Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word (3).docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
81.78 Кб
Скачать

8 Види відпусток

Законом України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР передбачено такі види відпусток:

1) щорічні, до яких відносяться:

—основна (така відпустка повинна бути не менша ніж 24 календарних дні);

—додаткова відпустка за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці;

—додаткова відпустка за особливий характер праці;

— інші додаткові відпустки, прописані в законодавстві;

2) додаткові у зв’язку з навчанням (вони надаються працівникам, які здобувають середню та вищу освіту, навчаються в закладах післядипломної освіти та аспірантурі);

3) творчі (їх передбачено для закінчення дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата або доктора наук, для написання підручника, а також довідника, монографії тощо, тобто для наукової праці):

4) Відпустка для підготовки та участі в змаганнях ( надається працівникам, які беруть участь у всеукраїнських та міжнародних спортивних змаганнях.):

5) Соціальні:

—відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;

—відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

—відпустка у зв’язку з усиновленням дитини;

— додаткова відпустка працівникам, які мають дітей (надається жінці, що працює і має дві або більше дитини до 15 років, дитину-інваліда або усиновила дитину; одинокій матері; батькові, який виховує дитину без матері; особі, яка взяла дитину під опіку);

5) без збереження заробітної плати.

Законодавством, колективним або трудовим договором можуть установлюватись інші види відпусток.

9 Первинний облік операцій на поточному рахунку

Поточний рахунок — це рахунок підприємства, відкритий в установі банку для зберігання коштів та проведення операцій за безготівковими розрахунками підприємства. Прийняття і видача грошей або безготівкові перерахування провадяться банком на підставі документів спеціальної форми, затверджених Національним банком України (див. Інструкцію про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затверджену постановою Правління НБУ від 21.01.04 р. № 22). З них найбільш поширені: оголошення на внесок готівкою, чек, платіжне доручення, платіжна вимога-доручення, меморіальний ордер.

Об’ява на внесення готівки виписується підприємством у разі внесення готівкових коштів на поточний рахунок. На підтвердження про одержання грошей банк видає платникові квитанцію, що служить виправдним документом для списання такої суми за касою підприємства.

Чек документ, що містить розпорядження чекодавця банку провести платіж зазначеної у ньому суми чекодержателю. Чекодавцем буде особа, котра має кошти у банку, якими вона вправі розпоряджатися, виставляючи чеки. Чекодержатель — особа, на користь якого видано чек. Чеки бувають грошові та розрахункові. Грошовий чек — це наказ підприємства банку про видачу з його поточного рахунку проставленої в чеку суми готівкових грошей. Рахунковий чек — документ установленої форми, що містить безумовний письмовий наказ чекодавця своєму банкові про перерахування певної грошової суми з його рахунку на рахунок одержувача коштів. Рахунковий чек використовується для безготівкових розрахунків.

Платіжне доручення — розрахунковий документ, що містить доручення підприємства банку про перерахування відповідної суми з його поточного рахунку на поточний рахунок одержувача. Такими одержувачами можуть бути постачальники, вищестоящі організації, державні казначейства та інші організації.

Платіжна вимога-доручення розрахунковий документ, що складається із двох частин. Верхня — вимога одержувача безпосередньо до платника про сплату певної суми коштів. Нижня — доручення платника обслуговуючому банку про списання зі свого рахунку визначеної суми коштів та перерахування її на рахунок одержувача.

Меморіальний ордер — розрахунковий документ, що складається за ініціативою банку для оформлення операцій зі списання коштів із рахунку платника, внутрішньобанківських операцій відповідно до Закону України "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні" та нормативно-правових актів НБУ.