Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dokument_Microsoft_Office_Word-1.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
159.71 Кб
Скачать

9. Фактори виробництва

Фа́ктори виробни́цтва— ресурси, необхідні для виробництва товарів або послуг. Класичними факторами виробництва є робоча сила, земля, капітал.Четвертим фактором вважається підприємництво.також ще НТП ,інформація, екологія, енергія,фактор часу.Закон спадної продуктивності факторів в-ва:якщо один із факторів є змінним,а інші-незмінними,то починаючи з певного моменту гранична продуктивність кожної натупної одиниці цього змінного фактору буде зменшуватись.

10. Ефективність виробництва та продуктивність праці

Ефективність виробництва — це показник діяльності виробництва по розподілу й переробці ресурсів із метою виробництва товарів. Ефективність можна вимірити через коефіцієнт — відношення результатів на виході до ресурсів на вході чи через обсяги випуску продукції, її номенклатури.Ефективність класифікується за: 1)наслідками(економічна,соціальна)2)місцем одержання(локальна,народногосподарська)3) ступенем збільшення ефекту(первісна, мультиплікаційна)4)метою визначення(абсолютна, порівняльна) До найважливіших узагальнюючих показників ефективності виробництва відноситься частка приросту обсягу вироблюваної продукції за рахунок інтенсивних чинників

Продукти́вність пра́ці-це показник трудової діяльності працівників. Характеризує кількість продукції, виробленої в одиницю часу, або витрати часу на виробництво одиниці продукції. Резервами зростання продуктивності праці є використані можливості економії затрат праці, які виникають внаслідок дій тих чи інших факторів. Підвищення продуктивності праці залежить і від соціально-економічних показників, які пов’язані із кваліфікацією і освітою виконавців, рівнем відносин власності на підприємстві, умовами праці, застосуванням оптимальних режимів праці і відпочинку, психологічним кліматом у колективі, його згуртованістю і внутрішньоколективними стосунками, поліпшення умов праці, підвищення творчої активності працівників. два показники рівня продуктивності праці: виробіток і трудомісткість.

Виробіток — це прямий показник рівня продуктивності праці, що визначається кількістю продукції (робіт, послуг), виробленої одним пра­цівником за одиницю робочого часу, і розраховується за формулою:В=V/T, де В — виробіток;V— обсяг виробництва продукції;Т — затрати праці на випуск відповідного обсягу продукції . Трудомісткість — це обернений показник рівня продуктивності праці, що характеризується кількістю робочого часу, витраченого на ви­робництво одиниці продукції, і розраховується за фор­мулою: ТМ=Т/V.

11Поняття суспільного продукту та його структура

Він являє собою всю суму матеріальних і духовних благ, створених суспільством за певний проміжок часу. Залежно від того, які елементи включають до його складу, слід розрізняти: валовий суспільний продукт, кінцевий суспільний продукт, валовий внутрішній продукт і валовий національний продукт. Натуральна форма суспільного продукту дає можливість розглядати його структуру за матеріально-речовим характером. Кінцевими продуктами є матеріальні блага і послуги, які виробляються для кінцевого використання, а не для подальшої обробки чи переробки або перепродажу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]