Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Культурологія для учнів.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
875.01 Кб
Скачать

Тема 9: Культурний розвиток класичного арабського сходу

1. Передумови формування арабо-мусульманського культурного регіону. 2: Мусульманство як основна релігія. Коран •* священна книга мусульман та пам'ятка культури.

3. Арабо-мусульманське мистецтво.

4. Своєрідність художньої культури ісламського світу.

Ключові терміни та поняття: араб, Мухаммад, іслам, Коран, сура, айят, Мекка, Медіна, Кааба, Чорний камінь, стовпи ісламу, арабеска, мечеть, мінарет.

Методичні вказівки

1. Вивчення теми розпочніть із того, що в Аравії з давніх давен жили арабські племена (араби - автохтонне семітомовне населення півдня Аравійського півострова). Семіти мігрували на північ вже у III тис. до н. е. й оселилися у Сирії та Межиріччі: У XIII ст. до н. е. нова хвиля аравійських племен — арамейці - асимілювала майже все аборигенне населення цих територій. Попри етнічну мішанину, що мала місце в історії, араби чітко розмежовуються на південних - єменітів та північних - нізаритів (чи ізмаїлітів), що виявилося у відмінностях в укладі життя, культурних традиціях, ментальності, родинних звичаях.

Далі відмітьте, що Аравія — оточене горами плоскогір'я з дуже посушливим і жарким кліматом. Населяли її в той час переважно бедуїни (жителі пустелі), основою існування яких було здебільшого розведення верблюдів, скотарство. Осілі араби вели в оазах зрошувальне землеробство, займалися посередницькими операціями між різними країнами. У VI-VII століттях у арабів переважно зберігався родоплемінний устрій. Основою родової організації був намет окремої сім'ї. Група наметів утворювала рід, клан (каум), а кілька кланів об'єднувались у плем'я (кабілла). На чолі племені стояв саїд (шейх), до компетенції якого входило розбиратися із суперечками й позовами, головувати на зборах старійшин (меджлісі), а під час воєнних конфліктів керувати військом, ставши раїсом.

Обов'язково зупиніться на віруваннях. Відмітьте, що чимало богів Південної Аравії походило з пантеону богів стародавнього Вавилона. Серед північних арабських племен було дуже поширеним шанування так званих бетипів (в перекладі - житло бога). Це були вертикально поставлені камені, в яких людська фантазія допомагала впізнати антропоморфні фігури. В уяві арабів богів було багато, „жили" вони в певній місцевості. Племінні божества виконували консолідуючу функцію, на яких ґрунтувався племінний патріотизм.

Зверніть увагу на те, що язичницькі уявлення про богів, ідолопоклонство мирно уживалися з вірою у верховного Бога, котрий, на відміну від рядових богів та богинь, не мав власного імені. Через те його просто звали Богом (Аллахом), або словами, що прославляли його якості, - „Всевишній", „милосердний", „володар людей", „господь". Верховного Бога шанували тільки окремі люди, яких називали халіфами. Ідеалом халіфів, взірцем для поведінки було доброчесне життя, тому вони мали авторитет серед простолюду.

Бажано зупинитися на письмових знахідках (тексти, написані на дерев'яних паличках і черешках пальмового листя; платіжні або боргові документи; шкільні або навчальні тексти). Обов'язково з'ясуйте де саме виникло місто Мекка і яка його подальша історія.

На завершення підкресліть що на початку VIII ст. н. е. численні народи Ближнього і Середнього Сходу, Північної Африки, Південної Індії та Іспанії були об'єднані в гігантську державу - Арабський халіфат. Після його розпаду виникла ціла низка самостійних держав. Але з моменту арабських завоювань усі ці держави, крім Іспанії, зберегли одну важливу спільну рису, що справила суттєвий вплив на їхній подальший культурний розвиток. Цією рисою стала релігія іслам.

2. Питання розпочніть із того, що іслам - наймолодша світова релігія, що в перекладі з арабської означає „покірність". Ще одна назва релігії -мусульманство („мусульманин" - „відданий Богу").

Іслам виник і склався на Аравійському півострові, заселеному кочовими й осідлими арабськими племенами в двадцяті роки VII ст. н. е. Засновником його вважається Мухаммад, що арабською означає „той, кого хвалять" (в європейській транскрипції - Мохаммед, Мухамед, Магомет), а тому ще одна назва ісламу -магометанство. Народився Мухаммад в 570 р. в місті Мекка. Біля 610 р. він отримав від Аллаха (арабською - Бог) Одкровення, яке і став проповідувати серед мекканців і кочовиків рідного племені.

Поцікавтесь життям Мухаммада, зауважте, що його проповіді відкидали старі родоплемінні вірування і в цьому значенні були революційними. Основне положення: відкинути старих богів та ідолів і визнати тільки одного - єдиного бога Аллаха та бути безумовно покірним його волі. На практиці це означало повне підкорення всіх правовірних новому пророку. Це положення закріплювалося формулою: „Немає Бога, крім Аллаха, і Мухаммад пророк його". Поступово нові погляди знайшли багатьох прихильників. З Аравійського півострова іслам поширився на інші країни, у ході історії розколовся на кілька течій, найбільші з них - суніти і шиїти.

Джерелом віровчення ісламу е Коран (араб, кур'ан, букв. - читання) -найважливіша священна книга мусульман, унікальне явище світової літератури. Він містить регламентації релігійних обрядів, моральні приписи й правові настановлення, визначає звичаї й традиції, найважливіші моменти укладу життя й манеру поводження. Тексти Корану виголошують під час публічних і приватних молитов, державних і родинних торжеств. Багато слів і виразів із Корану увійшло в літературну та побутову мову мусульман незалежно від їхньої національності.

Підкресліть, що Коран виник як усний твір. Упродовж майже чверті століття в пам'яті слухачів Мухаммада карбувалися його пристрасні одкровення, проповіді, їх записи мали випадковий характер і навіть після смерті пророка ще деякий час були приватною справою. Основна частина тексту передавалася по пам'яті. Ще за життя Мухаммада багато з текстів, створених ним були об'єднані в спеціальні розділи - сури, які в свою чергу були розбиті на дрібніші фрагменти — айяти.

Аби докладніше ознайомитися з релігією ісламу поцікавтесь які обов'язки кожного мусульманина викладені у п'яти стовпах ісламу, що таке намаз, рамадам? Де зберігається головна святиня ісламу - Чорний камінь?

3. Вивчення арабо-мусульманського мистецтва розпочніть з літератури. При цьому відмітьте, що ліричні поети займають у літературі Арабського Сходу особливе місце. Серед них були і римувальники хвалебних од, і придворні блюдолизи, і своєрідні пропагандисти, котрі виконували замовлення того чи іншого правителя чи правлячих кіл. В цілому ж лірика розкривала внутрішні переживання людини, різноманітні стани її духовного життя, відображала її поривання до найвищих цінностей земного життя -любові, мудрості, справедливості, мужності.

Підкресліть, що у доісламський період головним досягненням арабської культури вважається блискуча усна поезія, яка у VIII - IX ст. була записана зі слів професіональних декламаторів-рапсодів подібно як у свій час древні греки через декілька сторіч після Гомера записали і відредагували „Іліаду" та „Одіссею".

Поцікавтеся найвідомішими із збірників староарабської поезії. Окремо зупиніться на збірці „ Книга пісень ". Відмітьте, що знаменита розповідь про трагічну любов юного поета Маджнуна до дівчини на ім'я Лейла, так само популярна на Сході, як в Європі історії Трістана та Ізольди або Ромео і Джульєтти.

Аби повніше зрозуміти зміст мусульманської літератури ознайомтесь із творчістю Омара ібн Абі Рабіа, Абу Нуваса, Омара Хайяма йХафіза, Абу-ль-Апа аль-Маарі та ін. Підкресліть, що між X і XV ст. на Близькому Сході склався збірник народних казок „ Тисяча і одна ніч", який згодом став всесвітньо відомим. Поряд з арабами в нього зробили свій внесок всі народи, що волею історії опинилися в складі халіфату.

Далі зауважте, що образотворче мистецтво арабо-мусульманського світу, як і література, несе в собі відбиток іслам^. На відміну від християнства, іслам не припускав навіть думки про можливість зовнішньої схожості Аллаха з людиною або будь-якою іншою земною істотою. Вважалося, що зображати людину або тварину - прямий шлях до ідолопоклонства. У Корані прямо говориться, що вирізати ідоли і вирізьблювати образ людини - справа диявола. У переказах про життя пророка Мухаммада стверджується, що лихо чекає на того, хто посміє зобразити живу істоту. У зв'язку з цими уявленнями, на відміну від Європи, не зображення і не скульптура, а слово, зокрема художньо оформлене у вигляді напису або графічного символу, стало головним носієм релігійної ідеї ісламу. Живопис в халіфаті, як і в інших мусульманських країнах, не набрав розвитку, але зате орнаментальний розпис стін, порталів громадських будівель, рослинний орнамент килимів, виробів художнього ремесла досягай незвичайної досконалості. Ці орнаменти, як правило, поєднувалися зі стилізованими узорними написами - цитатами з Корану. Такі написи, які поєднувалися з геометричними, зірчастими і рослинними орнаментами, отримали в Європі назву арабесок. В ісламському світі дуже високо цінувалося мистецтво каліграфії, в якому араби досягли вражаючої майстерності і досконалості. У пізньому середньовіччі з'явилася і книжкова мініатюра, але не стільки в арабському, скільки в персидському та індійському мистецтві.

На відміну від живопису, будівельна справа та архітектура в халіфаті досягли дуже високого рівня. Араби створили нові, до того часу невідомі типи будівель: мечеті (храми), мінарети (вежі для заклику мусульман до молитви), медресе (богословські школи різного рівня) та інші споруди. Вони ж удосконалили вже відомі типи палаців і житлових будівель, караван-сараїв.

На завершення доречним буде назвати архітектурні пам'ятки й святині арабо-мусульманського світу.

Запитання для самоконтролю знань:

1. Які особливості арабо-мусульманського типу культури?

2. Якою є людина в ісламській традиції?

3. Розкрийте зміст п'яти стовпів ісламу?

4. Які риси східної традиції відчуваються в українській культурі?

5. Порівняйте уявлення про людину в культурі Заходу і Сходу.

Тестові контролюючі завдання:

1. Де народився засновник ісламу Мухаммад? а) Мекка; б) Медіна; в) Неджеф; г) Кербела.

2. Автохтонне семітомовне населення півдня Аравійського півострова а) араби; б) кіммерійці; в) сакси; г) поляни.

3. Назва рослини й квітки, якій надавалося величезного містичного значення в країнах Азії, давнього Єгипту та Риму

а) нарцис; б) жоржина; в) лотос; г) папірус.

4. У якому місті похований засновник ісламу Мухаммад? а) Стамбул; б) Медіна; в) Каїр; г) Мекка.

5. Згідно легенди, на місці, де вперше після вигнання з раю молився Адам збудовано

а) Кремль; б) Каабу; в) Велику китайську стіну; г) Десятинну церкву.