Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
м-на.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
257.7 Кб
Скачать

45 Класифікація та характеристика інструментів державного регулювання міжнародної торгівлі товарами

Складність і численність інструментів державного регулювання міжнародної торгівлі послугами пояснюється тим, що торгівля послугами, як правило, супроводжує або торгівлю товарами або рух капіталу.Будь-яка зовнішньоторговельна угода з купівлі-продажу товарів не може бути здійснена без міжнародної купівлі-продажу послуг, передусім транспортних, фінансових, страхових. Крім того, традиційні зовнішньоторговельні операції не можуть здійснюватись без міжнародного обміну послугами у сфері зв´язку, ділових поїздок, реклами, юридичних послуг, консалтингу, оподаткування, аудиту та інших видів послуг.

Таким чином, ця сфера міжнародних економічних відносин регулюється інструментами зовнішньоторговельної політики, які використовуються у сфері міжнародної торгівлі товарами та міжнародного руху капіталу.

А. Кірєєв пропонує класифікувати інструменти торгової політики у сфері торгівлі послугами, розділивши їх на дві групи.

1. Заходи регулювання доступу на ринок — включають інструменти торгової політики, які обмежують чи забороняють іноземним фірмам — виробникам послуг оперувати на місцевому ринку. До цих заходів, які в основному набувають форми кількісних обмежень, належать:

а) обмеження на торгівлю послугами. Наприклад, вимога про те, щоб всі імпортні вантажі страхувались лише місцевими страховими компаніями;

б) введення кількісних квот на імпорт іноземних послуг. Наприклад, встановлення кількості іноземних фільмів, які можуть бути закуплені та показані на національних каналах телебачення протягом певного періоду часу;

в) обмеження на створення на внутрішньому ринку філій іноземних компаній, що надають послуги. Наприклад, заборона на законодавчому рівні створення філій банків, страхових, туристичних іноземних компаній або встановлення переліку послуг, які вони можуть надавати місцевим покупцям;

г) обмеження на пересування виробників послуг у формі державного ліцензування імпорту робочої сили. Наприклад, обов´язкове ліцензування та тестування у багатьох країнах іноземних лікарів, ветеринарів та юристів до того, як вони отримають дозвіл займатись лікарською, ветеринарською та юридичною практикою відповідно;

д) обмеження на пересування споживачів послуг. Наприклад, лімітування кількості в´їзних віз, які можуть видаватись протягом обмеженого часу.

2. Заходи вилучення із національного режиму — включають інструменти внутрішньої економічної політики, які дискримінують на внутрішньому ринку іноземних виробників послуг порівняно з місцевими. До цих заходів відносять:а) надання цінових переваг місцевим виробникам. Наприклад, прямі цінові субсидії з державного бюджету місцевим виробникам послуг — страховим, туристичним та іншим компаніям;б) створення місцевим виробникам більш сприятливих умов, ніж іноземним. Наприклад, іноземні авіаперевізники можуть не отримати доступу до національної системи резервування авіаквитків або до кращих аеропортів країни.

З початку 80-х років постійно постає питання про необхідність лібералізації міжнародної торгівлі послугами. Зусилля з лібералізації торгівлі послугами здійснюються на рівні міжнародних організацій, в рамках окремих галузей на двосторонньому рівні.

2Методологія МЕ являє собою застосування загальних мікро-та макроек-их принципів у сфері ек-их взаємовідносин між державами. суспільні криві стосовно тієї чи іншої країни, абстрагування від деталізації ек-их подій для того, щоб виділити декілька змін.

Аналіз - метод дослідження, що полягає в уявному розчленовування цілого явища на складові частини більш прості, виділення окремих сторін, властивостей, звязків.

Синтез - метод дослідження, що полягає в уявному зєднанні окремих сторін, властивостей, звязків явища складного й осягнення цілого в його єдності.

Індукція - метод переходу від знання окремих фактів до знання загальних закономірностей, суттєвих і необхідних звязків.

Дедукція - метод переходу від загальних пропозицій до приватних, ви вод нових істин з відомих з допомогою законів і правил логіки.

Моделювання - науковий метод, заснований на використанні як засіб пізнання моделей і виведення за аналогією.Під аналогією розуміється подібність, подібність якихось властивостей, ознак або відносин у різних в цілому обєктів. Якщо робиться логічний висновок про наявність якого-небудь властивості, ознаки, відносини у досліджуваного обєкта на підставі встановлення її подібності з іншими обєктами, то цей висновок називають умовиводом за аналогією.

Серед методів теоретичних досліджень передусім слід назвати історичний, логічний, системний, когнітивний, моделювання та ін. методи системного аналізу, які передбачають вивчення складних об´єктів, систем в комплексі. Тут широко використовуються ЕОМ для вирішення і аналізу складних математичних задач щодо оптимізації процесів і управління процесами на транспорті та великих підприємствах.

Виділення курсу м.е. в окрему дисципліну пов’язане зі вступом світового господарства (II Пол.XX стол) до якісного етапу його розвитку. Ознаки  нового етапу у розвитку світового господарства. 1. відкритість ек., як провідний принцип взаємовідносин, будь-якої країни зі світовим співробітництвом.2.створення системи між-х, наддержавних орг-й (ООН, МВФ, групи світ банку, світова орг-я торг., МОП) метою діяльності яких є забезпечення стаб-го і збалансованого розвитку країн членів. 3. значне розш-ня діял-ті між-х корпорацій, які все більше виз-ть міжнародну промислову, інвестиційну та торгову політику. 4. всебічний розвиток між-ї міграції роб сили, капіталів, технології та між-ї торг. 5. функціонування самостійної м-ї фінансової сфери безпосередньо не пов’язаної з м-ю торг та м-м рухом факторів виробництва. Середовище міжнародних економічних відносин (МЕВ):

економічне;політико-правове;технологічне;соціально-культурне;

Передумовами та формами становлення й розвитку системи   міжнародних економічних відносин є наступні:

- інтернаціоналізація господарського життя – процес переростання

продуктивними силами та виробничими відносинами національних кордонів;- міжнародний поділ праці, який базується на міжнародній   спеціалізації та міжнародному кооперуванні виробництва; - міжнародна  економічна інтеграція - процес взаємопереплетення національних господарств та формування міжнародного суспільного виробництва.

Структура курсу міжнародна економіка:

1. міжнародна торгівля товарами та послугами;

2. міжнародний кредит та інвестиційні відносини;

3. міжнародні валютні відносини;

4. міжнародні науково-технічні відносини;

5. міжнародне переміщення робочої сили ;