Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2shpory.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
580.1 Кб
Скачать

7. Екон-на сутність сукупної пропозиції. Хар-ка окремих відрізків сукупної пропозиції. Нецінові фактори впливу на сукупну пропозицію.

Сукуп. Пропозиція (AS)-це сукупність товарів і послуг, які виробляють націон. Підпр-ва для продажу на ринку з метою отримання прибутку. Отже суб’єктами є Підпр-ва, що вироб. Товари і послуги, а мотиваційним чинником-максимізація прибутку. AS прямо і безпосередньо залежить від ціни і має 3 відрізки-1) Кейнсіансіанський-харак. ек. в стані кризи-ВВП мін, високе безроб., ціни не змін., На цьому відр. змін. лише реал. ВВП. харак. ек. В короткострок. Періоді, коли ціни, зар.плати та проц..ставки не гнучкі. 2) Проміжний відр.-ек. Під час пожвавленні, коли зростає ВВП, зайнятість, але виникає інфляція. Змін. раел та номін. ВВП. 3) Класичний-ек. В стані процвітання-ВВП потен., повна зайнятість, висока інфляція. Змін лише номін. ВВП, реал залиш на рівні потенційного-ВВП номін більше ніж ВВП реальне. Характ. В довгостроковому періоді, коли ціни, зар. Плата та % ставки гнучкі. До нецінових чинників сукупної пропозиції нал зміни (рис. 3.3): -цін на ресурси; -у продуктивності праці;-податків з підпр-в та субсидій. Якщо змінюються нецінові чинники, змінюються й середні витра-ти. Залежність між ними є оберненою. Коли нецінові фактори зменшують середні витрати, сукупна пропозиція збільшується, а її крива зміщується вправо. І навпаки. Серед нецінових факторів найбільший вплив на сукупну пропозицію справляють ціни на ресурси. Це особливо стосується цін на роб силу (заробітна плата) та матеріальні ресурси (сировина. матеріали, паливо тощо). Збільшення продуктивності ресурсів означає. що за наявного обсягу ресурсів можна виробити більший реальний обсяг національного продукту. Це зменшує середні витрати, збільшує сукупну пропозицію і зміщує її криву вправо. Збільшення субсидій Підпр-вам зменшує середні витрати і збільшує сукупну пропозицію.

8. Модель «аd-as» як базова модель макроекон-ної рівноваги: коротко- і довгострокова рівновага.

Рівновага в економ є рівновагою між суку попитом і суку пропозицією, тобто AD=AS. Рівновага на товар ринку виникає внасл перетину AS та AD. Вона визначає рівноваж ВВП за умов рівнов. Ціни. В стані рівноваги економіка стабільна. Якщо початкова рівнов досяг на кейнсіанському відрізку AS, то стимул. Сукуп попити призвод до реал економ зростання. Якщо вона досяг на проміж відрізку, то стимул. Сукуп. Попиту також доцільне-забезпеч економ зростання, але тут виник інфляція, тому необхідно в цей час зіставляти темпи росту обсягів вир-ва и темпи росту цін, забезпеч випереджаюче зростання перших. Якщо рівновага досяг на класич відрізку AS, то стимул суку попиту недоцільне, тому що призводить тільки до інфляції, номінального зростання ВВП. Короткострокова рівновага-відображає рівновагу між сукупним попитом і короткостроковою сукупною пропозицією. Довгострокова-це рівновага між суку попитом і короткостроковою суку пропозицією, яка = довгостроковій сукуп пропозиції. Короткострокова сукупна пропозиція може збігатися або не збіг з довгострок сукуп пропозицією. Вони збіг, якщо економіка знаходь в стані повної занятості, і не збігаються, якщо економіка потрапляє у стан не поної або надмірної зайнятості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]