Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 6. Література періоду 30-60-х років ХХ ст.....doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
264.7 Кб
Скачать

Молодший дошкільний вік

В лісі є зелена хата. Зайчика злякались.

Їжачок-хитрячок. Є у мене киця Мурка.

Кожушок. Липка. Казка про рукавичку.

Чобітки. Оленка маленька. Каша, аби не наша.

Наша мама. Облітав журавель.

Старший дошкільний вік

Гра у сніжки. Гість. Дід Мороз і Весна.

Найкращі вісті. Як багато знаю я. Всім по сім.

Кошеня. Помагай.

  1. В.О.Сухомлинський – письменник-педагог. Яскраві суспільно-етичні та естетичні ідеали, втілені у казках В.Сухомлинського. Цікаві сюжети, образи виразного педагогічного звучання у творах-мініатюрах (збірки „Пшеничний колосок”, „Гаряча квітка”).

ВАСИЛЬ ОЛЕКСАНДРОВИЧ СУХОМЛИНСЬКИЙ

(1918 - 1970)

народився 28 вересня 1918 року в селі Василівка Онуфріївського району Кіровоградської області у незаможній сім’ї. Батько, Олександр Омелянович, керував трудовим навчанням учнів у 7-річній школі, виступав у пресі як сількор. Мати, Оксана Юдівна, працювала в колгоспі. В сім’ї, крім Василя, було ще троє дітей – Іван, Сергій та Меланія. Всі вони стали вчителями.

У Василівській школі В.Сухомлинський був одним з кращих учнів. Улітку 1934 року він вступив на підготовчі курси при Кременчуцькому педагогічному інституті і того ж року став студентом філологічного факультету. Але через хворобу вимушений був через рік припинити навчання у ВНЗ. 17-річним юнаком розпочав В.О.Сухомлинський педагогічну діяльність спочатку вчителем початкових класів, а протягом 1936-1938 років викладав українську мову та літературу в рідній школі. Водночас навчався заочно в Полтавському педагогічному інституті.

З 1938 року і до початку Великої Вітчизняної війни Василь Сухомлинський працював в Онуфріївській середній школі вчителем української мови та літератури, завучем школи.

В 1937 році у періодичній пресі надрукував свій перший вірш.

В 1948 році призначений директором Павлиської середньої школи, якою керував до кінця свого життя.

В 1955 році успішно захищає в Київському державному університеті імені Тараса Шевченка кандидатську дисертацію „Директор школи – керівник навчально-виховної роботи”.

На найвищий щабель педагогічної творчості Василь Сухомлинський піднявся у 60-ті роки. Саме тоді з особливою силою виявився його яскравий і самобутній талант педагога-дослідника і педагога-публіциста, в ті роки він написав свої найкращі твори для дітей.

Книга „Серце віддаю дітям” (1969) удостоєна першої премії Педагогічного товариства України (1973) і Державної премії України (1974). В.Сухомлинський – автор 36 монографій, понад 600 статей, близько 1200 художніх творів для дітей.

2 вересня 1970 року зупинилося серце, до останнього подиху віддане дітям. Похований недалеко від своєї школи. А життя його не закінчилося у скорботний вересневий день. Він живе у доброті справ своїх, у серцяхї своїх вихованців, у буйному розвої шкільного саду.

Твори для дитячого читання:

Молодший дошкільний вік

Казки: Для чого півневі гребінець. Їжачок і світлячок. Два метелики. Найгарніша мама. Велике і мале. Жаба, що співала по-журавлиному. Як починається осінь. Як зайчик грівся взимку проти місяця. Зайчик і горобина. Шпак прилетів.

Оповідання: Ледача подушка. Петрик, собака і кошеня. Конвалія в саду. Хто свічки засвітив? Я вирощу внучку, дідусю. А хто ж вам казку розповідає, бабусю? Втрачений день. Кмітливий скляр. Хлопчик і сніжинка.