Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teorija.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
150.35 Кб
Скачать

85.Утворення української гетьманської держави в середині 17ст.

Гетьманщина мала всі ознаки державності.

1)Політична влада(військова,політична,адміністративна) належала гетьману та козацькій старшині.Козацькі ради розв’язували найважливіші питання зовнішньої і внутрішньої політики, але їхнє значення неухильно знижувалося.

2)Територією Гетьманщини були завойовані укр.військами землі.

3)Політико-адміністративний устрій складався з полків,що ділилися на сотні.Кількість полків змінювалася;за Зборівським договором їх було 16.Полк міг охоплявати від 11 до 22 сотень.Великі міста зберігали магдебурзьке право,і влада в них належала магістратам.Рештою міст курували городові отамани,а селами-сільські отамани;посада отамана булла виборною.Запорозька Січ булла автономною й не входила до жодного полку.Всі органи влади підпорядковувалися гетьманському урядові.Найвищим органом влади булла військова рада.

4)Право та судочинство грунтувалися на нормах звичаєвого,козацького,магдебурзького права,Литовських статутах.Польське законодавство в Гетьманщині не діяло.

5)Фінансова система та податки:введено посаду генерального підскарбія,який опікувався бюджетною сферою,податкову й митну системи.

6)Соціальна структура населення включала 5 станів:козацтво,шляхетство,духовенство,міщанство, селянство.До превілейованих веств населення належали укр.шляхта,козацька старшина,вище православне духовенство та міська знать.

7)Наявність армії булла доведена самою війною,коли укр.військо налічувало до 300тис.чол.

8)Зовнішня політика булла складовою частиною діяльності гетьманського уряду.Україна підтримувала дипломатичні контакт из Росією,Кримським ханством,Туреччиною,Річчю Посполитою,Молдовським князівством,Трансільванією;Гетьманщину визнали Венеція,Волощина,Швеція тощо.

86.Україна у Першій світовій війні.

причини 1 світ.війни:1,загострення суперечностей між провідними державами світу;

2,загарбання нових територій;3,гонка озброєнь;4,наяність 2 ворогуючих блоків-Троїстого союзу та Антанти

характер війни-загарбницький,несправедливий. плани щодо україни:1)росія хотіла захопити Галичину,Буковину,Закарпаття;2)Австро-Угорщина-відібрати у Росії Поділля і Волинь, 3)Німеччина претендувала на більшість укр.земель,які належала Рос.імперії.Укр.змушені були воювати на боці Рос. та Австро-Угорської імперії за чужі інтереси,вести братовбивчу війну.Події на Південно-Західному фронті, який проходив саме через українські землі, розгорталися успішно для російської армії.Війська генералів Брусилова та Рузського виграли Галицьку битву у вересні 1914 р. і зайняли усю Східну Галичину, вторглися у Буковину і відтіснили австрійців до Карпат. Були захоплені Львів, Борислав, Дрогобич, Стрий. 22 березня 1915 р. після облоги війська Брусилова оволоділи Перемишлем.Однак російська армія недовго знаходилась на зайнятій території. 1915 р. становище на фронтах стало змінюватись. У квітні почався контрнаступ німецьких і австро-угорських військ. Під їх тиском російська армія до осені 1915 р. змушена була залишити завойовану територію і фронт стабілізувався на лінії Кам'янець-Подільський—Тернопіль, Кременець—Дубно.1916 р. російські війська під командуванням Брусилова провели вдалий наступ на позиції противника, який дістав назву «брусилівський прорив», внаслідок якого знову були зайняті Чернівці, Коломия, Броди, Луцьк. З початку 1917 р. німецька і австро-угорська армія, перейшовши, в наступ, знову потіснила росіян, після чого основна частина західноукраїнських земель знову опинилася під контролем австро-німецького блоку.

нац.рух на зх-укр. землях у рр війи:

Головна Укр. Рада(ГУР)-міжпартійна організація,ств.1серпня 1914р.,представниками 3 партій(Укр. націонал-демократична парія,Укр.радикальна партія,Укр. соц.-демократична партія).Гол.мета-зазист інтересів укр. населення в Австро-Угорщині;лідери-левицький,павлик,ганкевич;Союз визволення Укр.(СВУ)-пол.огранізаія,утв. у Сх.Галичині в 4серпня 1914,гол.мета-проголошення самостійності та соборності укр.лідери-донцов,жук,дорошенко;зах.укр.рада(ЗУР)-утв.5 травня 1915р.мета:привернення уваги А-Удо ідей укр.державності., обєднання всіх укр.земель у межах А-У,на правах автономії.легіон січових стрільців - укр.військове формування вскладі а-у армії,що діяло на рос.фронті 1914-1918рр.Скл.с організацій:"Січ","сокіл","пласт".1 командир-Галущинський

Наслідки війни:

-великі демографічні втрати;-занепад с/г,промисловості,-послаблення Рос. та А-У імперій,що стало могутнім каталізатором мійбутніх революцій в Укр.;-зростання нац.свідомочті,висунення ідей ств.незалежної укр.