Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_inv.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
147.87 Кб
Скачать

6. Поняття і сутність цінних паперів.

Функцією інвест посередників є акумуляція та перерозподіл фін.ресурсів. елементами інвест. оточення на фін.ринку є фін.активи та цінні папери. Цінний папер – це преді.торгівлі на фін.ринку, документ, який оформлюється у відповідності з правовими вимогами, який забезпечує своєму власнику певні майнові права, тим самим забезпечує собі певну вартість. Класифікація: - інструменти позики; - гібридні інструменти; - похідні цінні папери.

7. Структура фінансових ринків.

Фін ринок – механізм торгівлі фін активами, обов атрибутами якого є чіткі правила торгівлі, наявність професіоналів на ринку, розвинута інфраструктура, яка забезпечує мін втрати та макс надійність угод. Виділ: первинний та вторинний ринок. (рисунок)

8. Інструменти позики.

Вексель (2 гр): 1. – простий – це забов’язання векселедавця виплатити певн. грош. суму векселеотримувачу; 2. – переказний – це вказівка векселедавця платникові про виплату пев. суми грошей 3ії особі. Облігації – це цінні папери, які являють собою зобов. з виплати фіксованих сум грош коштів в обумовлений умовами випуску момент часу. Розрізн.: - купонні - % по ним виплачується у вигляді фікс. купонів з певн.умовами емісії та періодичністю; - дисконтні – емітентом виплачується лише основна сума боргу (номінальна вартість обліг), а % приймає форму дисконту до номінальної вартості при первинному розміщені. Ощадні сертифікати – це право власності або інструм, який обслуговує це право власності. Прості акції – розмір ставки дивідендів – в залежн. від прибутку компанії, мають право голосу на зборах акціонерів, мають остаточні вимоги з виплати дивідендів та з погашення вартості акцій у разі банкрутства.

9. Гібридні інструменти.

Привілейовані акції - розмір ставки дивідендів – фіксований, не мають право голосу на зборах акціонерів, в першу чергу отримують дивіденди та погашення вартості акцій у разі банкрутства. Конвертовані облігації – це обліг, які забезпечують право їх власникові на отримання акцій фірми.

10.Похідні цінні папери.

Форвардний контракт – це угода, в якій одна сторона зобов. купити, а інша продати певний базовий актив за раніше оговореною ціною в обумовлений контрактом момент часу. Ф’ючерсний контракт – в основному ідентичний до форвард., але головною відмінністю є стандартизація всіх параметрів, тобто торгівля здійсн. на організованих площадках (біржах) і гарантією виконання угоди переймається клірингова палата біржі(розрахункова). Опціон – це різновид угоди на срок у відповідності з умовами якої в якій одна сторона зобов. купити, а інша продати певний базовий актив за раніше оговореною ціною в обумовлений контрактом момент часу. Покупець опціона має право вибору виконувати угоду або ні, оск. весь ризик зміни ціни покладається на продавця, покупець платить йому за отримання цього права премію по опціону. Існ.: - опціон на продаж(to put an option); - опціон на купівлю(to call an option); - опц. і на куп і на продаж, але не одночасно (double up). Варрант – це опціонний контракт на придбання акцій корпорації продавцем якого є сама корпорація емітент цих акцій, випуск варрантів передує новій емісії акцій компанії. Цінні папери з властивостями опціонів – конвертовані обліг, обліг з правом викупу, обліг з плаваючим %, варранти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]