Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2shpory.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
580.1 Кб
Скачать

1. Практична функція макроекономіки. Об’єкт та предмет макроекономіки. Моделювання як головний метод відображення фактичної поведінки економіки.

Практ ф-ія макроек в тому, щоб продукувати такі знання, які здатні озброїти людей спроможністю підвищ ефективн економіки і на цій основі забезпеч умови для стійкого зрост рівня їх життя. Вона зумовлюється існуванням головної суперечності в житті сусп: матер потреби людей безмежн, а економ ресурси обмежені. 3 напрями підвищ ефективн економіки(співвідн між її результ та витратами)-забезпеч повної зайнятості ресурсів, оптимізац розподілу наявних ресурсів, підвищ продукт ресурсів. Об*єктом є економ сист як сукупність економ суб*єктів економ суб*єктів, діяльн яких спирається на історично визначені форми виробн відносин та адекватніиїм механізми регулюв економ діяльн. Окремі економ сист різняться між собою формами власності на засоби вир-ва та механізми регулюв економ. За цими озн економ сист поділяються на вільний ринок, командно-адміністрат економ, змішану економ. Предметом є причинно-наслідк механізми функціон та розв нац економ, який являє собою сукупн зв*язк між окремими макроеконом процесами і явищами. Розрізняють позитивну і нормативну макроек в зал від того, яку ф-ію вона виконує (пізнав чи прикладну). Моделюв є головним методом розкриття предмета макроек. Воно дає можл знехтувати другорядними дет і зосередитись на головн, що спостеріг в реальному житті. Використ змінні 2х типів: ендогенні (чинники, повед яких потрібно поясн в процесі побудови моделі) та екзогенні(чинники, повед яких визнач за межами даної моделі). В макроек найб застосов мат та граф моделі.

2. Сутність, принципи та основні категорії снр. Відмінності снр від балансу народного госп-ва.

Сист нац рахунків-це сист взаємопов показників і класифікац які використ для аналізу узагальн результатів і аспектів економ процесу на макрорівні. Методолог принципи: 1)продуктивн є будь-яка праця, яка створює ВВП, тому розгляд матер і нема тер вир-во 2)на макрорівні потоки витрат і доходів тотожні-витрати одних є доходами інших, витрати і доходи-2 сторони однієї і тієї ж угоди 3)в економ існує постійн кругообіг витрат і доходів-витрати створ доходи, а доходи є джерелом нових витрат. За доп категорій СНР здійсн облік економ діяльн в країні: 1)інститут одиниці(економ одиниці, що можуть володіти активами і брати на себе фін зобов*яз)-резиденти і нерез 2)сектори-нефінанс корпорації, фін корпорац, органи заг держ управл, домогосп, не комерц організац що обслугов домогосп 3)операції-операції з тов і послугами, розподільчі операц, операц з фін іструментами, ін операц 4)рахунки-для екон вцілому, для секторів економ, для галузей економ, для окремих економ операцій. Осн відм валового прод (БНГ) від вал випуску (СНР) у тому, що в СНР до його обсягу разом з вартістю матер благ включено вартість немат послуг-як платних, так і безкошт. В СНР до ВВ включ вартість брухту, одержаного в процесі переробки сировини та реалізов поза вир-вом, а в БНГ вартість такого брухту не включ до валової продукц та валового продукту. У СНР продукція підпр гром харчув включає вартість перероблюв сировини, а в БНГ вона визнач без урахув вартості сиров. Проміжне спожив у СНР охоплює всі поточні виробн витрати підпр і організ, пов’язані із створ матер благ та немат послуг. У БНГ витрати підпр і організ на немат послуги не включ до виробн витрат, оскільки платежі за ці послуги вважаються перерозпод потоками.Витрати підпр і організац на матер блага і посл у зв’яз із наданням послуг соц-культ х-ру своїм працівн та членам їх сімей, а також на службові відрядж у СНР відносяться до проміжн спожив, а в БНГ-до нац доходу. До нац доходу в БНГ включ витрати матер оборотних коштів, а в СНР-до проміжн спожив, за винятком витрат, пов’яз із стихійним лихом. У складі матер витрат (БНГ) враховується спожив основних фондів (амортизація), а в СНР амортиз не включ до проміжн спожив.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]