Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teorija.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
150.35 Кб
Скачать

81. Політика "перебудови" в Україні.

в березні 1985 р. на посаду керівника КПРС та СРСР було обрано М.Горбачова. Саме за його ініціативою розпочалась перебудова в СРСР (квітень 1985 p.). Перебудова мала охопити п'ять провідних сфер життєдіяльності суспільства: економіку (перехід від екстенсивних методів господарювання до інтенсивних), внутрішню політику (демократизація суспільного життя та народовладдя), зовнішню політику (припинення "холодної війни"); соціальну сферу (покращання матеріального та культурного добробуту населення), ідеологію (ліквідація цензури, гласність, вільне виявлення думки громадян). Основні етапи: 1етап(1985-1988рр) : 1)прийнтт програми прискорення соціально-економічного розвитку країни; 2)реформа Рижкова та Албакіна(червень 1987),за якою впроваджувавсь принцип трьох «С»; 3)перебудові процеси в Україні не здійснювалися так,як планувалося,оскільки при владі перебував консерватор В.Щербицький; 4)лібералізація, відміна цензури,реабілітація політв»язнів.Підсумки:ек-ні реф.-ми були непослідовними,проводилися невпевнено і зазнали провалу,загострювалися соц. Проблеми,інфляція. 2й етап (1988-1991рр) : 1) на 19й партійній конференції проголошено урс на гласність; 2)у 1990р проведено перші дем вибори до ВР; 3)дефіцит товарів,інфляція,перехід підприємств на бартер. Наслідки:розвал народного господарства,зростання інфляції,розбалансованість ек-ки.

Чорнобильська катастрофа (квітень 1986 p.) сприяла пожвавленню суспільно-політичного руху в республіці. Крім питань екології, гостро піддавались критиці посадові особи, винні в чорнобильській трагедії та її наслідках.

1989 р. по Україні прокотилась хвиля шахтарських страйків, які поруч з економічними питаннями гостро ставили питання і політичні — відмова в довірі номенклатурі та чиновникам-бюрократам.

Перші демократичні вибори до Верховної Ради посилили розшарування політичних сил.У вересні 1989 р. виникла масова політична організація — Рух (Народний рух України за перебудову). 16 липня 1990 р. Верховна Рада УРСР прийняла Декларацію про державний суверенітет України, яка стала передвісником незалежності нашої держави.

82.Україна в період Великої Руїни.

Руїна – Трагічний період в історії України, який розпочався після смерті Богдана Хмельницького, і характеризувався боротьбою козацької старшини за владу і вторгненням в Україну іноземних держав.

Причини:

• відсутність загальнонаціонального лідера, який би міг продовжити справу Богдана Хмельницького після його смерті

• глибокий розкол серед української політичної еліти з питань внутрішньої та зовнішньої політики

• егоїстичність козацької старшини, її нездатність поставити державні інтереси вище від вузькокланових та особистих

• перетворення українських теренів на об'єкт загарбницьких зазіхань Росії, Польщі, Османської імперії та Кримського ханства внаслідок внутрішньої міжусобної боротьби.

Наслідки:

• Політичне, економічне, духовне руйнування України;

• Поділ території України на лівобережну і правобережну;

• Захоплення території України іноземними державами.

У цей період часто змінювались гетьмани, а інколи в окремих регіонах одночасно обирали різних ватажків, що ворогували між собою. Військові ради нерідко перетворювались у зле протистояння, а підчас - у криваві сутички ворогуючих сторін. Українська держава руйнувалася.

У цих умовах ще більшої шкоди Україні приносили безупинні воєнні дії польських, турецьких, московських і татарських претендентів на володіння українськими землями й на право визискувати місцеве населення. Війни, що проходили з перемінним успіхом і переривалися перемир'ями, завершувалися мирними угодами за рахунок розподілу українських земель без згоди представників України.