Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dokument_Microsoft_Office_Word-1.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
159.71 Кб
Скачать

12. Визначення необхідного та додаткового продукту

Необхідний продукт – частина національного доходу, яка використовується на відтворення людини: передусім витрати на житло, одяг, продукти харчування, соціальні та духовні потреби.

Додатковий продукт - частина національного доходу, яка використовується для розширення виробництва, створення резервного фонду, виплати дивідендів, збагачення панівного класу (придбання ним предметів розкоші, спорудження розкішних особняків, будівництво дорогих яхт тощо).

На стадії розподілу необхідний і додатковий продукти розпадаються на первинні доходи. Основними формами таких доходів є заробітна плата, прибуток, відсоток, рента, дивіденди, орендна плата тощо. Серед цих доходів виділяють трудові й нетрудові. До трудових належать доходи, що створюються працівниками на підприємствах і в галузях і надходять у їх індивідуальне розпорядження у формі заробітної плати, а також доходи працівників міста і села від індивідуальної трудової діяльності й підсобного господарства. До нетрудових доходів, джерелом яких є додатковий продукт, належать частина прибутку підприємців, відсоток, рента, прибуток власників торговельного капіталу та ін. На основі перерозподілу національного доходу формуються вторинні, або похідні, доходи. Основними формами таких доходів є виплата пенсій, стипендій, допомога багатодітним сім’ям, платня військовослужбовцям, працівникам правоохоронних органів тощо. Основним джерелом вторинних доходів є податки.

Внаслідок розподілу та перерозподілу національного доходу утворюються кінцеві доходи, які використовують для споживання та нагромадження.

13. Економічні потреби суспільства: їх суть та класифікація

Потреби-бажання придбати і використати товари і послуги,котрі приносять користь. Економічна потреба-внутрішній мотив людини,що спонукає її до економічної діяльності з метою забезпечення власного добробуту і добробуту членів сім’ї.Класифікація:1)за характером виникнення (базові,породжені розвитком цивілізації)2)за нагальністю задоволення(першочергові)3)за засобами задоволення(матеріальні,нематеріальні) 4)за суб’єктами(особиста,віртуальна,індивідуальна, колективна,суспільна)5)за об’єктами(фізіологічні, соціальні,духовні,нерозумні,виробничі).

У суспільстві діє закон зростання потреб:в міру розвитку суспільного в-ва і людини,як особистості та продуктивної сили,відбувається постійне зростання потреб.

14. Виробничі можливості суспільства і потреби

У сучасних потребах можна виокремити:• фізіологічні (в їжі, одязі, теплі, світлі тощо);• соціальні (необхідність, потяг до спілкування і пов'язані з цим засоби);• духовні (інтелектуальні), емоційні, етичні й естетичні;• нерозумні потреби, які заважають відновленню життєвих сил індивіда (куріння, алкоголізм, вживання наркотичних речовин тощо).В умовах обмеженості ресурсів перед суспільством і виробниками виникають потреби пошуку альтернативних варіантів використання ресурсів.Соціально-економічні орієнтири цього процесу:1)економія ресурсів і зростання їхньої віддачі;2)оптимізація процесу споживання;3)збереження і охорона дозвілля;4) здешевлення продукції та послуг;5)забезпечення перспектив для розвитку в-ва;6)досягнення певної зайнятості ресурсів і повного обсягу в-ва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]