Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
437.79 Кб
Скачать

ВСТУП

Сучасний темп розвитку суспільства надзвичайно високий. Щоб встигати за змінами, людина повинна переробляти величезну кількість інформації, яка надходить з усіх точок земної кулі. Тому інформаційні технології мають сьогодні пріоритетне значення в усіх сферах діяльності й визначають розвиток суспільства завтрашнього дня. У галузі освіти ці технології знаходять застосування в багатьох напрямках діяльності, зокрема, оновлюється зміст освіти, започатковується дистанційне навчання, впроваджуються нові форми спілкування: електронна пошта, відеоконференції, участь у роботі інтернет–форумів та ін.

Одним з засобів реалізації інформаційних технологій у школі є створення діючого веб–сайту навчального закладу у мережі Інтернет. Щоб краще зрозуміти як він працює, потрібно зрозуміти два початкові поняття: веб–сторінка та веб–сайт. Веб–сторінка – це сукупність текстової і графічної (малюнки, анімація) інформації. Те, що ви бачите у вікні свого браузера, це і є вміст вашої веб–сторінки. Веб–сайт є більш широким поняттям – це набір веб–сторінок, які зв’язані між собою гіпертекстовими зв’язками. Веб–сайт має різні інформаційні наповнення, модулі, блоки і реалізується різними методами.

Сучасний навчальний заклад поряд з основним призначенням – навчати та виховувати дітей повинен бути осередком інформації, який зацікавлює громадськість, батьків учнів, педагогів та школярів. З розвитком глобальної мережі Інтернет школа отримала необмежені можливості представити себе, свій колектив та його досягнення далеко за межами свого регіону. Одночасно з’явилася можливість отримувати додаткову інформацію про навчальні заклади України та зарубіжжя, переймати їх досвід для покращення якості освітніх послуг. Інтернет дозволив вести спілкування між колегами-педагогами на сторінках веб-ресурсів, обмінюватися своїми надбаннями, вирішувати наболілі проблеми, тощо. Перед сучасним навчальним закладом постала вимога сьогодення – мати досконалий шкільний веб-ресурс, який надасть змогу презентувати школу, розмістити свої напрацювання, шкільні новини, створити засіб спілкування у мережі Інтернет.

Створення Web–сторінки непроста, але хвилююча і тонка робота дизайнера.

Для інформування мешканців Ананьєва адміністрацією ЗОШ І–ІІІ ступенів–ліцей було вирішено створити сайт школи. Завданням дипломного проекту є створення сайту загальноосвітнього закладу, в якому повинно бути відображено інформацію про події та послуги, що надає школа, умови перебування у школі дітей, про методичний стан проблем. Реалізація проекту повинна задовольнити вимоги замовника в повному обсязі.

Це спонукало мене до розробки просвітницького програмного продукту – web–сайту Ананьївської школи ЗОШ І–ІІІ ступенів–ліцей.

1 Дослідження, аналіз і уточнення вимог до розробки web–сайту ананьївської ЗОШ №2.

Internet – всесвітня мережа, яка об'єднує безліч комп'ютерних мереж різного рівня та окремих комп'ютерів, обмінюватися один з одним інформацією по каналах громадських телекомунікацій на базі протоколів зв'язку TCP/IP. Інформація в Інтернет зберігається на серверах (сайтах). Сервери, об'єднані високошвидкісними магістралями, становлять базову частину мережі Інтернет. Доступ користувачів до інформаційних ресурсів Internet зазвичай здійснюється через провайдерів або корпоративну мережу.

Одним з основних ресурсів Інтернет є сервіси – послуги, що надаються користувачам і засновані на його технологіях які поділяються на такі категорії:

– обчислювальні послуги (Data/Computation Services) – засоби розміщення даних і їхнього транспортування між застосуваннями, доступу до обчислювальних і мережевих ресурсів;

– інформаційні послуги (Information Services) – засоби подання, обробки, збереження та доступу до інформації;

– знаннєвоорієнтовані послуги (Knowledge Services) – засоби накопичення, подання, відновлення, публікації, пошуку та обробки знань.

Інформаційною послугою називають діяльність з надання інформаційної продукції споживачам з метою задоволення їхніх потреб.

Для таких послуг властивий віртуальний спосіб подання та персоніфікація, тобто послуга/товар надається за персоніфікованими вимогами споживача.

Сайт є набором веб–сторінок, об'єднаних загальною тематикою і пов'язаних між собою гіперпосиланнями, єдиною системою навігації. Прикладним протоколом для передачі гіпертексту (веб–сторінок) є http (https), який вказується в URL або адресі будь–якого ресурсу (документа, файлу) в Internet. Загальний вигляд URL: протокол:// хост–компьютер/імя файлу (наприклад: http://lessons–tva.info/book.html).

Розробка Web-сайта складається з таких основних операцій і потребує врахування таких основних компонентів сайта:

− розробка концепції сайта;

− створення продуманої зручної навігаційної системи сайта

− розробка інтерфейсу сайта

− розробка індивідуального дизайну сайта

− графіка і анімація

− web-програмування і верстання

− створення web-додатків;

− система управління змістом сайта;

− форма замовлення;

− оновлюваний прайс-лист;

− каталог продукції;

− гостьова книга;

− смуга новин;

− система збору статистики;

− дошка оголошень (форум);

− оптимізація сторінок для пошукових систем з підбором ключових слів;

− реєстрація у багатьох пошукових системах і каталогах;

− підтримка сайта (оновлення і обслуговування);

− тестування сайта;

− контент (зміст) сайта.

Технологія створення веб–сторінок сайтів: мова HTML (Hyper Text Markup Language), яка є мовою розмітки гіпертексту та каскадні таблиці стилів CSS (Cascading Style Sheets). CSS використовується для оформлення та форматування різних елементів веб–сторінок, в результаті чого значно знижують розміри веб–сторінок.

    1. Дослідження процесу роботи сайту загальноосвітнього закладу

1.2 Аналіз і визначення проблематики проекту

Метою дипломного проекту є створення веб-сайту для Ананьївської школи №2. У зв’язку з відсутністю повноцінного робочого сайту, адміністрація закладу була зацікавлена у швидкому та актуальному створенню сайту під її керівництвом.

В основі сайту повинні міститись такі розділи:

Головна

Події

Про школу

Навчальний процес

Файли

Враховуючи визначену тематику проекту та технічне завдання на його розробку, основними елементами тут виступають:

  • назва і призначення сайту;

  • назви розділів, які матимуть місце на сайті;

  • посилання на сучасні новини для учнів і батьків;

  • контактна інформація школи.

Назва і призначення сайту відображають суть та профіль діяльності представленої на сайті закладу Ананьївської школи №2.

Назви розділів містять посилання і вказують на конкретну інформацію, яка міститься на сторінках сайту.

Розділ сучасних новин надає інформацію, яка безпосередньо стосується діяльності закладу школи.

Контактна інформація сайту містить місцезнаходження та телефон представленого на сайті закладу.

Отже, попереднє дослідження та аналіз даної предметної галузі, дозволяють сформувати перелік певних вимог щодо проекту розробки. Такими вимогами є:

  • функціональна відповідність проекту сайту;

  • надання точної і конкретної інформації;

  • організація прямого ознайомлення з керівними документами Міністерства освіти, науки, молоді і спорту України;

  • зручність у навігації при відвідуванні даного сайту.

1.3 Технічне завдання на створення сайту Ананьївської школи №2

Розробка технічного завдання являється одним з головних розділів створення сайту. На протязі цього етапу формуються вимоги завдання по відношенню сайту. Це дає можливість поступово та систематично розв’язувати задачі поставлені замовником:

  • технології програмування;

  • формування модулів;

  • навігаційні системи;

  • структура розділів та підрозділів;

Розробка концепції графічного оформлення має досить суб’єктивний характер. Графічне оформлення сайту – це творча ідея розробника сайту, яка повинна відповідати всім вимогам замовника сайту. При створенні графічного оформлення потрібно поєднувати не більше 3-х кольорів не враховуючи картину яка зафіксована в основі сайту.

Далі необхідно підготувати всю текстову і графічну інформацію для наповнення розділів сайту. Даний пункт є ключовим у створенні сайту, тому що відвідувачам необхідна інформація, а якщо сайт не буде відповідати специфіці розміщення інформації в Інтернеті, користувач просто не зацікавлений, і покине сайт.

1.4 Вибір технології програмування та інструментів розробки

Для створення сайту спочатку потрібно визначити зовнішній вигляд сторінки, тобто створити дизайн сайту і обрати малюнок каркасу сайту а остаточне оформлення як і визначення кольорової палітри сайту залишити на кінцевий етап. В разі створення дизайну сайту окремі його частини такі як кнопки та фон різних блоків треба відділити для роботи з ними отже потрібно нарізати дизайн на окремі зображення:

В основі сайта лежить статична технологія що містить статичні HTML або XHTML сторінки. Статичні веб–сторінки – це статичні файли (набір тексту, таблиць, малюнків і т.д.), які створюється за допомогою мови розмітки HTML (мають розширення. Html або. Htm) і зберігаються в готовому вигляді у файловій системі сервера.

В основному статичні сайти з пасивними веб–сторінками застосовуються для створення невеликих і середніх сайтів з постійною структурою і зовнішнім виглядом сторінок (але кожна сторінка може мати свій шаблон оформлення), які можна розміщувати на будь–яких хостингах, у тому числі на безкоштовних, які не підтримують роботу скриптів. Створення сайтів доцільно починати зі створення статичних сайтів з пасивними сторінками, тобто з вивчення мови розмітки HTML і каскадних таблиць стилів CSS.

Останній етап написання сайту це програмування тобто написання коду сторінок, створення сторінок сайту, заповнення його інформацією та написання коду для остаточного оформлення сторінок.

Для створення сайту використовується редактори тексту типу Блокнот, візуальні редактори типу Notpad++, Macromedia Dreamweaver в, а також конструктори сайтів (дизайнери). Конструктори веб–сайтів розміщуються на деяких сайтах в мережі Інтернет.

Для створення реального сайту краще виконувати роботу в русифікованому редакторі Macromedia Dreamweaver 8 з використанням технології CSS. Необхідно відзначити, що з метою швидкої завантаження веб–сторінок їх розміри не повинні перевищувати 20 Кбайт.

Для додання статичному сайту інтерактивності і динамічності в веб–сторінку було вставлено скрипти на сценаріях javascript і VBScript. Скрипти на javascript і VBScript виконуються автоматично під час завантаження веб–сторінки.