Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word (3).docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
81.78 Кб
Скачать

21 Облік розрахунків із різними дебіторами та кредиторами

Основні принципи обліку дебіторської заборгованості наведено в П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість». За ним дебіторська заборгованість — це сума заборгованості дебіторів підприємства на певну дату. Під час операційної діяльності підприємства виникає поточна дебіторська заборгованість. Умовно її можна поділити на пов’язану та не пов’язану з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг). Для відображення останньої Планом рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженим наказом Мінфіну від 30.11.99 р. № 291 передбачено рахунок 37 “Розрахунки з різними дебіторами”.

За його дебетом відображають виникнення дебіторської заборгованості, за кредитом – її погашення чи списання. При цьому рахунок 37 має такі субрахунки:

371 “Розрахунки за виданими авансами”;

  • 372 “Розрахунки з підзвітними особами”. Сальдо субрахунку може бути як дебетовим, так і кредитовим. Ці показники відображають розгорнуто: дебетове сальдо – в оборотних активах, кредитове сальдо – у складі зобов’язань балансу підприємства;

373 “Розрахунки за нарахованими доходами”;

374 “Розрахунки за претензіями”;

375 “Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків”;

376 “Розрахунки за позиками членам кредитних спілок”;

377 “Розрахунки з іншими дебіторами”.

Аналітичний облік ведуть за кожним дебітором (юр- чи фізособою), за видами заборгованості, термінами її виникнення й погашення.

Також у процесі звичайної діяльності підприємства виникає поточна кредиторська заборгованість за розрахунками, включаючи розрахунки за нетоварними операціями. Основи її обліку наведено в П(С)БУ 11 «Зобов’язання». Для обліку таких операцій використовують рахунок 68 “Розрахунки за іншими операціями”, на якому обліковують розрахунки за операціями, що не можна відобразити на рахунках 63 67.

За кредитом рахунку 68 показують збільшення заборгованості перед іншими кредиторами, за дебетом – її погашення, списання. Він має такі субрахунки:

680 “Розрахунки, пов’язані з необоротними активами та групами вибуття, утримуваними для продажу”;

681 “Розрахунки за авансами одержаними”;

682 “Внутрішні розрахунки”;

683 “Внутрішньогосподарські розрахунки”;

684 “Розрахунки за нарахованими відсотками”;

685 “Розрахунки з іншими кредиторами”.

Аналітичний облік розрахунків з іншими кредиторами ведуть за кожним окремим кредитором, тобто підприємствами, організаціями, установами та фізособами, із якими здійснюють розрахунки, а також за видами кредиторської заборгованості, термінами її виникнення й погашення.

22 Облік розрахунків з постачальниками та підрядниками

У процесі здійснення підприємницької діяльності суб’єкт господарювання взаємодіє з іншими підприємствами, організаціями, які поставляють матеріальні цінності, включаючи виробничі запаси, обладнання, інші активи, надають послуги, виконують роботи, необхідні для забезпечення звичайної діяльності підприємства. У результаті виникає поточна кредиторська заборгованість перед вітчизняними та іноземними постачальниками та підрядниками.

Розрахунки з постачальниками та підрядниками проводяться в готівковій, безготівковій формі або зарахуванням взаємних вимог на підставі первинних документів (накладних, товарно-транспортних накладних, актів приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг), податкових накладних, виписок банку).

Для обліку розрахунків із постачальниками та підрядниками використовують рахунок 63 “Розрахунки з постачальниками та підрядниками”. Його призначено для ведення обліку розрахунків із постачальниками та підрядниками за одержані товарно-матеріальні цінності (у тому числі отримані від учасників промислово-фінансових груп (ПФГ)), виконані роботи, надані послуги.

За кредитом даного рахунку відображають заборгованість за одержані від постачальників та підрядників товарно-матеріальні цінності, прийняті роботи, послуги, за дебетом – її погашення, списання.

Цей рахунок має такі субрахунки:

— 631 “Розрахунки з вітчизняними постачальниками”;

— 632 “Розрахунки з іноземними постачальниками”;

— 633 “Розрахунки з учасниками ПФГ”.

Наприклад, розрахунки з вітчизняними постачальниками за придбані сировину та матеріали відображають так:

1) Дт 201 “Сировина і матеріали” Кт 631 “Розрахунки з вітчизняними постачальниками” – на суму отриманих матеріалів без ПДВ;

2) Дт 641 “Розрахунки за податками” Кт 631 “Розрахунки з вітчизняними постачальниками” – на суму податкового кредиту з ПДВ;

3) Дт 631 “Розрахунки з вітчизняними постачальниками” Кт 311 “Поточні рахунки в національній валюті” – на суму оплати постачальнику за отримані матеріали (з ПДВ).

Оксана Іванівна СТЕПАНЕНКО, к.е.н., доцент кафедри обліку підприємницької діяльності ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»