Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прогр_практ_2012.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
3.32 Mб
Скачать

Бланк відповідей

Прізвище, ім’я, по-батькові___________________________________________

Дата________________________________ Вік___________________________

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

91

Обробка результатів. За наведеним нижче ключем (кожний збіг відповіді в ключі з відповіддю досліджуваного оцінюється в 1 бал) підраховується загальна кількість балів по кожній шкалі.

Ключ до Індивідуально-типологічного опитувальника

Номер шкали

Назва шкали

Відповіді

Так

Ні

Неправда

16, 31, 45, 46 , 60, 61, 75, 76, 90

Агравація

2, 17, 32, 47, 62, 64, 77, 79

I

Екстраверсія

12, 27, 29, 42, 44, 72

14, 57, 87

II

Спонтанність

4, 19, 21, 34,49,50

6, 65, 80

IIІ

Агресивність

7, 22, 36, 37, 51, 53, 68

66, 81

IV

Ригідність

9, 24, 26, 39, 41, 56

71, 83, 86

V

Інтроверсія

3, 5, 33, 35, 48, 78

18, 20, 63

VI

Сенситивність

15, 28, 43, 59, 89

11, 13, 30, 74

VII

Тривожність

23, 38, 52, 54, 69, 84

67, 82

VIII

Лабільність

10, 25, 40, 55, 58

70, 73, 85, 88

Отримані бали відкладаються на відповідних радіусах схеми (рис. 2).

Рис. 2. Шкали вимірювання індивідуально-типологічних властивостей

На рисунку 3 наведено приклад зображення індивідуально-типологічного портрету особистості.

Рис. 3. Приклад зображення індивідуально-типологічного портрету при таких кількісних показниках: неправда – 2 бали, агравація – 3, екстраверсія – 4, спонтанність – 6, агресивність – 5, ригідність – 4, інтроверсія – 6, сенситивність – 7, тривожність – 5, лабільність – 4 бали.

Інтерпретація отриманих результатів напряму залежить від кількості відповідей за 8 шкалами (результати обстеження є недостовірними, якщо за шкалою неправди та агравації набрано більше 5 балів):

    • показники 0 та 1 бал вказують на гіпоемотивність, низьке саморозуміння або нещирість при обстеженні.

    • показники в межах норми (3-4 бали) – гармонійна особистість;

    • помірна вираженість (5-7 балів) – акцентуйовані риси;

    • надмірна вираженість (8-9 балів) – стан емоційної напруженості, труднощі в адаптації;

Шкала тривожності при показниках 3-4 бали виявляє обережність у прийнятті рішень, відповідальність стосовно оточуючих, соціальну співзвучність середовищу. При показниках вище 4 балів ця шкала виявляється як акцентуація (підвищена помисливість, боязкість), а показники вищі за 7 балів відображають дезадаптивний стан зі схильністю до нав’язливих страхів та панічним реакціям.

Шкала агресивності (стенічності) в нормі відповідає тенденції до самоствердження, до активної самореалізації, відстоювання власних інтересів. При підвищених балах (6-7) указує на егоцентризм та схильність до агресивного способу самоствердження, що суперечить інтересам оточуючих, а при високих балах – на відкриті агресивні висловлювання або дії.

Шкала інтроверсії відображає сором’язливість та недостатню комунікабельність при 6-7 балах, а при більш високих показниках виявляє замкненість та античність.

Шкала екстраверсії при 4-5 балах указує на зорієнтованість особистості на світ реальних явищ, при показниках вищих за 6 балів свідчить про надмірну товариськість, а при 9 балах – про нерозбірливість та настирливість у міжособистісних контактах.

Шкала сенситивності буває підвищеною (більше 4 балів) у вразливих особистостей, які є надто чутливими до тиску оточуючого середовища. Більш високі показники свідчать про невротичну структуру переживань.

Показники шкали спонтанності в межах 4-5 балів характерні для осіб з позитивною самооцінкою та прагненням до самоствердження При показниках 6-7 балів виявляється розкутість поведінки та прагнення до лідерства. Показники в 8-9 виявляють високу імпульсивність. У поєднанні з екстравертованістю та агресивністю цей фактор формує “сильний” (гіперстенічний) тип поведінки, в той час, коли сенситивність у поєднанні з інтровертованістю та тривожністю формує типологічно “слабкий” (гіпостенічний) тип.

Шкала ригідності виявляє при помірних показниках стійкість до стресу та педантизм, а при показниках вищих за 7 балів – суб’єктивізм, інертність настанов, наполегливість та підозрілість.

Шкала емотивності (лабільності) при показниках більше 5 балів відображає мінливість настрою, мотиваційну нестійкість, а при більш високих показниках – надмірну емотивність, риси вираженої демонстративності, істероїдні прояви. Ці дві шкали формують змішані варіанти щодо гіперстенічного та чисто гіпостенічного.

Стиль міжособистісної поведінки по конформному типу базується на типологічних властивостях тривожності та сенситивності й при підвищених показниках проявляється в надмірній зорієнтованості на загально прийняті норми поведінки. Підвищена тривожність у поєднанні з емоційною нестійкістю формує таку якість, як схильність до компромісу, коли індивід прагне самоствердитись, проте уникає конфлікту з референтною групою. Залежний стиль взаємодії з мікро соціумом випливає з підвищених показників за шкалами інтроверсії та сенситивності, оскільки ці тенденції обумовлюють поведінку, спрямовану на уникнення конфлікту та пошук відповідної соціальної ніші. При помірних показниках лідерство проявляється у самостійності в прийнятті рішень, заповзятості та формується поєднанням помірно виражених показників шкал спонтанності та екстраверсії. При високих балах (6-7) за цими шкалами стиль міжособистісної поведінки відрізняється самовпевненістю та невмінням дотримуватись субординації по відношенню до старших за статусом або віком осіб, а при оцінці у 8-9 балів виявляються риси самозакоханості та манії величні. Найбільш високі показники за шкалами лабільності та екстраверсії проявляються схильністю до компромісу.

Соціальна пасивність базуються на інтровертованості та проявляється у зниженій зовнішній реактивності при одночасній багатій інтрапсихічній активності та високій рефлективності. Соціальна активність пов’язана з мірою вираженості екстравертованості та проявляється у схильності до широких соціальних контактів, руховій розкутості при відсутності тенденції до самоаналізу.

Індивідуалізм як стиль міжособистісної поведінки формується внаслідок поєднання підвищених показників за шкалами інтроверсії та ригідності та проявляється у стійкості власної, іноді досить своєрідної та суб’єктивної думки. Поєднання підвищених показників за шкалами ригідності та агресивності проявляється конфліктним та нонконформним стилем поведінки.

Соціально активні комунікабельні екстраверти відрізняються домінуванням правопівкулевих характеристик: засвоєння нової інформації для них полегшується за рахунок спілкування, бесіди. Емоційно лабільні та тривожні особистості мають художній, наочно-образний тип мислення, схильні до опори на цілісні чуттєві образи. Спонтанні особистості більше зорієнтовані на власну інтуїцію, здогадку, передбачення. Їхнє знання або розуміння проблеми може випереджати досвід: на основі мінімальної інформації, ігноруючи детальну проробку матеріалу, вони здатні вибудувати нову цілісність.

Спонтанно-стенічні особистості більше зорієнтовані на рухову активність. Тривожний тип зустрічається серед вихователів, учителів та представників інших професій, які вимагають самовідданості.

Переважна більшість соціально пасивних інтровертів демонструє лівопівкулевий когнітивний стиль. При цьому особи, типологічно віднесені до сенситивних та тривожних (конформних і залежних) особистостей, більше зорієнтовані на вербальний стиль засвоєння матеріалу (через словесну інформацію).

Соціально пасивні індивідуалісти та ригідні особистості мають переважно системний, синтетичний, прагматичний стиль мислення.