Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Folkloristika alused.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
171.52 Кб
Скачать

8. Rahvausundi kujunemisest ajaloolises kontekstis

usund

...inimeste rühma pärimuslik ja ühelaadne suhtumine üleloomulikku maailma, mis korraldab ja seab inimeste käekäiku. (tekitab inimestes tunde ,et see pole tõsieluline), uurija ei tohiks ajada segi uskumist teadmisega- ühel juhul on tegu kultuuritekstidega.

-sümbolite süsteem

-mis tekitab inimestes tugevaid, hõimavaid ja kauakestvaid meeleolusid ja motivatsioone

-formuleerib arusaamu eksistentsi üldise korra kohta

-ümbritseb need arusaamad sellise tegelikkuse auraga, et need mõjuvad elulähedasena

Tunnused, mis eristavad teda suurusunditest:

  • Sünkretism (erinev algupära, heterogeensus – nt reinkarnatsiooni idee levib praegu Euroopas)

  • Orienteeritus reaalsele elule (mitte, et mis on „lunastus”, mis „patt”)

Eesti hõimude ristiusustamise (13. saj) eelse muinasusundi kohta saab teha põhiliselt vaid oletusi keeleajaloo, arheoloogiliste leidude ning üksikute kirjalike allikate põhjal. Tõenäoliselt oli muinasusundi varaseim kihistus üsna sarnane teiste loodusrahvastega, selle olulisemad osad olid animism ning esivanematekultus. Totemismile on vähe viiteid. Muudatusi tõi uskumustesse ja kommetesse põlluharimise ning paikse eluviisi levik, samuti kokkupuuted balti ja germaani hõimudega. Arvatavasti sel perioodil tekkisid kujutelmad haldjatest kui kaitsevaimudest-jumalustest, kes mõnevõrra erinesid varasematest arusaamadest looduse hingestatusest. Tekkis usk kodu- või majahaldjaisse (nt Lääne-Eestis pühak Antoniusega seotud haldjas Tõnn). Maaviljelus tõi kaasa ilmastikunähtuste ja taeva jumaluste ja personifikatsioonide tähtsuse tõusu; metsa- ja veevaime seevastu hakati võõristama. Rahvakalendris olid päikese austamisega seotud suvehari ja talihari, samuti külvinädalad ja hingedeaeg. Hiljem on sellega tihedalt kokku sulanud kristliku kirikukalendri tähtpäevad (kadripäev, mihklipäev – tulenevad kristlikest pühakutest). Võimalik, et germaani mõjul kujunesid hiiumüüdid, mille kajastusena on meieni jõudnud Kalevipoja lood. Hiiukujutelmadega sulas hiljem kokku kristlik kurat, andes tegelase nimega Vanapagan. Levisid ka muud germaanipärased uskumused – kuri silm, libahunt, tuulispea, pisuhänd, näkk, puuk, haiguste personifikatsioonid (hall, katk). Aja jooksul süvenes veelgi kartus kurja surnu ees, kujunes välja keerukas tõrjemaagia. Need jooned süvenesid kontaktide mõjul ristiusuga ning teiste rahvaste rahvalike uskumustega. Eesti rahvausundiga on omapärasel viisil seotud romantismiajastu rahvavalgustajate poolt loodud ja populaarseks saanud Soome mõjudega pseudomütoloogia. Kirjasõna kaudu jõudis see rahva sekka ning kohati on keeruline eristada autentset rahvapärast materjali sekundaarsest. 2005. aastal läbi viidud Eurobaromeetri uurimuse kohaselt uskus 16 protsenti eestimaalastest Jumala olemasolu, 54 protsenti uskus «mingisuguse vaimu või elujõu» olemasolu. Tänapäeva rahvausund on suures osas meedia kontrolli all.

9. Mängud ja rahvaluuleliikide põimumine

mängud kui rahvaluule kirjandusliku liigituse dramaatilise ajalaotuse osa.

  • suurema esteetilismeeleolulise funktsiooniga

  • suurem seos igapäevaelu kujutamisega

  • seotud sotsiaalsete suhete kujundamise/kontrollimise jms.- inimestevaheline suhtlemine

mängude liigitus:

  • laulumängud(Herbert Tampere)

kui iseseisev žanr, kuid sisaldab varasemaid kihte (mängu kui iseseisva žanrieelsed kihid); sisaldavad laulu, liikumist, dialoogi, kostüüme, rekvisiite.(Nt nõiamängulaul) Talupojamaailmas vanemad kui tants- paaristants tuleb alles 19. sajandil. Siis muutub ka mängude maailm.

  1. vanemad laulumängud: regilaul + draamaelemendid: mängu tegevust/sündmusi etendatakse. Tekkinud enne 16. sajandit, oletatavasti 12. sajandi lõpust, laialdasem levik 14. sajandist (Põhjendus: linna.jm kesk-Euroopa mõjudega teema)

  2. uuemad laulumängud: siirdevormilised laulud+tantsulisfiguraalne liikumine, 16.-17. sajand

  • Vanad mängud (H. Tampere)

teemad: tööd, igapäevaelu, ühiskondlikud suhted. Konflikt: mingi äpardus (tööloomade kadumine või vargus, millegi kadumine)- keegi tuleb midagi mängu ühelt poolelt nõudma- dialoog.

  1. ringmängud: lõppriimilised laulud + näideldakse/tantsitakse paaristantsu, 19. Saj