Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы пятой группы.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
589.82 Кб
Скачать

6.Велике переселення народів.Готи, гуни, авари(обри).

Велике переселення народів — рух різних народів (гунів, готів, сарматів, пізніх скіфів тощо) у IV-VI ст. у західному напрямку, під тиском яких загинула Римська імперія. Наслідком Великого переселення народів стало й виникнення на теренах Європи багатьох нових держав. В.п.н. почалось поступовим пересуванням готів з Прибалтики в Українське Причорномор'я. Готські племена осіли в пониззі Дніпра (остготи) та між Дністром і Дунаєм (вестготи). У 375 гунни, розбивши племінний союз готів, покорили більшу частину остготів та інші племена. Осінню 376, під тиском гунів, вестготи, перейшовши Дунай, оселились, з дозволу Риму, на території римської провінції Мезії. На початку 5 ст. вестготи на чолі з Аларіхом І розпочали похід в Італію і 24.8.410 здобули Рим. Згодом вони захопили значну частину Галії, а пізніше — Іспанії, заснувавши на цих землях Тулузьке королівство (419-507). До середини 5 ст. германські племена заселили територію Західної Римської імперії та створили в кінці 6-7 ст. свої королівства.

Готи. У середині II - на початку НІ ст. на історичну арену виходять готи — германські племена, які після об'єднання з гепідами, вандалами й тайфалами, з'являються на теренах сучасної України. Готські завойовники дійшли до кордонів Римської імперії, проливаючи кров і спустошуючи все на своєму шляху.Готи поділялися на дві групи: вестготів та остготів. На початку IV ст. остготи створили об'єднання племен — державу на чолі з королем Германаріхом.Згодом, під тиском могутніх войовничих кочівників зі сходу — гунів, вестготи й частина остготів перейшли на правий берег Дунаю. Решта остготів залишилася під гунами й навіть зберегла свого короля.Готи напали на антів і стратили їхнього царя Божа, його синів і 70 прибічників.

Гуни. Походження. У III ст. до н. є. в монгольських степах виникло велике об'єднання племен — хунну, яке під ударами китайців змушене було перекочувати на захід.

У кінці II ст. н. є. частина кочівників, поєднавшись у межиріччі Волги й Уралу з місцевими племенами угрів, вирушила на захід.Початок великого переселення народів. У III ст. гуни підійшли до Північного Причорномор'я і зруйнували майже всі античні міста-держави. Вистояли тільки Пантикапей і Херсонес.У IV ст. гуни продовжили свій руйнівний похід до Східної Європи. Вони розбили готів, підкорили антів і ще довго панували на величезній території від Верхнього Дунаю до Азовського моря, здійснюючи постійні набіги на країни Західної Європи. Після смерті правителя Аттили в 453 році гунська держава занепала.

Авари. Авари — войовничі тюркомовні племена, які перекочували з Центральної Азії спершу на територію Північного Причорномор'я, а потім і до середньої течії Дунаю, утворивши там у VI ст. Аварський каганат. Звідти ці кочівники здійснювали свої грабіжницькі набіги на візантійців, слов'ян та франків, не маючи ніякої власної економічної бази, окрім військової сили і зовсім незначного скотарства. Саме це й зумовило внутрішню слабкість і недовговічність держави аварів.