Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Банк.опер(част.2).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
424.45 Кб
Скачать

4. Валютне кредитування.

У зв'язку з тим, що в Україні існує режим валютного регулювання, операції з надання кредитів мають певні обмеження, що коригуються залежно від ситуації на фінансовому та валютному ринках України.

Кредити в іноземній валюті банк може надавати прямим позичальникам — суб'єктам господарювання, які займаються зовнішньоекономічною діяльністю. Допускається також конвертація кредиту через УМВБ або через міжбанківський валютний ринок з наступним зарахуванням коштів на поточні рахунки клієнтів, а також конвертація валюти кредиту в іншу валюту.

Кредитування контрагентів як імпортера, так і експортера може виступати у таких формах:

  • аванси під інкасо;

  • врахування векселів;

  • підтвердження акредитивів;

  • кредитування в іноземній валюті під контракт.

Аванс під інкасо може надаватись експортерові у 80 - 90 % від суми переказного векселя на період до надходження всієї суми від імпортера.

Як відомо, інкасові операції проводяться на двох умовах: документи проти платежу і документи проти акцепту. У першому разі банк експортера більш гарантований, що кредит йому повернеться, бо він може контролювати товар і вимагати від експортера-позичальника заставний лист (чи інші документи — коносамент, складські свідоцтва, договір застави тощо).

У другому випадку як забезпечення наданого кредиту банк одержує акцептований імпортером вексель і мусить покладатися лише на надійність та кредитоспроможність іноземного покупця. Тому банки охочіше надають аванси під інкасо, коли вексель (або чек) підлягатиме оплаті в країні експортера і в національній валюті цієї країни.

Такий же кредит може надаватись імпортерові, щоб він негайно розрахувався з експортером за товар.

Дуже вигідний позичальникові-експортерові кредит у формі врахування векселів чи чеків, що використовуються при розрахунках через інкасо чи відкритий рахунок.

Рахунок експортера кредитується в національній валюті на еквівалент вартості іноземної валюти, що вказана у векселі або чеку.

Врахування векселів здійснюється так: банк експортера купує в експортера векселі (які ще не акцептовані трасатом і не переслані за кордон для інкасування) з правом регресу до експортера; пересилає векселі і комерційні документи для інкасування, але вже на свою користь.

Якщо платіж за векселями від імпортера не надійде своєчасно, банк експортера має право списати суму векселя плюс процент та комісійні за інкасо з рахунку експортера.

Такий вид кредиту експортери використовують, якщо їм необхідна готівка негайно, він недорогий, але недоліком є те, що банк має право регресу до експортера.

Підтвердження акредитива застосовується частіше як форма кредитування імпортера, банк імпортера переказує в банк експортера на свій коррахунок суму коштів, що відповідають акредитиву, або просто повідомлення, що він цей акредитив оплатить.

Такий же кредит може одержати експортер від свого банку, але при цьому збільшуються витрати імпортера при таких розрахунках.

Кредитування під контракт на виробництво продукції для експорту чи оплату імпорту видається і погашається в іноземній валюті. Такий кредит ще називають кредитом на експортно-імпортні операції.

Резиденти України — юридичні особи мають право отримувати такі кредити в уповноважених банках України або в нерезидентів фінансово-кредитних установ за спеціальними реєстраційними свідоцтвами.

Для отримання реєстраційних свідоцтв резиденти-позичальники подають до територіального управління НБУ такі документи:

  1. лист-звернення на ім'я начальника відповідного територіального управління;

  2. нотаріально засвідчену фотокопію договору мовою оригіналу і переклад українською мовою, засвідчений нотаріально;

  3. повідомлення про договір, який передбачає виконання резидентом боргових зобов'язань перед нерезидентом за залученим від нерезидента кредитом у трьох примірниках;

  4. письмове підтвердження про згоду уповноваженого банку на обслуговування операцій за договором;

  5. документ, що підтверджує внесення плати за оформлення реєстраційного свідоцтва згідно з тарифом послуг.

Для цільового кредитування проектів пріоритетних галузей економіки України вимагається надання гарантій Кабінетом Міністрів України. Гарантії КМУ надає в таких випадках:

  • при наданні кредитів іноземними державами, міжнародними фінансовими організаціями та іноземними банками відповідно до міжнародних договорів України;

  • за міжбанківськими кредитними лініями, оформленими банками, що є агентами Кабінету Міністрів з іноземними банками та Українським експортно-імпортним банком.

Якщо договором з нерезидентом передбачено одержання кредиту без надходження коштів на поточний інвалютний рахунок резидента на території України та погашення заборгованості за таким кредитом здійснюватиметься з рахунку резидента в іноземному банку, то резидент-позичальник, крім зазначених вище документів, подає індивідуальну ліцензію НБУ на відкриття рахунку в іноземному банку.

Видача кредитів в іноземній валюті на експортно-імпортні операції і погашення їх здійснюються тільки безготівкою, для погашення кредитів резиденти-позичальники можуть використовувати отриманий валютний виторг. В інших випадках за браком валютних коштів позичальник може купити іноземну валюту на міжбанківському валютному ринку України або УМВБ.

Процедура подання документів, прийняття рішень та обслуговування кредиту в іноземній валюті уповноваженими банками України або фінансово-кредитними установами-нерезидентами така ж, як і обслуговування кредитів у національній валюті.

Основна література для вивчення теми:

Закон України "Про банки та банківську діяльність" із змінами і доповненнями, внесеними Законами України від 12 грудня 2008 року N 661-VI // www.bank.gov.ua.

Закон України "Про цінні папери і фондову біржу" із змінами і доповненнями, внесеними Законами України від 05 червня 2003 року N 898-ІV (1608-17) // www.bank.gov.ua.

Васюренко О.В. Банківські операції: Навч. посіб. – 4-е вид., переоб. і доп. – К.: Знання, 2004.

Кузнецова Н.С., Назарчук І.Р. Ринок цінних паперів в Україні: Правові основи формування та функціонування.

Капран В.І., Кривченко М.С., Коваленко О. К., Омельченко С.І. К 20 Банківські операції: Навч. посіб. – К: Центр навчальної літератури, 2006.

Черкасова С.В. Інвестиційна діяльність комерційних банків на ринку цінних паперів //Фінанси України. – 2003. - №10. – С. 130 – 134.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]