 Визнання доходів за операціями цільового фінансування

Кошти цільового фінансування (далі — ЦФ) та цільових надходжень — це кошти, які підприємство одержує на суворо визначені цілі, наприклад, утримання об’єктів соцкультпобуту, передачу гуманітарної допомоги, підготовку кадрів, науково-дослідні роботи та інші. Вони можуть бути отримані як субсидії, асигнування з бюджету та цільових фондів, гуманітарна допомога, внески фізичних та юридичних осіб тощо.

Фонди цільового фінансування формуються за рахунок лише зовнішніх цільових надходжень. Використання цих коштів має бути спрямоване тільки на здійснення заходів цільового призначення.

Кошти ЦФ обліковують на рахунку 48 «Цільове фінансування і цільові надходження». Рахунок пасивний. За його кредитом відображають отримані кошти на фінансування певних заходів, за дебетом — їх використання за певними напрямками, а також повернення невикористаних сум.

Аналітичний облік коштів ЦФ та їх використання проводиться за їх призначенням та джерелами надходжень.

Облік коштів ЦФ регулюється п. п. 16—19 П(С)БО 15 «Дохід». Залежно від того, для яких цілей надходить фінансування, момент визнання доходу визначається по-різному.

При цьому на сьогодні склалося дві основні моделі, за якими в бухобліку відображають ЦФ:

— схема з відображенням доходів і витрат;

—схема, коли кошти ЦФ списують безпосередньо в кореспонденції з кредитом рахунків різних активів.

За першою схемою здебільшого отримане ЦФ визнається доходом протягом тих періодів, у яких було здійснено витрати за рахунок цих коштів відповідно до умов такого фінансування. Тобто, якщо на підприємство надійшли цільові кошти, то це ще не означає, що такі кошти відразу буде віднесено на рахунки доходів. Згідно з принципом нарахування та відповідності доходів і витрат залучені кошти буде визнано доходом у тому періоді, в якому здійснюватимуться витрати, пов’язані з цим ЦФ.

Однак отримання ЦФ не завжди відбувається до понесення відповідних витрат. Наприклад,, коли комунальні підприємства отримують кошти з відповідних місцевих бюджетів на покриття збитків звітного періоду. Тоді всі витрати, з якими пов’язано збитки, підприємство несе до отримання ЦФ.

За другою схемою відображення доходів і витрат узагалі не відбувається. Приміром, її застосовують підприємства, які отримують благодійну допомогу для своїх робітників.

Розглянемо типові кореспонденції рахунків за кожною схемою:

Зміст господарської операції

Дт

Кт

Схема «доходи—витрати»

1

Списано на фінансовий результат:

— доходи

— витрати

70, 71, 73

79

79

90,91, 92

2

Визнано ЦФ за наявності підтвердження його подальшого отримання

48

719

3

Погашено збиток минулого року

719

79

4

Отримано ЦФ

311

48

Схема списання на рахунки активів

1

Отримано благодійну допомогу від спонсорів

31

483

2

Перераховано благодійну допомогу на рахунки набувачів

483

31