Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teorija.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
150.35 Кб
Скачать

43.Прийняття Християнства.

Близько 980р Володимир спробував реформувати язичництво з метою об»єднання племен навколо Києва,призначивши головним богом Перуна,але ця спроба була невдалою.Тоді у 988р прийняв хрещення у Візантії за православним обрядом, перед тим одружившись з донькою візантійського імператора- Анною і,повернувшись на Русь запровадив християнство. Значення прийняття християнства: 1)дпло поштовх розвиткові ремесел,архітектури,іконопису,мозаїки; 2)запроваджено слов»янську писемність (кирилицю); 3)почалося літописання,поширилися книги; 4)укріпилася князівська влада; 5) зміцнилося між нар становище КР; 6) сприяло ств єдиного народу.

44.Зовнішня і Внутрішня політика І Виговського.

Після обрання гетьманом І. Виговський(1657-1659) дотримувався політичного курсу, вибраного Б. Хмельницьким. Укріплював становище козацької старшини і православної шляхти,що призводило до наростання соц. напруженості та невдоволення народу.Боровся з анти гетьманською опозицією. Підтримував союзницькі відносини зі Швецією і Трансільванією, Кримським ханством та Московською державою. Із весни 1658 р. в Межиріччі протягом кількох місяців тривали переговори про умови повернення козацької України до складу Речі Посполитої. За результатами цих переговорів 16 вересня 1658 р. на козацькій раді неподалік від Гадяча було схвалено україно-польську угоду (Гадяцький договір), за якою:-Україна в межах Київського, Чернігівського і Брацлавського воєводств під назвою Руське князівство входила до складу Речі Посполитої як третя складова федерації — поряд із Польським королівством і Великим князівством Литовським;- федерація об'єднувалася особою спільного короля, обраного представниками всіх трьох держав;- на чолі Руського князівства був гетьман, якого затверджував король із чотирьох кандидатів, які були представниками козацької старшини. Гетьман обирався довічно;- гетьманові заборонялися зовнішньополітичні відносини з іншими державами;- польські й литовські війська не мали права перебувати в Україні; - козацький реєстр повинен був становити 30 тис. осіб. Гетьман мав право представляти королю щорічно по 100 козаків із кожного полку для надання їм шляхетської гідності;- церковна унія мала бути скасована. Водночас п'ять православних ієрархів отримували місце в сенаті;- дозволялося заснувати в Руському князівстві дві академії й необмежену кількість гімназій, шкіл і друкарень. Хоча польський сейм і ратифікував його (крім пункту про скасування церковної унії), виконувати умови договору поляки не збиралися. Гадяцький договір не було втілено в життя.

45.Політика десталінізації в Україні.

Десталінізація - процес ліквідації культу особи і сталінської політичної системи, створеної радянським лідером Йосипом Сталіним. Риси : 1)ств комісій з прегляду справ засуджених у 1934-1953рр,початок реабілітації невинно засуджених; 2)ліквідація воєнних трибуналів військ МВС,законів і постанов,спрямованих на боротьбу з «ворогами народу»; 3)припинення ідеологічних компаній проти інтелігенції,націоналізму; 4)уповільнення русифікації, зростання ролі укр.-в в усіх сферах сусп. Життя; 5)розширення прав республік; 6) засудження диктаторської ф-ми правління Сталіна і створеного ним культу особистості на 20му з»їзді КПРС; 7) було проведено перейменування міст, пам'ятників та інших об'єктів, які були названі на честь Сталіна; 8) 31 жовтня 1961 року тіло Сталіна було винесене з мавзолею на Червоній площі і перепоховане, 11 листопада 1961 року, місто-герой Сталінград був перейменований у Волгоград; 9)лібералізація партійного життя,розширення прав профспілок.