Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2shpory.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
580.1 Кб
Скачать

25. Модель простого мультиплік витрат. Механізм мультиплік автономних витрат. Ефект мультипл.

Теорія стверджує,що зміна будь-якого компонента заплан сук витр на 1грн спричинює зміну рівноважно ВВП більш як на 1грн. Тому між ними не проста, а мультиплікативна залежність, яка вимір мультиплікатором витрат(Ме=1/1-c=1/s).Поняття ввів англ. Кан 1931р, розвинув Кейнс. Мультиплікативний ефект зумовл тим, що збільш автономних витрат породж в ек-ці нескінченно спадний ланцюг індуційованих витрат на спож. Завдяки здатності автоном витрат генерувати індуційовані витрати, приріст заплан сук витрат перевищує приріст автоном витрат на суму індуційованих витрат. Отже, ефект мультиплікатора-це сума індуційованих витрат. Ме назив простим, бо враховує лише 1 канал вилучень-заощадження (складний врах ще й податки і імпорт).

26. Сутність, графічна інтерпр та кількісне визначення рецесійного та інфляційного розривів в екон.

Ідеальний варіант- коли заплан сук витр дорівн потенц ВВП. Тоді в ек-ці досяг коротко- і довгострокова рівновага та забезп повна зайнятість. Але, як правило, заплан сук витрат або не вистачає для закупівлі потенц ВВП, або вони є надмірні. Залежно від цього в ек-ці виникають різні наслідки:

Коли заплан сук витр не вистачає: Рецес розрив(РР)-величина, на яку потрібно збільш автоном витрати, щоб ВВП досяг потенц рівня.РР викликає в ек-ці відставання факт ВВП від потенц, тобто рецесію.Графічно: це відрізок, рівний відстані по вертикалі між лінією потенц необхідних сук витр і лінією заплан сук витр.Звідси, кількісно РР-величина, на яку заплан автоном витр менші порівняно з необхідними автоном витр. РР спричинює мультиплікативне відстав факт ВВП від потенц ВВП, що означ, що потенц ВВП перевищ факт ВВП на величину РР помноженого на мультиплік витрат:∆Er=Yp-Y/Me. Дана модель не врах інфляцію,оск грунт на припущенні, що збільш заплан автоном витр і зрост факт ВВП не супроводж зрост цін.Якщо врах інфл, РР дор: ∆Er*P=(Yp-Y)P/Me (де Р-індекс цін).а графік не змін, бо графік спирається на реальні величини.

Інфляц розрив (ІР)- величина, на яку потр зменш автоном витр, щоб зменш ВВП до потенц РЕАЛЬНОГО рівня (усунути інфляц перенагрів ек-ки). Виникає,коли ек-ка в стані повної зайнятості, запл сук витр надмірні порівняно з потенц необхідн сук витр.За таких умов факт ВВП може перевищ потенц ВВП лише за рах росту цін (інфляції).Графічно, це відрізок, рівний відстані по вертикалі між лініями потенц необхідних сук витр і запл сук витрат.ІР викликає надмірне зрост заплан сук витр, яке повністю трансформ у приріст цін і не збільшує обсяг в-ва. ІР викликає інфляц збільш факт ВВП порівняно з потенцВВП на мультиплікат основі.: ∆Ei=Yp(P-1)/Me.

27. Сутність ек зрост та його показн. Екстенс та інтенс зрост ек. Ек зрост та економічний розвиток.

Ек зростання-зростаюча здатність ек-ки до реалізації своїх виробн можливостей. Сутність ек зрост-у розширеному відтворенні тих самих тов. і послуг з використ незмінної технології (кількісні зміни).вимір 2 показниками: середньор темпом приросту реального ВВП; середньоріч темпом приросту ВВП на душу насел. Інтегральний показник-індекс людського розвитку (середньозважена величина від індексів 4х показників: очікувана тривалість життя, грамотність дорослого насел, рівень освіти,купівельна спроможність. Індекс окремої країни зіставл зі світовим). Ек зрост є функцією певних чинників: збільш обсягів факторів в-ва, підвищ їх ефективності, в т ч за рах НТП. До чинників зрост також належ сук попит і пропозиція. Зал від того, які чинники викликають зрост виділяють: екстенсивне (обсяг в-ва зрост за рах лише збільш обсягів факторів в-ва за незмінної їх ефективності) і інтенсивне ( зрост відбув лише завдяки підвищ продуктивності виробн. Факторів).В реальній ек-ці не існує чисто інтенс чи екстенс розвитку, він змішаний із переважанням того чи іншого типу зростання.

Ек зрост не тотожне ек розвитку. Ек розвиток-якісний перехід від одного стану ек-ки до іншого. Коли в новому періоді не тільки збільш в-во тих же тов. і посл, а й виробл нові тов. і посл з використ нових технологій. Отже, ек зрост відбув без ек розв, але розвиток неможливий без зростання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]