Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dokument_Microsoft_Office_Word-1.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
159.71 Кб
Скачать

40. Заробітна плата: сутність, форми, системи

заробітна плата – це об’єктивно необхідний для відтворення робочої сили та ефективного функціонування виробництва обсяг вираженої в грошовій формі основної частини життєвих засобів, що відповідає досягнутому рівневі розвитку продуктивних сил і зростає пропорційно підвищенню ефективності праці трудящих. дві основні форми заробітної плати - відрядна й почасова.Відрядна застосовується на роботах,де праця піддається точному і повному обміну,де широко використовуються норми виробітку.Погодинна нарахховується робітникам залежно від кваліфікації і фактично відпрацьованого часу. Системами відрядної форми оплати праці є: пряма відрядна(прямо пропорційна залежність між зростанням об’єму виробітку і збільшення з/п), відрядно-преміальна(більше норми-премія), відрядно-прогресивна(виготовлена продукція в розмірі норми оплачується на основних розцінках,а понад норму-по більш високих і зростаючих), непряма-відрядна, акордна(з/п встановлюється не за кожний виріб,а за весь об’єм робіт по акордних розцінках), колективна відрядна(з/п залежить від виробітку бригади), а почасової - пряма почасова, почасова-преміальна, колективна (бригадна) почасова.

41. Суть і види земельної ренти

Земельна рента є економічною формою реалізації власності на землю. У сільському господарстві розрізняють три види ренти: диференційну, абсолютну, монопольну. Диференційна земельна рента як економічна категорія відображає відносини між власником землі та користувачем з приводу розподілу і використання надлишкового додаткового продукту, що створюється внаслідок різниці в родючості та місці розташування земель. Абсолютна рента є економічною формою реалізації монополії приватної власності на землю. Теоретичні проблеми абсолютної ренти є найбільш дискусійними в економічній літературі. Монопольна рента — це особлива форма земельної ренти, її сплачують споживачі рідкісних за якістю сільськогосподарських товарів, що виробляються на землях з винятковими природними умовами.

42.Економічна система капіталізму вільної конкуренції:суть і основні ознаки.Виникнення монополій.

Особливою рисою цієї економічної системи є: приватна власність на інвестиційні ресурси; риноквий механізм регулювання макроекономічної діяльності, заснований на вільній конкуренції; наявність великої кількості самостійно діючим покупців та продавців кожного продукту та товару. Важливою тут є особиста свобода всіх учасників економічної діяльності. Вирішальною умовою економічного прогресу стала свобода підприємницької діяльності тих, хто мав капітал. Було досягнуто нового рівня розвитку “людського фактору”, головної виробничої сили суспільства. Фундаментальні завдання економічного розвитку вирішувались через ціни та ринок. Коливання цін, їх більш низький або більш високий рівень слугують індикаторами суспільних потреб. Підприємці прагнуть отримати все більший доход, економно використовувати природні, трудові та інвестиційні ресурси та максимально широко реалізовувати такий курс, як свої творчі та організаційні здібності у вибраній ними сфері діяльності. Причини виникнення монополій пов'язані передусім із змінами в технологічному способі виробництва. Передумовою цих змін була промислова революція кін. ХVІІІ – поч. ХІХ ст., технічні винаходи, поява нових галузей промисловості та швидкий розвиток виробництва в багатьох із них, насамперед, у легкій промисловості. Монополія являє собою виключне право, що надається державі, підприємству, організації, фізичній особі на здійснення якої-небудь діяльності.

43. Суть і ознаки змішаної економічної системи Змішана економіка— Економіка, у якій ряд рішень з розподілу ресурсів приймається приватними компаніями та господарствами,— а деякі приймаються урядом країни.Умови і сектори змішаної економікм:Суспільно-економічний уклад- цілісна система виробничих відносин,визначеного типу або відносин власності,які утворюють суспільну форму в-ва та господарювання.В більшості країн кількісно переважаючим є приватний сектор економіки,основою якого виступає індивідуальна приватна власність- трудова і капіталістична,але більш ефективним є акціонерний уклад,де отримуються до 90%усіх доходів.У сучасних системах співіснуючими укладдами є:1)дрібнотоварний;2)акціонерний;3) соціалістичний за панування капіталістичного укладу на основі індивідуальної та корпоративної власності. Ознаки:1)посилення і розширення державного втручання в економічну діяльність; 2)посилення взаємодії приватного,акціонерного та державного секторів,на основі чого розвивається державно-корпоративний і державно-монополістичний капіталізм як нова специфічна форма господарювання;3)приватна власність реалізується завдяки конкурентній формі організації суспільного в-ва,а суспільна-завдяки планомірній організації в-ва;4)стихійне саморегулювання ринку;5)свідоме регулювання держави.Варіанти розвитку змішаної економіки:1)консервативний2)ліберальний-передбачає проведення важливих інституціональних та соціальних реформ, раціональної взаємодії приватного і державного секторів,впровадження системи національного планування,здійснення поступової соціалізації капіталістичної економіки3)соціал-реформістський- відображає ооптимальне поєднання централізму і децентралізму,планування ринку,індивідуальних і колективних форм власності для поступової трансформації капіталізму в демократичний соціалізм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]