Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломний проект.docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
12.03.2016
Размер:
4.44 Mб
Скачать

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………………..3

РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ОБ’ЄКТУ……………………...4

    1. Коротка характеристика розташування об’єкту

    2. Кількісна та якісна характеристика сировини та продукції, що виготовляється підприємством

    3. Технологічна схема та опис виробництв

РОЗДІЛ 2. ВИЗНАЧЕННЯ ВПЛИВУ ДІЛЬНИЦІ ВИРОБНИЦТВА СИНТЕТИЧНИХ МИЮЧИХ ЗАСОБІВ НА ПОВІТРЯНЕ СЕРЕДОВИЩЕ...

    1. Матеріальний баланс ділянки виробництва синтетичних миючих засобів та джерел викидів …………………………………

    2. Опис методик визначення викидів шкідливих речовин

    3. Розрахунок викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря…………………………………………………………………

    4. Характеристика джерел забруднення………………………………..

    5. Розрахунок розсіювання забруднюючих речовин в атмосферному повітрі

    6. Аналіз результатів експериментальних досліджень……………….

РОЗДІЛ 3. ВИБІР ТА РОЗРАХУНОК ЕФЕКТИВНОСТІ ЗАСОБІВ ОЧИЩЕННЯ ПОВІТРЯ……………

    1. Аналіз існуючих засобів очищення повітря…………………

    2. Розрахунок ефективності обраних апаратів для очищення повітря.

    3. Порівняльний аналіз впровадження систем очищення повітря…

РОЗДІЛ 4. РОЗРАХУНОК КОМПЕНСАЦІЙНИХ ЗАХОДІВ ЗА ЗАБРУДНЕННЯ АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ СТАЦІОНАРНИМИ ДЖЕРЕЛАМИ ДІЛЬНИЦІ ВИРОБНИЦТВА СИНТЕТИЧНИХ МИЮЧИХ ЗАСОБІВ ТОВ «ПРОКТЕР ЕНД ГЕМБЛ УКРАЇНА»

4.1. Визначення екологічного податку, ставки екологічного податку за забруднення атмосферного повітря…………………

4.2. Розрахунок компенсаційних заходів за забруднення атмосферного повітря

РОЗДІЛ 5. ОХОРОНА ПРАЦІ НА ПІДПРИЄМСТВІ

5.1. Аналіз нормативно-правових документів, що регламентують дотримання вимог охорони праці на підприємстві ТОВ «Проктер енд Гембл Україна»

5.2. Оцінка безпеки та охорони праці на підприємстві

5.3. Шляхи вдосконалення охорони праці на підприємстві

5.4. Порядок розслідування нещасних випадків на виробництві

ВИСНОВКИ………………………………………………………………………..

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ……………………………….....

ВСТУП

В сучасних умовах різко зростають масштаби природокористування та рівень антропогенного навантаження на оточуюче природне середовище. Сама негативна дія виробництва на природне довкілля - це її забруднення, яке у багатьох районах світу досягло критичного рівня для стійкості екологічних систем і здоров'я людей.

В інтересах збереження людської цивілізації виникла необхідність у перегляді традиційно прийнятих у виробництві пріоритетів.

Сучасне суспільство знаходиться в органічному зв’язку з природою, перетворює її за допомогою техніки, причому в таких дієвих масштабах, які зумовили формування штучного середовища існування людини, яке щодалі набуває риси цілісної оболонки, що трактується як техносфера Землі. Техніка допомагає людині задовольняти багато потреб, проте вона є головною причиною змін, які відбуваються у природі (антропогенні зміни), які є небажаними для всіх мешканців біосфери. Викиди промислових підприємств, енергетичних систем і транспорту в атмосферу, водойми і надра на сучасному етапі розвитку досягли таких розмірів, що в ряді районів, особливо в значних промислових центрах, рівні забруднень істотно перевищують допустимі санітарні норми.

Забруднення – привнесення або утворення у середовищі зазвичай не характерних для нього фізичних, хімічних, інформаційних чи біологічних агентів; перевищення в досліджуваний період часу природного середньобагаторічного рівня (у межах його граничних коливань) концентрацій перелічених агентів у середовищі, що нерідко призводить до негативних наслідків; або – збільшення концентрації фізичних, хімічних, інформаційних чи біологічних агентів понад встановлену кількість.

Сьогодні в атмосферу в усьому світі щорічно викидається до 2,5*109 т різних видів забруднення: газів, пари, пилу, аерозолів. Незважаючи на це, середній склад повітря над планетою, у межах існуючої точності вимірювань, поки ще залишається стабільним. Тому забруднення атмосфери має швидше локальний характер, крім підвищення концентрації вуглекислого газу, аерозолів і руйнування озонового шару.

Промисловий пил - основний вид забруднення атмосфери, який наносить глобальну шкоду: погано пропускає ультрафіолетову радіацію, перешкоджає самоочищенню атмосфери, засмічує слизові оболонки дихальних органів та зорового аналізатора, подразнює шкіру, є переносником бактерій і вірусів, призводить до онкологічних захворювань.

Сьогодні у містах багатьох країн забруднення повітря у 15 разів вище, ніж у сільській місцевості й у 150 разів вище - ніж над океаном. У деяких промислових містах за добу випадає більше 1т пилу на км2 території, а за рік - більше 1 кг/м2 пилу і сажі.

Внаслідок забруднення атмосфери важкими металами спостерігається зростання алергічних і хромосомних захворювань, хвороб кровотворних органів, імунодепресивних станів, злоякісних новоутворень. Збільшення концентрації фтору, миш’яку, деяких важких металів призводить до серцево-судинних і легеневих захворювань, не доношування плоду вагітними. Формальдегід зумовлює подразнення слизових оболонок очей і дихальних шляхів.

Промисловий негативний вплив на атмосферу продовжує зростати і загрожує глобальними наслідками для майбутніх поколінь, що ставить перед наукою і технікою серйозні інженерні завдання з їх попередження.

У розміщенні продуктивних сил на території України необхідно забезпечувати оптимальне співвідношення між подальшим зростанням виробництва та якістю навколишнього середовища регіону. Необхідно, зокрема, розосереджувати підприємства, які забруднюють повітряне середовище, враховувати явище синергізму, антагонізму і т.д. Одним із шляхів ефективної боротьби із забруднення повітряного басейну населених пунктів є врахування особливостей метеорологічного режиму. Не можна споруджувати підприємства в долинах, а слід розташовувати їх з підвітряного боку відносно населеного пункту, тобто з урахуванням напрямку превалюючих вітрів і на рівні – не нижче рівня житлового масиву, щоб виключит застій забрудненого повітря і забезпечити розсіювання шкідливих речовин до рівня ГДК.

Питання про раціональне розміщення джерел забруднень («захист відстанню») вирішується на різних рівнях (загальнодержавному, регіональному, місцевому) у залежності від їх масштабу (розташування територіально-промислових комплексів на території країни, виробничих об’єднань і окремих підприємств у республіці, області, місті, цехів усередині підприємства, устаткування усередині цеху), причому, враховується велика кількість факторів (рівень виробничих шкідливостей, рельєф місцевості, метеоумови, водопостачання, каналізація, заселеність, планування виробничих будівель і кварталів житлової забудови, особливості технології виробництва і т.д.).

Під методами захисту НПС також розуміють комплекс технологічних, технічних і організаційних заходів спрямованих на зниження, або повне виключення антропогенного забруднення атмосферного повітря.

Серед існуючих напрямків природоохоронної діяльності значне місце приділяється проведенню технічних заходів, які дозволяють у максимальному ступені знизити надходження в навколишнє природне середовище різних забруднювачів. При рішенні завдань, пов'язаних з охороною зовнішнього середовища, пріоритет віддається тому комплексу заходів, що забезпечує найбільше обмеження або повне припинення надходження в зовнішнє середовище несприятливого фактору (хімічного, фізичного, біологічного).

У тих випадках, коли заходи, що зменшують викиди в атмосферу, не в змозі знизити вміст забруднень в атмосферному повітрі до гранично допустимих концентрацій, то викиди належить піддавати очищенню до такого ступеня, щоб у кінцевому результаті гранично допустимі концентрації не перевищувалися.

Сьогодні очищення забрудненого повітря і газів, які утворюються в технологічних процесах і викидаються в атмосферу, від домішок, що містяться в них, є основним способом охорони повітряного басейну від забруднення, який застосовується у всіх випадках, коли використання активних методів поки неможливе або економічно недоцільне. Завдання промислового газоочищення полягає у вилученні шкідливих домішок або їх нейтралізації з організованих газових викидів та викидів від стаціонарних джерел з метою захисту повітряного басейну.

Метою диптомної роботи є оцінка і визначення джерел викидів дільниці виробництва синтетичних миючих засобів ТОВ «Проктер енд Гембл Україна» та їх внесок в забруднення атмосферного повітря, пропонування заходів щодо зменшення кількості викидів, вибір та розрахунок ефективності газоочисного обладнання для данної дільниці та порівняльний аналіз забруднення атмосферного повітря.

Для досягнення поставленої мети було вирішено слідуючі завдання:

- здійснено виявлення джерел викидів на підприємстві;

- проведено розрахунок викидів від дільниці виробництва синтетичних миючих засобів;

- обрано найкраще газоочисне обладнання для зменшення викидів підприємства та покращення екологічної ситуації району;

- виконано розрахунок ефективності обраного газоочисного обладанання;

- проведено порівняльний аналіз впливу дільниці на атмосферне повітря в результаті встановлення газоочисного обладнання.

Розділ 1. Загальна характеристика об’єкту.

    1. Коротка характеристика розташування об’єкту

Завод компанії ТОВ «Проктер енд Гембл Україна», що розташований в Дніпропетровській обл., м. Орджонікідзе випускає товари побутової хімії та догляду за тілом.

Компанія розпочала інвестувати в Дніпропетровську область в 2004 році із придбанням цілісного майнового комплексу в м. Орджонікідзе і заснуванням на його базі свого виробничого підрозділу. Загальна сума інвестицій у підприємство вже склала понад 170 мільйонів доларів США.

З моменту придбання заводу компанія розпочала серйозну технологічну й організаційну підготовку на підприємстві, що мала на меті забезпечення високих стандартів якості та впровадження на підприємстві основних принципів Procter and Gamble. Насамперед це незмінно висока якість продукції Procter and Gamble, незалежно від того, у якій державі розташовано виробництво. Далі - це забезпечення належних умов праці робітників та високих стандартів екологічної безпеки підприємств.

На додаток до улюблених українськими споживачами торгових марок Gala та Dax на початку 2007 року завод розширив свій асортимент за рахунок виробництва мила під всесвітньовідомими марками Safeguаrd та Camay. Згодом завод почав виготовляти рідину для миття посуду Fairy, а у 2011 році на підприємстві було запущено нові потужності із виробництва пральних порошків під ТМ Ariel, Tide та Bonux.

Завод Procter&Gamble у м. Орджонікідзе – високотехнологічне підприємство з дотриманням та забезпеченням належних умов праці та високих стандартів екологічної безпеки підприємств. Головним завданням є виробництво продукції незмінно високої якості. Разом з цим іде покращення та розвиток систем та процесів виробництва. За час розвитку заводу загальна сума інвестицій склала понад 30 мільйонів доларів США.

Рис. 1.1. Зображення заводу ТОВ “ Проктер енд Гембл Україна ” по вул. Уральська, 1а в м. Орджонікідзе Дніпропетровської обл.

Рис. 1.2. Зображення заводу ТОВ “ Проктер енд Гембл Україна ” по вул. Уральська, 1а в м. Орджонікідзе Дніпропетровської обл.

Виробничі потужності ТОВ «Проктер енд Гембл Україна» знаходяться за адресою: 53300, Дніпропетровська обл., м. Орджонікідзе, вул. Уральська 1А.

Код за КОАТУУ - 1212100000, географічна прив’язка: 47°39ʹ38ʺ П.Ш., 34° 5ʹ40ʺ С.Д.

Територія обмежена:

  • з півночі – пустир, за яким розташовані садові ділянки;

  • з півдня – з житловим масивом (250 м), АТП та залізницею;

  • із заходу - з пустирем і далі територією автобази (промислова зона);

  • зі сходу – з проїзною частиною вул. Уральської і далі з Житловим масивом та школою.

Рис. 1.3. Оглядова карта району розташування ТОВ “ Проктер енд Гембл Україна ” по вул. Уральська, 1а в м. Орджонікідзе Дніпропетровської обл. Аерокосмічна зйомка за допомогою програми “Google Планета Земля”.

Карта-схема з нанесеними на ній джерелами викиду забруднюючих речовин і виробництвами представлена в додатку 2.

Ситуаційна карта-схема наведена в додатку 1.

Згідно Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19.06.96р. № 173, виробничі потужності ТОВ «Проктер енд Гембл Україна» відноситься до ІV класу небезпечності за видом «Виробництво синтетичних порошкоподібних миючих засобів» з розміром санітарно-захисної зони 100 м. Найближча житлова забудова знаходиться в південному напрямку на відстані 250 м, тому санітарно-захисна зона витримана.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]