Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
28-38.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
43.36 Кб
Скачать

28.Побудова синтетичного обліку за строковими депозитними рахунками та режим їх функціонування. Типова структура депозитних рахунків.

Депозити — це грошові кошти, які внесені у банк клієнтами, зберігаються на їх рахунках і використовуються відповідно з укла­деною угодою і банківським законодавством.

Депозити, що застосовуються у практиці сучасних банків, відріз­няються в залежності від строку, умов внесення і вилучення коштів, сплати відсотків, а також можливостей отримання пільг за активними операціями з банками та деяких інших характеристик.

Строкові депозити, чи депозити на визначений строк,— це грошові кошти, що зберігаються на окремих рахунках у банку, приносять власнику відсотковий дохід, не використовуються для платежів на користь третіх осіб і повинні бути повернуті клієнту у визначений строк.

Строкові депозитні рахунки призначені для обліку заборгованості банку за сроковими депозитами клієнтів. За структурою ці рахунки є пасивними і відкриваються клієнтам за умови укладання договору банківського вкладу. Для обліку операцій за строковими депозитами у банку відкриваються депозитні рахунки.

Строкові депозитні рахунки :

  1. строкові депозити субєктів господарської діяльності: (пас.)

2610 Короткострокові депозити; 2615 довгострокові депозити.

  1. строкові депозити банків: (пас.)

1610 Депозити «овернайт» іншіх банків; 1611 Гарантійні депозити іншіх банків; 1612 Короткостр. депозити іншіх банків; 1615 Довгостр. депозити іншіх банків.

  1. строкові депозити бюджетних установ: (пас.)

2525 Депозити клієнтів, які утримуються з держ. бюджету; 2546 Депозити місцевих бюджетів.

  1. строкові й ощадні депозити приватних осіб: (пас.)

2630 Короткостр. Депозити фіз. осіб; 2635 Довгостр. депозити фіз. осіб.

Отже, при класифікації синтетичних рахунків важлива ще одна ознака: термін залучення депозитів. Згідно з цією ознакою депозити поділяються на короткострокові (до одного року) та довгострокові (понад один рік).

Депозитні рахунки — пасивні, тобто мають кредитове сальдо, і носять мультивалютний характер. На наведених рахунках відобра­жаються операції із залучення та використання ощадних вкладів та строкових депозитів як у національній, так і в іноземній валюті.

Сплата відсоткового доходу — важлива особливість депозитних рахунків. Діючими правилами передбачено щомісячне нарахування відсотків незалежно від дати їх фактичної виплати згідно угоди. Нараховані відсотки обліковуються на пасивному балансовому рахунку «Нараховані витрати за строковими депозитами».

Фізичній особі-нерезиденту надається іменна ощадна книжка. В угоді обумовлюється сума, що вноситься або перераховується на вкладний рахунок, термін зберігання та порядок повернення, розмір %, та умови перегляду %, а також умови розірвання угоди. В разі відкриття вкладного рахунку фіз особі резиденту у договорі на підставі довідки податкового органу вказується ідентифікаційний №.

Типова структура депозитних рахунків:

АААА – рах-к чи кіль-ка рах-ків, за якими обліков номін суму забо-сті за певним зобов до терміну його погашення (2610,2611,2615)

ААА6 – рах-ок за яким облік суму неамортиз дисконту за певним зобов

ААА7 – рах-ок за яким облік суму неамортиз премії за певним зобов

ААА8 – рах-ок, за яким облік нараховані витрати за певним зобов

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]