Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teorija.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
150.35 Кб
Скачать

24 Фашистський окупаційний режим на Україні.

У фашистській окупації українські землі перебували від червня 1941 р. до повного їх вигнання – жовтня 1944 року. Фашизм мав одну мету – нищення народу і перетворення його на рабів..Фашистський окупаційний режим в Україні мав виконати три основні завдання:1. Забезпечити продовольством, матеріальними і людськими ресурсами потреби фашистської воєнної машини.2. Фізичне знищення українського населення, депортація та вивезення на роботу до Німеччини з метою створення "життєвого простору" для арійської раси.3. Сприяти колонізації значної частини окупованих земель, заселенню цілих районів німецькими переселенцями.Для реалізації цієї мети окупанти здійснили наступне: − усі адміністративні одиниці очолювали німецькі комісари, які спиралися на поліцію безпеки і гестапо. Українцям була заборонена будь-яка політична діяльність. − найбільші підприємства України були поділені між німецькими магнатами. Окупанти нещадно грабували міста і села, перетворювали колгоспи і радгоспи на "общинні господарства", запроваджували в них кріпосний режим;− під страхом суворої кари запроваджувалась обов'язкова трудова повинність. Грабунок, свавілля, терор підняті в ранг державної політики. За час окупації з України було вивезено 9,2 млн. т зерна, 622 тис. т м'яса та мільйони тонн інших продуктів, навіть чорнозем;− здійснювався наступ на духовне життя . Окупанти дозволили відкрити в Україні лише початкові школи. Відбувалось повальне пограбування пам'яток історії та культури, національних реліквій;− наказ про "знищення населення більшовицької імперії", в т. ч. України. Планове знищення населення було частиною державної політики третього рейху. Першою жертвою геноциду стало єврейське населення. Тільки у Львові знищено в гетто, розстріляно десятки тисяч євреїв; у Бабиному Яру під Києвом – понад 100 тис. євреїв.

25.Гайдамацький рух. Коліївщина. Посилення соц. і нац.-релігійного гноблення спричинило початок антифеодальної та нац.-визвольної боротьби,основни проявом якої став гайдамацький рух.Територія:Брацлавщина,Поділля,Волинь,Умань,Київщина. Учасниками були козаки ,наймити,селяни,керували переважно козаки.Тактика: грабували панські,шляхетські,єврейські маєтки,награбоване ділили між собою та роздавали селянам.1734-1738рр-повстання верлана.1741-1748рр- повстання Гната Голого 1768-1769рр-повстання М.Залізняка,Коліївщина. Приводом стала поява рос військ на правобережжі.Повстанці,які об»єдналися з Гонтою захопили Умань і очікували допомоги від рос військ,але вони виступили на боці Польщі.Гонту і Залізняка було ув»язнено,гайдамацькі загони розгромлено,а їх учасників закатовано.Значення:послаблювали позиції польської влади на укр. землях.

26.Декабриський рух в укр.

Декабристи –представники дворянства рос, які боролися за повалення царату та скасування кріпацтва. В 1825р підняли антицарське повстання,яке закінчилось поразкою. Першими організаціями стали «Союз порятунку» та «Союз благоденства»(1816-1818рр).В 1821р розділились на: 1)»Південне тов.-во» програмний документ «Руська правда»П.Пестеля:-повалення самодержавства шляхом перевороту; -проголошення республіки; законод влада –Народне віче,викон влада- Держ дума; -скасування кріпацтва та наділення селян землею; -рівність громадян перед законом,свобода слова,друку,віросповідання; -УКр має буть областю Рос. 2)» Північне тов.-во»,програмний документ «Конституція» М.Муравйова: -Рос- конституційна монархія; -законод влада- Народне віче;-скасування кріпацтва,збереження поміщицького землеволодіння; -Укр поділена на Чорноморську(Київ) та Укр(Харків) держави. 3)Тов-во об»єднаних слов»ян: -об»єднання слов»янських народів у федеративну республіку; -парламент склад з представників кожного народу,кожен народ має право на самовизначення.

Декабристи зазнали поразки у збройному повстанні,оскільки їхня програма не була чітко зрозуміла народові.Декабристське повстання стало першим в історії Укр і Рос збройним повстанням проти самодержавства і кріпацтва і дало поштовх подальшим рев повстанняс.