Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dokument_Microsoft_Office_Word-1.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
159.71 Кб
Скачать

32. Принципи класифікації ринків

1. За суспільним поділом праці ринок поділяють на:місцевий;регіональний;національний;світовий або міжнародний.2. За формами власності: приватний;колективний (кооперативний); державний.3. За об'єктами обміну:товарний; грошовий.4. За форми конкуренції:ринок досконалої конкуренції. 5. За організацією обміну.

оптовий - роздрібний;експортний;імпортний. За історичним процесом розвитку розрізняють: вільний ринок, монополізований ринок, регульований ринок.Вільний ринок - це ринок, на який возилися товари і послуги багатьох незалежних товаровиробників і жоден з яких не виготовляв переважаючу частину продукції, і тим самим не міг вплинути на рівень цін, а ціни встановлювалися шляхом вільної конкуренції.

Монополізований ринок - це ринок, на який везуться товари і послуги незалежної кількості товаровиробників, кожен з яких виготовляє переважну частину продукції і може впливати на рівень цін. Вони диктують свої ціни на ринку, або можуть об'єднатися і зосередити в своїх руках переважаючу, або основну частину виробництва.

Регульований ринок (20 ст.) - це ринок, який існує в умовах державного регулювання і контролю за допомогою заходів адміністративного та економічного характеру.Адміністративні заходи - антимонопольне законодавство.Економічні заходи - це кредитна податкова і фінансова політика держави.Ринки класифікують за видами.1. Ринок предметів споживання - це ринок, продають товари довгострокового і короткострокового користування.Ринок засобів виробництва, який поділяється на:ринок предметів праці (п/п);

ринок засобів праці.Ринок п/п включає:ринок природних ресурсів;ринок сировини і матеріалів.

2. Ринок засобів праці включає:ринок нового устаткування;ринок уживаного устаткування;ринок специфічного устаткування.3. Ринок робочої сили - це ринок праці.4. Фінансовий ринок включає:ринок готівки;ринок боргових зобов'язань;ринок цінних паперів;спекулятивний ринок грошей.5. Ринок послуг. В ньому розрізняють:послуги матеріального і нематеріального характеру; матеріально-транспортні послуги.6. Ринок нерухомості - це ринок, на якому продається земля та будівлі.7. Ринок інтелектуальної власності - це ринок, де продаються об'єкти інтелектуальної власності 8. Валютний ринок - це ринок, де купуються і продаються іноземна валюта, а також платіжні документи, виражені і іноземній валюті.9. Ринок інформації - сукупність економічних відносин з приводу збирання, обробки, систематизації інформації та продажу її кінцевому споживачу.

33. Поняття та основні риси інфраструктури ринку

Інфраструктура ринку - комлекс інститутів, служб,підприємств,організацій,які забезпечують нормальний режим безперебійного функціонування ринку. Будова інфраструктури ринку дуже складна,тому варто розглянути її складові елементи,які можна подати у вигляді підсистем: організаційно-технічна: Товарні біржі Оптові ринки ,Аукціони ,Торговельно-промислові палати ,Сервісні центри ,Ріелтерські фірми Фінансово-кредитна: Банки ,Фондові біржі,Валютні біржі ,Страхові компанії ,Ощадні каси ,Ломбарди та ін..державно-регулятивна: Біржі праці Ліцензування ,Оподаткування ,Митна система

науково-дослідне та інформаційне забезпечення:

Консалтингові компанії ,Інформаційні агентства Рекламні агентства ,Юридичні контори. Інфраструктура ринку покликана забезпечувати цивілізовані стосунки між суб’єктами через свої функції. створення умов для ділових контрактів підприємств ;регулювання руху робочої сили ;здійснення маркетингового,інформаційного та рекламного обслуговування ;підвищення оперативності,ефективності роботи суб’єктів ринку

Забезпечення фінансової підтримки і кредитування підприємств ;правове та економічне консультування підприємств,захист їх інтересів у державних та інших структурах ;страховий захист підприємницької діяльності ;сприяння матеріально-технічному забезпеченню і реалізації товарів і послуг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]