Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2shpory.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
580.1 Кб
Скачать

21.Автоном. Інв.-ії. Чинники автон інв.-ій: техн.. Прогрес,рівень забезпеч осн.Капіталом, податки на приб під-ств, ділові очікув. Модель акселератора.

Збільш. автоном. інв.-ій означає, що для кожного рівня %ставки під.-тва збільш. свій попит на інв.-ії, внасл чого крива інвестиц.попиту зміщується вправо. І навпаки, вона зміщується вліво, якщо автономні інв.-ії зменшуються. Чинники, що впливають на величину автоном. інв.-ій: тех..прогрес; рівень забезпеч.осн. капіталом; податки на приб. під-ств; ділові очікування.Тех прогрес.є голов. Чинником екон. Зростання. Він проявляється через створення нових, ефективніших засобів вир-тва або через модерніз. існуючих. Тех. прогрес забезпечує підвищення граничної продук-ті факторів вир-тва і зменш. їх граничних витрат. За фактором вир-тва тх. Прогрес поділяється на :трудоощадний(зростає гранична продуктивність праці), або капіталомісткий(зростає гран. продук-ть капіталу). Результатом тех. прогресу є зменш. витрат на вир-тво продукції і збільш. прибутутковості інв.-го капіталу, що спричинює зростання попиту на інв.-ії за даної %ставки.Рівень забез-ті осн. капіталом. Попит на інв.-ії залежить від співвіднош. Між вир-твом ВВП та осн. капіталом. Це випливає з моделі акселератора, (It=a(Yt-Yt-1)+d×Kt) осн. елементом рів-ня є коеф. акселерації(а), який показує, на скільки од. змінюються інв.-ії у разі зміни ВВП на одиницю. Залежність яку описує рів-ня означає,що під-тва намагаються зберігати певні співвіднош. Між осн.кап-ом і обсягом вир-тва. Податки на приб. під-ств. У процесі прийняття інв.-их рішень підприємці беруть до уваги не валов. а чист. приб. За цих умов зі збільшенням податків чист. приб. зменш., що послаблює мотивацію підприємців до інв-ня. І навпаки, зменш. податків спричинює збільш.чист. приб., що посилює їхню схильність до інв.-ня. Ділові очікув. Підприємці ухвалюючи інв.-ні рішення, орієнтуються на приб., очікуваний у майб. Важливу роль у визначенні рівня ділової активності відіграє ринок акцій, який показує зв’язок між динамікою курсів акцій і станом ділов.активності в ек-ці.

22.Класичний та кейнсіанський механізм урівноваження заощаджень з інвестиціями

Заощадж слугують єдиним джерелом фінансув інв. Тому слід визнати і те, що між заощадж та інв має спостерігатися рівновага, тобто S = I

Згідно з класич теорією рівновага між заощадж та інв досяг на фін ринку завдяки коливанню % ставки під впливом попиту на позичкові кошти (інв) та їх пропозиції (заощадж). Класич механ урівноваж заощадж з інв унаочнює рис.

За класич теорією заощадж та інв. є високоеластич до % ставки. При цьому заощадж знаход в прямій залежн від % ставки: чим нижчою є % ставка, тим менш є заощадж. Тому на рис крива заощадж має додат нахил. Що стосується інв, то вони знах в обернен залежності від % ставки. У зв’язку з цим їх крива має від’ємн нахил.

Згідно з класичною теорією зниж % ставки викличе скороч заощад та інв на 5 млрд грн, що забезп нову рівновагу на фін ринку в точці Т2. Оскільки С = Y-S, то це означ, що на 5 млрд грн збільш спожив. У підсумку виходить, що зменш заощадж та інв на 5 млрд грн компенс збільш спожив на 5 млрд грн Внасл цього обсяг вир-тва не зменш, а зниж параметрів рівноваги між заощад та інв досягається в умовах повної зайнятості.

К ейнс. механізм урівноваж. заощаджень з інвест. знаходить своє відображ. на рис. Інв. є менш еластич. відносно % ставки, ніж у класичному. Тому їх крива має невеликий кут нахилу. Але головн. відмін. кейнс. Механ. врівноваж заощадж з інв є нееласт заощаджень до % ставки. У зв’язку з цим на рис. крива заощадж набуває вигляду вертик лінії.

Кейнс не вважав, що зміна % ставки здатна суттєво вплив на бажання людей змінювати обсяг заощадж. Виріш вплив на заощадж справляє дохід у тій частині, в якій він в процесі розподілу формує наявний дохід Якщо заощадж нееласт до % ставки, то існує інш спосіб досягн рівноваги між заощадж та інв. Згідно з кейнс теорією, цей спосіб спир на пряму залежність заощадж від доходу, а доходу від інв. Оскільки інв є компонентом сукуп попиту, то в наведеному прикладі їх зменш означ падіння сукуп попиту порівняно з потенц ВВП і відповідно скороч обсягів доходу, тобто факт ВВП. У міру скороч інв і доходу заощадж як функція доходу зменш: S = s  Y. Врахуємо, що зменш доходу є екзогенним чинником нашої граф моделі. Тому на рис. вплив доходу на заощадж відображ через переміщення кривої заощадж у положення S2. Обсяг заощадж зменшиться до обсягу інв, тобто 35 млрд грн. Це означ, що рівновага між заощадж та інв буде досягнута в точці Т2, в якій % ставка = 8 %. Проте, на відміну від класиків, у кейнс така рівновага досяг не завдяки зниж % ставки, а внасл зменш доходу. До викладеного слід додати ще одну відмін кейнс теорії. рівновага між заощадж та інв може забезпеч в економ, яка знаходиться в умовах неповної зайнятості. І дійсно, у кейнс лише за рахунок скороч факт ВВП порівняно з ВВП повної зайнятості обсяг заощадж може змен­ш до обсягу інв.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]