Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2shpory.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
580.1 Кб
Скачать

34. Вплив д-ви на екон. Рівновагу: ф-ція спож у закритій зміш ек; кількісне визнач прив, держ, нац заощаджень та нац інвестицій; рівновага між ними.

Включення д-ви в екон. систему не порушує рівноваги в ек-ці, але вплив на умови її формув. З появою держ. сукупні витрати доповн. держ. закупівлями.

Суттєво трансформ. ф-ція спож. З урахуванням держави з’являються, з одного боку, податки, з іншого-трансф. платежі приват. сектору. Звідси ф-ція спож: C = + c(Y+TR-AT). Слід зазначити, що податки суттєво переважають над трансфертами. Оскільки різниця між ними визнач. через чисті податки Т, то у підсумку наявний дохід домогосп. зменш. на величину чистих податків (DI=Y-T). Звідси ф-ція спож спрощ. до такого вигляду: C = + c(Y-Т).

Із появою держ. прив. заощ зменш. на величину вилучень у формі чистих податків. Отже, у зміш. закритій ек-ці прив. заощадж. можна визнач так: S=Y-T-C.

На противагу зменшенню прив. заощаджень виникають держ заощ. Згідно із загал. правилом їх величина визнач. як різниця між наявним доходом держави у формі чистих податків і держ. спожм (Sg=T-Cg).

Сума прив. і держ. заощаджень –це нац. заощ (SN), які можна визнач. так: SN=Y-C-Cg. Сума прив. і держ. інвестицій дорівнює нац. інвестиціям (IN=I+Ig).

Отже, у змішаній закритій ек-ці рівновага забезпеч. за умов, коли нац. заощадж. дорівн. нац. інвестиціям (тобто Y-C-Cg = IN).

35. Монетарна пол у моделі ad-as та насл впливу на екон монет експансії в кор та довгост періодах.

Монет. політика, впливаючи на сукуп. попит, змінює обсяг ВВП. Згідно з кейнс. теорією вплив монет. політики на сукуп. попит реаліз. через кілька каналів, які володіють здатністю трансформ. зміну пропоз. грошей у зміну сукуп. попиту та реал. ВВП. Модель AD-AS здатна відображ. як реал, так і номінал. зміни в ек-ці, тому скорист. нею для ілюстрації наслідків стимулювальної монет. політики. В коротко- і довгострок. періодах наслідки впливу цієї політ. є різними.

Виділ. 3 основні наслідки монет. політики в короткострок. періоді: зниж. номін. і реал. %. ставок; збільш. номінал. і реал. ВВП; підвищ. цін (інфляція). Такі наслідки монетар. експансії відповід. сучасній кейнс. теорії, згідно з якою в короткострок. періоді крива сукуп. пропоз. має додатній нахил.

У довгострок. періоді за монет. політики збільш. обсягів вир-тва не відбувається. Це поясн. тим, що протягом цього періоду номін. зарплата адекватно зреагує на зміну товар цін і збільш. пропорційно їх зростанню. Тому не змін реал зарплата, яка утримує рівновагу на ринку пр на умовах повної зайн. Це унеможлив відхилення короткостр. сукуп. пропоз від довгострок, внасл чого обсяг ВВП підтрим на потенц рівні.

Отже, в довгостр. періоді монет. політика не здатна збільш. сукуп. пропозицію. Але вона збурює сукуп. попит, який здатний номінально збільшув, допоки не зрівн. з сукуп. пропозицією.

Якщо номін к-ть грошей і ціни зрост в однак пропорції, то реал. пропоз. грошей не змін.Тому попит і пропоз грошей за монет. політики у довгострок. періоді залиш. такими, якими вони були до застосув. монет. експансії. За цих умов залиш. без змін параметри рівноваги на грош. ринку і рівень реал. проц. ставки.

Осн. наслідки у довгострок. періоді: ціни підвищ. пропорційно номін. збільшенню пропоз. грошей; реал ВВП залиш без змін, а номін ВВП зростає пропорц. зростанню цін; реал. проц. ставка зберігається на незмін. рівні, а номін. зростає пропорц. зростанню цін.

Такі насл свідчать про нейтральність грошей у довгос пер,тобто зміна к-ті грошей не справляє будь-якого впл на реал величини, а змін. тільки номін. величини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]