Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы пятой группы.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
589.82 Кб
Скачать

8. Східнослов’янські союзи племен: їх розселення та процес об’єднання навколо Киева.

У 8ст. в умовах боротьби з кочівн у Середн Придніпр декілька союзів племен, або князівств, об'єдн в союз союзів під назвою «Русь», столиц став полянський Київ. Великими об'єдн схслов племен ще до нашестя аварів були дулібо-волинський союз, а також 3 союзи племен псковських, смоленських і полоцьких кривичів.

Про формування у сх слов'ян об'єднань з кількох союзів племен повідомляють і арабські джерела

«Союзи союзів», що складалися з кількох союзів племен-князівств, були новими утвореннями і відображали вищий етап у процесі східнослов'янської консолідації. Приблизно на рубежі 8-9 ст. придніпр союз союзів племен «Русь» переростає у ще сильніше об'єднання під назвою «Руська земля», об'єднавши значну кількість союзів слов'янських племен. Літопис перелічує: Русь, Поляни, Древляни, Полочани, Дреговичі, Сіверяни.

Правила у цьому державному об'єднанні, цілком імовірно, династія Кия, представниками якої у середині IX ст., згідно з літописом, були князі Дір і Аскольд.

Поряд з утв держави «Руська земля» через об'єдн пд частини східнослов'янських племен навколо Києва на чолі з полянами відбувалося об'єднання пн частини схслов племен навколо Новгорода на чолі зі словенами.

Процес політичної консолідації східних слов'ян завершився наприкінці IX ст. утворенням великої, відносно єдиної Давньоруської держави — КР. Під владою Києва об'єдналися два величезні слов'янські політичні центри — Київський і Новгородський. Ця подія, яку літопис відносить до 882 p., традиційно вважається датою утворення Давньоруської держави. Пізніше київському князю підкорилися багато інших земель.

Процес політичної консолідації був обумовлений низкою внутр і зовн чинників: терит, етнічною і культурною спільністю сх слов'ян, їхніми економіч зв'язками, прагненням об'єдн сили в боротьбі зі спільним зовн ворогом. Інтеграційні політ-економі процеси призвели до етнічної консолідації сх слов'ян, які утворили давньоруську народність. Вони характериз насамперед схожістю мови, спільністю території (яка в основному збігалася з межами КР), матеріальної та духовної культури, релігії, певною економічною цілісністю. Етнічному згуртуванню сх слов'ян в єдину народність сприяли й однакові традиції, звичаї, звичаєве право, суд, військовий устрій, спільна боротьба проти зовн ворогів. В цей час виникають певні елементи нац самосвідомості, патріотизму.

Отже, у процесі формування давньорус державності простежуються 4 етапи: племінні княжіння сх слов'ян; утв первісного ядра давньорус державності — «Руської землі»; формування пд й пн ранньодерж утворень; об'єднання цих утворень у Давньоруську державу з центром у Києві.

До утворення Давньоруської держави у східних словян інувало 14 великих племінних обєднань (дуліби, поляни, бужани, волиняни, сіверяни. Тиверці, уличі, і .т д.). 6-8 ст. – період еволюції союзів словянських племен у протидержавні утворення – племенні князівства, серед яких виділялися об’єднання дулібів і полян. Аварська навала помітно ослабила дулібів, що надало перевагу полянам.

Значною подією у процесі політичної консолідації полянського міжплемінного союзу стало заснування міста Києва. Який завдяки вдалому геогр. розташуванню швидко перетворився на політичний центр східних словян. Утворенні навколо нього Полянське і Київське князівства – обєднали древлян і сіверян. Внаслідок цього у 8 – середині 9 ст. у середньому Подніровї сформувалося державне обєднання – Руська земля Масштабність її воєнних акцій та амплітуда його зовнішньополітичної активності вражаючі – від участі 852-85 рр. у відбитті арабського наступу на Закавказзі до численних знаменитих походів на Візантію.

Дещо пізніше виникає осередок державності у при ільменських словян, що сформувалися навколо ородища поблизу Новгорода.