Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 6. Література періоду 30-60-х років ХХ ст.....doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
264.7 Кб
Скачать

Молодший дошкільний вік

Оповідання: Що Ромко їв? Няв-няв.

Старший дошкільний вік

Казки: Кульбабка. Бурулька. На добраніч.

Оповідання: Галочка.

Тема 8. Новітня українська дитяча

ЛІТЕРАТУРА

(60-ті роки ХХ – кінець ХХ ст.)

  1. Ліризм і гумор віршів г.Бойка для малят. Гумористичне зображення дитячих проблем і пригод. Тема природи у поезіях г.Бойка.

  2. Гуманізм і висока поетичність поезії П.Воронька для дітей. Ідея любові до Батьківщини у віршах поета. Тема праці у віршах і маленьких поетичних казках для дошкільнят. Гумористичне зображення дитячих образів.

  3. В.О.Сухомлинський – письменник-педагог. Яскраві суспільно-етичні та естетичні ідеали, втілені у казках В.Сухомлинського. Цікаві сюжети, образи виразного педагогічного звучання у творах-мініатюрах (збірки „Пшеничний колосок”, „Гаряча квітка”).

Рекомендована література:

1. Ємець А.А., Загуляєва Є.М. Видатні українські письменники. Цікавий довідник для вчителів та учнів 1-4 класів. – Харків: ВГ Основа, 2006.

2. Золотий колосок. Збірка фольклорних і літературних творів для роботи з дітьми у дошкільних закладах за програмою „Дитина” / Упор. Н.Я.Дзюбишина-Мельник. – К.: Освіта, 1994.

3. Мовчун А.І., Варавкіна З.Д. Рідне слово. Українська дитяча література: Навчальний посібник у 2-х книгах. – Книга 2. – К.: Арій, 2007.

4.Українська дитяча література: Навчальний посібник. / За ред. Л.М.Кіліченко. – К.: Вища школа, 1984. – С.100-183.

5. Українська дитяча література: Хрестоматія / Упор. Л.П.Козачок. – К.: Вища школа, 2002.

  1. Ліризм і гумор віршів г.Бойка для малят. Гумористичне зображення дитячих проблем і пригод. Тема природи у поезіях г.Бойка.

  1. Гуманізм і висока поетичність поезії П.Воронька для дітей. Ідея любові до Батьківщини у віршах поета. Тема праці у віршах і маленьких поетичних казках для дошкільнят. Гумористичне зображення дитячих образів.

Платон Микитович ВОРОНЬКО

(1913 - 1988)

народився 1 грудня 1913 року у селі Чернеччина Охтирського району на Сумщині в сім’ї коваля.

Батько дуже любив читати й любов до книги передав синові. Любили пісні й гарно співали мати поета й дідусь. Народні пісні, книги, чарівна природа села Чернеччини „з щедрою, врожайною землею і по-особливому добрими людьми” сприяли тому, що у малого Платона рано прокинулась любов до поетичного слова.

Ще в школі Платон Воронько почав натхненно писати вірші. Після закінчення школи він вступив в Харківський автодорожний технікум, з дипломом якого поїхав на будови Таджикистану.

А потім була праця учителя мови і літератури, навчання у Московському літературному інституті імені М.Горького. Під час війни він добровольцем пішов на фронт, брав участь в обороні Москви.

Початком літературного шляху поет називав 1944 рік, коли вийшла друком перша збірка віршів і пісень „Карпатський рейд” (був у загоні С.Ковпака, пройшов партизанським Карпатським і Варшавським рейдами). У 1972 році став лауреатом премії імені Т.Шевченка.

За збірки „Всім по сім”, „Читаночка”, „Сніжна зіронька горить”, „Облітав журавель”, „Казку про Чугайстра” поетові була присуджена в 1976 році літературна премія імені Лесі Українки.

П.Воронько добре розумів дитячу психологію, вмів у яскравих поетичних образах образах відтворити дійсність, показати, як діти допомагають дорослим. Улюбленими збірками малят стали збірки: „Квітучий край”, „Читаночка”, „Малятам-соколятам”, „Ярик-школярик”, „Коли виростають крила”, „Вівчарик”, „До нас наближаються зорі”, „Три кроки”, „Сніжна зіронька горить”, „Сніжинки”, „На своїй землі хорошій”, „Всім по сім”.

Твори для дитячого читання:

Ранній вік

Ходить сон. Доня хоче спати. Кіт не знав.

Кіт у чоботях. Друзяки. Чому чапля стоїть на одній нозі.

Хвіст. Дід Мороз несе мішок. Муха-звір.