Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2shpory.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
580.1 Кб
Скачать

23.Структура заощаджень. Трансформація заощаджень в інвестиції за допомогою фінансових ринків та фінансових посередників.

Приват заощад-це структуриз сист, яка склада з двох сегментів: заощад дом госп і заощадж підпр-в.

Заощадж домгосп визнач згідно із заг правилом-це та част їх наявного дох, яка залиш після здійсн витрат на спожив: Заощ домог=Особист наявн дохід-Спожив домогосп. Найпошир форм заощ домогосп є депозит вклади в комерц банках, придбання акцій та обліг.

Заощадж підпр структурно поділ на чисті та валові. В їх основі лежить відмінність між прибутком, чист приб і валовим приб підпр. Приб відображує перевищ виручки від реаліз продукції над витратами, пов’язаними з її вир-твом. Приб мінус податок на приб-це чистий прибуток. За своєю суттю чист приб є наявним доходом підпр. Певна його частина у формі дивідендів спрямов на приват спожив. Звідси виплив формула чистих заощадж підпр у спрощеній екон:Чисті заощадж підпр= чист прибуток-дивіденти

Валовий приб-це приб плюс амортизація, тобто спожив основного капіталу. Це дає підстави визнач валові заощадж підпр за такою формул:валові заощадж підпр=чист прибуток-дивіденти-аморт.

Отже, заощаджують як домогосп, так і підпр. Проте майже всі інв здійсн підпр. При цьому їх потреби в інв коштах, перевищ їх заощадж. За цих умов виникає певний дисбаланс: з одного боку, заощадж домогосп перевищу їх потреби в інв ресурсах; з іншого-заощадж підпр є недостат для фін забезпеч інв. Це зумов як можлив, так і доцільн переміщ тимчасово вільних коштів домгосп у тимчас розпорядж підпр. Таке переміщ здійсн за допом фін сист. Вона склад з двох інстит: фінан ринків і фін посередників. Фін ринки-це ринки, здебільш облігац та акцій. До фін посередн належ банки, страх компанії та пенсійні фонди, а також інв посередники.Залуч підпр інв коштів через фін ринки-це пряме фінанс інв, яке здійсн за рахунок емісії цінних паперів. Голов інструм прямого фінанс інв є облігації та акції. Інш спосіб прямого фінанс інв-емісія акцій. Основ видом акцій є звичайна акція-вимога акціонера на частку акціонер капіталу підпр і на відповід частку в його прибутках у формі дивідендів.Мобілізац підпр інв коштів через фін посередників-це непряме фін інвестиц. Роль фін посередників полягає в тому, щоб акумулюв в себе заощадж домог і за рах їх надавати кошти підпр, які мають дефіцит фін-інв ресур. Банки акумулюють вільні кошти домог прийняттям їх на депозит, страх компанії і пенсійні фонди-через отрим коштів на договірній осн, інв посередники-переважно шляхом продажу цінн паперів.

24.Моделі макроекон-ної рівноваги товарного ринку-“Витрати-випуск”, “Вилучення-ін’єкції”. Графічна інтерпретація та економічні пояснення.

За методом “видатки-випуск” рівнов.ВВП- це такий обсяг вир-ва, якому відповід сукуп витрати, достатні для закупки всієї продукції, виробл в поточ періоді. Тобто, при рівнов.ВВП сукупна к-ть виробл товарів = сукуп к-ті закупл товарів (споживчих та інвест). Економ постійно тяжіє до рівноваги. Це означ, що у випадку, коли сукуп витр перевищ ВВП і відбув.незаплановане зменш товар.запасів, Підпр-ва будуть зацікавл збільш вир-во до рівня сукуп.витрат, якщо навпаки, сукуп.витрати менші від ВВП і відбув.незаплановане збільш товарних запасів, вони будуть змушені скорочувати вир-во до рівня сукуп.витрат. Аналіз рівнов.ВВП можна здійсн і за допом граф.моделі “видатки-випуск” (Кейнс хрест).

Але в дійсності факт.сукуп.витрати, як правило, не збігаються із заплан.сукуп.витратами. Якщо Е<Y-економіка виробляє більше продукції, ніж зможуть її реаліз. Це свідчить про виникн перевир-ва, яке супров. Збільш товар запасів і незаплан.приростом інв у товар запаси (+І’).Отже, підп-ва зменш вир-во до рівня попиту, що породжуватиме тенден до віднови рівноваги між ВВП і сукуп.видатками. Якщо навпаки, то це ознака недовир-ва, яке супроводж.незаплан зменш інв у товарні запаси (-І’) і слугує для підп-в підставою збільш вир-во до рівня попиту. Взагалі інвестиції викон.балан.роль в економ: Y=E±I’. Це означає, що в умовах рівноваги Y=0 Y=E. В основі методу «вилучення-ін’єкції» лежить та обставина, що в економ кругообігу постійно мають місце вилучення (зменш видатків) або ін’єкції (збільш видатків). Вилучення відбув у формі заощад, податків, імпорту. Ін’єкції здійсн в формі інв, держ закупівель, експорту. Економ рівновага існує лише за умов, коли вилучення = ін’єкціямУ спрощеному варіанті, яким є прив економ закритого типу, вилучення відбув лише у формі заощадж, а ін’єкції-лише у формі інв. За цих умов модель економ рівноваги виглядає так: S = І, де І-заплановані інвестиції. Фактич інв, як правило, відхил від заплан на величину незаплан інв і = . Завдяки незаплан інв фактич інв завжди = заощадж: . Це положення кореспондується з методом «видатки-випуск», за яким факт сукуп видатки завжди = ВВП за рахунок незаплан інвестицій. У граф інтерпретації модель «вилучення-ін’єкції» подана

Граф рівновагу ВВП можна визнач у точці перетину кривої заощаджень S і план інв І. У точці рівноваги А домогосп мають намір заощадити стільки ж, скільки підприємці бажають інвестувати.Якщо факт дохід перевищує рівноваж рівень, має місце тенденція до скороч вир-тва.Якщо факт дохід менш за рівноваж рівень, спостеріг тенденція до зрост вир-тва. Заощад зазвичай не = заплан інв. Але вони постійно тяжіють до рівноваги. Це забезпеч на ринку позичкового капіталу, на якому регул роль виконує % ставка. Якщо, наприклад, заощадж перевищили заплан інв, то це означає, що пропозиція позичкових грошей перевищила попит на них з боку інвесторів. Завдяки цьому % ставка знижу, що сприяє збільш інв попиту до рівноваги із заощадж.Отже, рівновага на ринку позичкового капіталу є необхідною умовою забезпеч рівноваги між вилученнями (заощадж) та ін’єкціями (інв), а відтак-і рівноваги на товарному ринку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]